Olika vägar till samma kallelse: Tvillingbröder vigdes till präster i Aleppo, Syrien

7
min read

Olika vägar till samma kallelse: Tvillingbröder vigdes till präster i Aleppo, Syrien

lör, 07/13/2024 - 20:13
0 comments

Pojkarna var identiska till utseendet men mycket olika i karaktär och uttrycksfullhet, och deras yrken tog olika vägar genom åren.

Inträdet i franciskanerkyrkan i Aleppo, Syrien, av tvillingarna George och Johnny Jallouf, munkar av det heliga landet, som vigdes till präster den 6 juli 2024. De två ordinanterna bär de prästerliga kläder som de var klädda med under vigningsriten. De var 15 år när kriget i Syrien bröt ut. Deras kallelse föddes och växte under slaget om Aleppo. "Jag försökte gå i mässan varje dag", berättade George. "Jag var rädd, men jag upprepade hela tiden för mig själv: 'Jag är inte rädd för någonting, för du är med mig.' Denna fras vägledde mig, lugnade mig, gav mig frid." (foto: Tawk Center)

 

Lördagen den 6 juli vigdes tvillingbröderna George och Johnny Jallouf, bröder i det heliga landets förmyndarskap, till präster i sin hemstad Aleppo i Syrien.

Det var den första prästvigningen på 17 år i S:t Franciskuskyrkan i Aleppo, en stad som drabbades av massiv förstörelse mellan 2012 och 2016 under kriget i Syrien.

Bröderna prästvigdes av sin farbror – också franciskan, och sedan några månader tillbaka latinsk apostolisk vikarie i Aleppo – fader Hanna Jallouf.

"Vi växte upp i en familj som gav oss en levande tro och en kärlek till bön", säger bröderna till CNA.

Tvillingarna föddes i januari 1996 och fick till en början inte mycket hopp. "Vår mor gav flera löften för vår hälsa, bland annat ett till den helige Antonius. Det var därför hon som barn klädde oss i franciskanska dräkter."

 

Tvillingarna George och Johnny Jallouf, som småbarn, bär franciskanerdräkten

Tvillingarna George och Johnny Jallouf, som småbarn, bär franciskanerdräkten.

 

De föddes i januari 1996 och fick till en början inte mycket hopp. "Vår mor gav flera löften för vår hälsa, bland annat ett till den helige Antonius. Det var därför hon som barn klädde oss i franciskanska dräkter." Tvillingarna prästvigdes den 6 juli 2024 i Aleppo, Syrien, deras hemstad. Upphovsman: Foto med tillstånd av George och Johnny Jallouf

"Om Herren gav dem till oss betyder det något", sa de nya prästernas mor om att välkomna nyheten om sina tvillingar, som kom efter födseln av tre äldre söner – då 17, 16 och 8 år gamla – och en efterlängtad dotter som dog kort efter födseln. Från moderns livmoder har tron – först föräldrarnas och sedan deras egen – format tvillingbrödernas liv.

Pojkarna var identiska till utseendet men mycket olika i karaktär och uttrycksfullhet, och deras yrken tog olika vägar genom åren.

George och Johnny var djupt engagerade i den franciskanska församlingen i Aleppo som altarpojkar, kateketer och i olika ungdomsgrupper, så mycket att "våra föräldrar ibland frågade om vi ville hyra ett rum i klostret och stanna där över natten".

De var 15 år när kriget i Syrien bröt ut. Deras kallelser föddes och växte under slaget om Aleppo, under vilket staden utsattes för bombningar och belägringar, vilket resulterade i ett stort antal civila offer och förstörelse av stora delar av staden.

"Jag försökte gå i mässan varje dag", berättade George. "Jag var rädd, men jag upprepade hela tiden för mig själv: 'Jag är inte rädd för någonting, för du är med mig.' Denna fras vägledde mig, lugnade mig, gav mig frid."

George Jallouf, en munk i det heliga landet och en av tvillingbröderna prästvigdes den 6 juli 2024 i Aleppo, Syrien.

George Jallouf, en munk i det heliga landet och en av tvillingbröderna prästvigdes den 6 juli 2024 i Aleppo, Syrien. "För dem helgar jag mig" (Joh 17:19) är den fras som har följt honom under dessa år och som han har valt som sitt prästerliga motto. "Jag vill vara Jesu händer, hans fötter, hans hjärta. Herren omfamnade mig med sina händer, följde mig med sina fötter på denna resa och älskade mig. Det är så här jag vill föra honom till andra, säger han till CNA. Källa: Foto med tillstånd av Custody of the Holy Land.

 

Under tiden hade deras äldre syskon redan flyttat till Nederländerna och väntade på resten av familjen när tvillingarna hade avslutat sin högre utbildning.

"Runt 18 års ålder blev jag helt förvirrad. Jag började fråga mig själv: 'Vem är jag?', 'Varför är jag på den här jorden?' och 'Vad är Guds plan för mitt liv?'"

George kämpade mellan sina egna drömmar och Guds kallelse. – Vid ett tillfälle funderade jag på att göra en överenskommelse: "Låt mig uppnå det jag vill, och om den här önskan att bli präst fortfarande finns kvar kommer jag att säga ja"... Men i stället ville [Gud] ha svar genast."

Vid 18 års ålder deltog George i franciskanmarschen, som han säger var avgörande för honom. "Jag bad Herren om tecken", sa han. "Jag ville inte starta något och sedan vända tillbaka. Varför har du valt mig? Jag är en syndare, inte ett helgon... Jag kände mig ovärdig."

Franciskanermarschen är en vandringspilgrimsfärd för personer i åldrarna 18–35 år som sträcker sig över flera dagar en gång om året. Den har sitt ursprung i Italien 1980 och har expanderat till många länder där franciskaner är närvarande. Förutom vandringen finns det katekessessioner, stunder av bön och meditation och gemensamma sammankomster inspirerade av den franciskanska andligheten och den helige Franciskus av Assisis karisma.

Tvillingarna George och Johnny Jallouf under franciskanermarschen i Syrien 2021

Tvillingarna George och Johnny Jallouf under franciskanermarschen i Syrien 2021. Marschen är en pilgrimsfärd till fots som sträcker sig över flera dagar för ungdomar i åldrarna 18-35 år som vill göra en kort andlig resa. Förutom vandringen finns det katekessessioner, stunder av bön och meditation och gemensamma sammankomster inspirerade av den franciskanska andligheten och den helige Franciskus av Assisis karisma. Upphovsman: Foto med tillstånd av George och Johnny Jallouf

 

Under marschen stannade gruppen till för mässan på ett ålderdomshem där George lade märke till en kvinna med mentala problem som ibland störde mässan. Efteråt ställde sig George till förfogande för att ge mat till de äldre och stötte på damen. Hon var den sista personen han ville vara nära, berättade han. Mot slutet av måltiden sa hon: "Nej, Fader, jag vill inte ha mer." Att höra henne kalla honom "Fader", vid en tidpunkt då han tänkte på en prästkallelse och bad Gud om tecken, skakade om honom. För honom var det ett tecken.

Därifrån flödade hans "ja". "Jag är inte kallad på grund av förtjänst eller för att jag är värdig utan av kärlek", sa han. Några veckor senare, i september 2014, började han sin resa som franciskan, vilket sedan ledde honom till prästämbetet.

"För dem helgar jag mig" (Joh 17:19) är den fras som har följt honom under dessa år och som han har valt som sitt prästerliga motto. "Liksom Jesus och med Jesus vill jag helga och offra mitt liv för att frälsa själar. Jag vill vara Jesu händer, hans fötter, hans hjärta. Herren omfamnade mig med sina händer, följde mig med sina fötter på denna resa och älskade mig. Det är så jag vill föra honom till andra."

Johnny Jallouf, en munk i det heliga landet och en av tvillingbröderna som prästvigdes den 6 juli 2024 i Aleppo, Syrien

Johnny Jallouf, en munk i det heliga landet och en av tvillingbröderna som prästvigdes den 6 juli 2024 i Aleppo, Syrien. "Ge mig själarna, ta godset för dig själv": Denna fras från Första Mosebok (1 Mos 14:21) markerade Johnnys liv och kallelse och blev hans prästerliga motto. "Jag hade en tomhet och denna tomhet var fylld av en kärlek som var annorlunda än vad jag hade fått från alla människor. Jag vill ge mitt liv för andra: Det Kristus gjorde på korset är jag inbjuden att göra först, säger han till CNA. Källa: Foto med tillstånd av Custody of the Holy Land.

 

Under tiden var Johnny fascinerad av stora helgon, särskilt den heliga Thérèse av Lisieux, och ville bli läkare. "I och med krigsutbrottet började något förändras; Jag växte upp snabbare", berättade han.

Hans förtrogenhet med bön och hans personliga relation till Herren förberedde gradvis hans hjärta: "Denna önskan att bli läkare växte under krigsåren: Jag såg människor på gatorna, sårade, och tänkte att om jag kunde lindra en del av deras smärta skulle jag redan ha gjort något gott i mitt liv."

Planen var att gå klart gymnasiet, flytta till Nederländerna och studera medicin där. "Men jag kände att den önskan gradvis bleknade, minskade, och en annan önskan växte – att ge mitt liv på ett annat sätt."

En dag när Johnny bad Fader vår, stannade han upp vid orden "Ske din vilja". "Det var som om någon gav mig en örfil... "Du har alltid gjort din vilja, du har alltid velat bli läkare för kroppar, men det finns många läkare för kroppar medan det finns få läkare för själar."

Hans önskan att bli läkare för att lindra fysiskt lidande visade sig vara en maning att bli en "läkare för själar": en franciskan i det heliga landets förvar, och präst.

Tvillingarna George och Johnny Jallouf, munkar i det heliga landets förmyndarskap, under sin prästvigning den 6 juli 2024 i franciskanerkyrkan i Aleppo, Syrien, deras hemstad.

Tvillingarna George och Johnny Jallouf, munkar i det heliga landets förmyndarskap, under sin prästvigning den 6 juli 2024 i franciskanerkyrkan i Aleppo, Syrien, deras hemstad. Ett av de mest gripande ögonblicken i riten är när kandidaterna till prästämbetet faller ner med ansiktet nedåt i en gest av ödmjukhet, medan alla ber för dem genom att sjunga helgonens litania. Källa: Foto med tillstånd av Tawk Center

 

"Ge mig själarna, ta godset för dig själv" – denna fras från Första Mosebok (1 Mos 14:21) markerade Johnnys liv och kallelse och blev hans prästerliga motto.

Pastorala erfarenheter under hans utbildningsår frambringade en önskan att "frälsa själar".

"Många kom fram till mig för att bekänna, men jag kunde inte." En dag "bad en man att få bekänna. Jag svarade: "Det kan jag inte, men du måste tro att det är Kristus som handlar i varje präst." Till slut gav han med sig och gick till bikt. Där förstod jag att mitt arbete var slutfört, att jag hade åkt dit för att rädda den själen."

Gruppfoto av de nyvigda prästerna, George och Johnny Jallouf, till vänster och höger om biskop Hanna Jallouf, deras farbror, den latinske apostoliska kyrkoherden i Aleppo.

Gruppfoto av de nyvigda prästerna, George och Johnny Jallouf, till vänster och höger om biskop Hanna Jallouf, deras farbror, den latinske apostoliska kyrkoherden i Aleppo. Längst till vänster står kyrkoherden i det heliga landets förmyndarskap, Ibrahim Faltas. Längst till höger syns församlingsprästen i S:t Franciskus församling i Aleppo, Bahjat Karakach. Prästvigningen ägde rum i franciskanerförsamlingen i Aleppo den 6 juli 2024 och är den första på 17 år. Källa: Foto med tillstånd av Tawk Center

 

I och med prästvigningen "ägnar jag hela mitt liv åt själar för att föra dem till Kristus", sa Johnny. "Hela mitt prästadöme kommer att vara förknippat med det här uttrycket."

"Jag hade en tomhet och denna tomhet var fylld med en kärlek som var annorlunda än vad jag hade fått från alla människor, och därför vill jag följa med till slutet. Och ge mitt liv för andra: Det som Kristus gjorde på korset är jag inbjuden att göra först."

Båda fäderna George och Johnny väntar nu på att få höra från sina överordnade om var de kommer att stationeras för att börja sin nya tjänst som präster.

Marinella Bandini

Till svenska, juli 2024, Eva-Lotta Svensson

Inlägget kommer från sidan www.ncregister.com

Direktlänk till inlägget klicka här

Gråbröderna

De senaste artiklarna