Kyrkan i Kirgizistan: En "blommande knopp" som växer i världens periferi
I ett övervägande muslimskt land utgör katolikerna i Kirgizistan mindre än 0,01 procent av befolkningen på 6,7 miljoner människor.
Den apostoliska administrationen i Bisjkek, Kirgizistan, som består av präster, ordensfolk och lekmän, samlas i Bisjkek, Kirgizistan, under påskveckan, 2-3 april 2024, för att be och diskutera arbetet i den lilla men växande katolska gemenskapen som är spridd över hela det centralasiatiska landet. Fader Anthony Corcoran (på bilden i glasögon med blå penna och papper) och Caritas representant Sher Abdugapirov (glasögon och ljusblå huvtröja) kan ses på detta foto. (foto: Fader Remisgiuz Kalski, SJ)
Under påskveckan, 2-3 april, sammankallade Kirgizistans apostoliska administration ett tvådagarsmöte i huvudstaden Bisjkek tillägnat bön, delande och evangelisationsarbete inom den lilla men spirande katolska gemenskapen som är spridd över hela det centralasiatiska landet.
"Det är en så stor tröst för oss alla att vara en del av denna universella kyrka med så många medlemmar över hela världen", sade jesuitpater Anthony Corcoran, apostolisk administratör i Kirgizistan, i en intervju med CNA. "Men det är också en nåd att vara här i ett så litet samhälle."
I ett övervägande muslimskt land utgör katolikerna i Kirgizistan mindre än 0,01 procent av befolkningen på 6,7 miljoner människor. För närvarande finns det flera hundra katoliker i landet som tillhör antingen den romerska eller bysantinska riten.
Även om katoliker har funnits i Kirgizistan sedan 1300-talet, sade Corcoran att de "grundande medlemmarna" av de kyrkliga gemenskaperna – spridda över tre församlingar i städerna Bisjkek, Talas och Jalalabad – är ättlingar till tyska, polska och andra etniskt europeiska familjer som deporterades till Centralasien under andra världskriget under Josef Stalins ryska kommunistregim.
Mötet, som ägde rum i S:t Mikaels kyrka, en lokal församling som fungerar som pro-katedral för den apostoliska administrationen i Bisjkek, samlade präster, ordensbröder och ordenssystrar samt lekmän och lekkvinnor som arbetar för kyrkan.
– Eftersom vi alla är här och jobbar och ofta är utspridda är det ett fantastiskt tillfälle att samlas och fokusera. inte bara om "vad" utan om "varför" och "för vem" vi är här, säger fader Corcoran till CNA.
Förutom att dela med sig av nyheter och händelser från lokala katolska församlingar, diskuterades även den nyligen genomförda Synoden om synodalitet, evangelisation som tar hänsyn till lokala omständigheter och sammanhang, samt effekterna av ny lagstiftning om utländska icke-statliga organisationer (NGO:er) (= Nongovernmental organization, ofta på svenska jämförbart med det som vi i Sverige ofta brukar kalla för Socialt företagande. Övers. anm.) och kyrkans välgörenhetsarbete.
Sher Abdugapirov, nationell chef för Caritas Kirgizistan, den katolska kyrkans välgörenhetsgren i landet och en del av ett nätverk av 160 katolska välgörenhetsorganisationer organiserade under biskopskonferenser över hela världen, deltog också i mötet. Han sa att utbytet av åsikter och idéer mellan deltagarna på mötet var fruktbart och hade potential att utöka kyrkans välgörenhetsverksamhet i alla församlingar.
"Caritas sociala arbete och projekt visar att den katolska kyrkan är liten men entusiastisk och en del av det lokala samhället som är redo att arbeta med alla landsmän till förmån för samhället och utvecklingen av vårt hemland", sa Abdugapirov.
Vid mötet diskuterades också vikten av att skydda minderåriga och utsatta vuxna. Varje år anordnar Kirgizistans apostoliska administration utbildning för dem som arbetar i kyrkan.
Corcoran påminde om ett möte med påven Franciskus under de centralasiatiska biskoparnas och prelaternas ad limina-besök i Rom 2019 . (Alla katolska stift gör ett sådant besök var femte år i syfte att hålla påven och kurian informerade om läget i stiften. Ad limina Apostolorum betyder "Till apostlarnas trösklar”. Övers. anm.) och sa att påven hänvisade till de katolska församlingarna i Kirgizistan – och i grannländerna Kazakstan, Uzbekistan och Tadzjikistan – som den levande kyrkans blommande knoppar eller "kvistar" som växer i världens periferi.
"Han uppmuntrade oss alla, som små församlingar, att inse att det är en möjlighet, och inte ett problem att vara liten", sa fader Corcoran.
Kristina Millare
Till svenska, april 2024, Eva-Lotta Svensson
Inlägget kommer från sidan www.ncregister.com
Direktlänk till inlägget klicka här