"Kyrkan är alltid måltavlan": Därför vill ärkebiskop Cordileone ha ny betoning på kommunismens martyrer

7
min read

"Kyrkan är alltid måltavlan": Därför vill ärkebiskop Cordileone ha ny betoning på kommunismens martyrer

mån, 03/04/2024 - 13:00
0 comments

Ärkebiskopen av San Francisco sa till The Pillar i veckan att mer måste göras för att markera vittnesbördet från heroiska katoliker som motsätter sig totalitära regimer i länder som Nicaragua och Kina.

Ärkebiskop Salvatore Cordileone av San Francisco. Foto: Pelaren

 

Ärkebiskop Salvatore Cordileones kommentarer kom samtidigt som ärkestiftet San Franciscos Benedict XVI-institut lanserar ett nytt projekt för att hedra minnet av kommunismens martyrer.

Under hela 1900-talet har många kardinaler, biskopar, präster, ordensfolk och lekmän utsatts för förföljelse av marxistiska totalitära regimer.

Förföljelsen fortsätter än i dag i länder som Kina och Nicaragua, där regeringen lägger hårda restriktioner på utövandet av tron och fängslar katoliker för att de vittnar om religionsfrihet och mänsklig värdighet.

Medan många av dessa martyrer högtidlighålls nation för nation, under kategorier som "Kinas martyrer", säger institutet att kategorisering, även om den är logisk, tenderar att begrava vad dessa martyrer och andra hjältar har gemensamt: att dessa troende män och kvinnor stod upp mot de totalitära ideologier som spreds över världen under 1900-talet.

Ärkebiskopen av San Francisco, Salvatore Cordileone, förklarade för The Pillar varför han ser ett behov av att erkänna, minnas och fira vittnesbördet från kommunismens martyrer över hela världen, och vad han tror att de kan lära kyrkan om att uthärda förföljelse.

Den här intervjun har redigerats för att bli längre och tydligare.

Ärkebiskop, du lanserar ett projekt för att minnas "kommunismens martyrer". Detta kan tyckas vara en slags 1900-talsgrej för många. Handlar det om att minnas det förflutna?

Dåtid och nutid. Dessa marxistiska totalitära ideologier, de tar sig olika uttryck, men de handlar alla om att staten kontrollerar och förtrycker människor som kommer med invändningar. Kommunismen är den mest explicita formen och den tar sig även andra uttryck.

Det händer verkligen mycket i världen idag. Du ser vad som händer i Kina, vad som händer i Nicaragua. Den finns kvar än idag.

Och tror du att detta är något som har en särskild inverkan på kyrkan, eller har kyrkan en särskild roll att spela när det gäller att vittna mot den här typen av förtryck?

Det är både och.

Det finns en särskild inverkan på kyrkan. Kyrkan är alltid den som dessa regimer riktar in sig på, eftersom kyrkan är villig att ge röst åt dem som inte har någon röst och försvara de fattiga. Och fattiga människor tenderar att ha tro och de litar på kyrkan.

Trons kraft kan stå emot, som S:t Johannes Paulus II visade oss, störta dessa brutala regimer. Det är det enda som står i vägen för dessa diktatorer, så de försöker alltid ta ner kyrkan.

När folk talar om "kommunism" och kommunistiska regimer kan termen bli ett samlingsbegrepp för allt som har en anstrykning av ekonomisk vänsterpolitik.

Men vad har kyrkan att säga om den faktiska kommunismen och verkliga botemedel för de fattiga kontra den typ av regimer som du lyfter fram?

I vårt land har vi dessa debatter om stor stat, liten stat, socialistisk politik, fri marknadskapitalism. Kyrkans svar är subsidiaritet. Det är att människorna på lokal nivå är de som känner till situationen bäst, kan göra de bästa bedömningarna. Och det är de som måste få befogenhet att göra det. När de inte kan, då stöder det högre samhället dem för att göra det. Så räddningsaktionerna under Covid skulle till exempel vara ett exempel på det.

Jag tror att det är kyrkans svar på det. Det är varken bara kollektivism eller individualism. Det är den här känslan av dotterbolag. Låt det samhälle som är mest kopplat till folket vara det som ger dem vård och styrning.

När det gäller mänsklig värdighet och solidaritet, vad anser du är kyrkans främsta vittne som den erbjuder som till exempel en marxistisk regering inte erkänner och inte kan erbjuda?

Att människor inte existerar för statens skull, att hela deras identitet inte är bunden till statens identitet.

Men också, om kyrkan i en sociallära skulle föredra en slags principiell form av fri marknadsekonomi,då är det en som är principiell. Om det är fritt från principer blir det också avhumaniserande där det slutar med att det blir samma sak där människor används som ett medel för att nå ett mål. Vi gör allt vi kan för att gå med vinst.

Tyvärr ser vi att det händer i vårt land idag att det som ger vinst är det som är bra och det som görs. Och om människor skadas i processen vill de komma undan med det ändå. Vi ser att abort har blivit en industri i det här landet – det är miljardindustrin.

Vi är andliga såväl som fysiska varelser, men vi är också sociala varelser. Vi arbetar på vår frälsning inom ramen för samhället, och arbetsplatsen är en av de privilegierade platser vi gör det på, där vi kan använda våra talanger och våra färdigheter och vårt hårda arbete för att inte bara tjäna pengar för att försörja våra familjer, utan för att bidra till det gemensamma bästa.

När du talar om kommunismens martyrer i kyrkan, vem kommer du att tänka på? Har du ett särskilt helgon eller martyr, eller en klass av helgon eller martyrer som du är särskilt hängiven till?

De flesta av dem jag tänker på är inte sådana som faktiskt dog, utan blev svårt förföljda.

En av mina stora hjältar har alltid varit fader Walter Ciszek. Jag har läst hans berättelser med Gud och Ryssland. Han inspirerar mig med det han gick igenom.

De stora biskoparna och kardinalerna under Sovjetregimen och även under nazisterna – nazister, låt oss komma ihåg att vi gillar att kalla det en "högerideologi", men kom ihåg vad det är: en sammandragning för nationalsocialism. Så återigen, det är i princip samma sak.

Så människor som Clemens von Galen, kardinal József Mindszenty, och Karol Wojtyla, de har alltid varit stora hjältar för mig. För ett par år sedan predikade jag om fader Anton Lull, en albansk präst. Jag hörde honom avge sitt vittnesbörd i Paulus VI:s audienssal 1996. Det var det året Johannes Paulus firade sitt 50-årsjubileum som präst och han inbjöd alla präster i världen som ordinerats det året att fira det med honom.

En vän till mig från stiftet jag kom från gick i den klassen, så han kom så att jag kunde vara med på de här evenemangen. Och det var fader Anton Luli, han prästvigdes 1946, strax före jul. Han arresterades av kommunistregimen i Albanien och sattes i fängelse. Och det var där han tillbringade sin andra jul som präst. Och under de följande cirka 20 åren satt han i isoleringscell större delen av tiden.

Det är bara fruktansvärt, historierna de var tvungna att dela med sig av, men han var ändå en man med stor glädje. Han blev slagen, han förföljdes, han torterades. Han sov i princip i ett badrum, avföring på golvet. Sedan sa han att efter att han släppts sprang han på en av vakterna som förföljde honom på gatan, och han sa: "Jag omfamnade honom och förlät honom."

Det här är hjältarna som alltid har inspirerat mig, och det är de som jag kommer att tänka på när du frågar efter vem jag tänker på.

Du har bett Benedictus XVI-institutet, som är en institution som du har skapat, att titta på ett flerårigt projekt som berättar historierna om dessa martyrer. Handlar det om att uppmuntra till from hängivenhet? Eller handlar det också om folkbildning?

Jag vet att det finns en opinionsundersökning som du har citerat som antydde att ungefär 30 % av "Gen Z" nu har en positiv syn på marxismen. Det måste vara alarmerande för er.

Det är alarmerande. Jag hörde igår några unga människor intervjuas på NPR (National Public Radio, NPR, är ett icke vinstinriktat public service-radiobolag i USA. /Översättarens kommentar.)  om sina attityder, om vad som händer i den politiska världen. Och en av farhågorna var emot att föräldrar ska ha något att säga till om när det gäller vad deras barn får lära sig i skolan. Så ja, det är alarmerande för mig.

Så hängivenhet, ja. Men jag skulle säga att det i första hand handlar om utbildning. Vi måste hålla dessa minnen vid liv och vi måste uppskatta dessa arv. Vi kan inte låta dessa minnen dö. Annars, som ordspråket säger, "Vi är dömda att upprepa det."

Så vi vill hålla det vid liv och vi vill hedra dem. Dessa är sådana trons hjältar. Så ja, vi vill utbilda människor om detta.

Hur tror du att det här utbildningsprogrammet kommer att ta form? Benedictus XVI-institutet är i första hand ett centrum för konst och liturgi.

Ja. Tja, vi kommer att använda alla olika områden inom konsten. Den första blir en mässa som jag firar i Miami den 15 mars.

Detta utvecklades på sätt och vis från något som vi beställde på B16-institutet som en Arbetsmässa för hemlösa, som våra komponerande invånare skrev. Sedan skrev James Matthew Wilson, vår residenspoet, en dikt som blev text till en hymn för martyrerna i Ukraina. Så vi utvidgade projektet till en Requiemmässa för de bortglömda – människor som glöms bort av samhället, antingen för att de är fattiga och utstötta, som hemlösa, eller för att de förföljs av regeringar, eller för att de är narkomaner, eller vad situationen än må vara, det är en Requiemmässa för de bortglömda. Och vi kommer att uruppföra denna hymn till de ukrainska martyrerna vid den mässan.

Och för katoliker som får sina intressen väckta av allt detta, hur kan de stödja eller delta i det du gör?

Jag skulle vilja att de höll kontakten med vårt Benedictus XVI-institut, vi är fortfarande i planeringsstadiet. Det här är den första lanseringen av hela projektet. Men de kan gå in på nätet på benedictinstitute.org och följa nyheterna om vårt projekt "Kommunismens martyrer".

Folk kanske tycker att det är konstigt att se på det på det här sättet, "Kommunismens martyrer", men det är det som är unikt, eller hur? Kyrkan har alltid kategoriserat martyrer efter deras nationalitet. de koreanska martyrerna, de vietnamesiska martyrerna, de kinesiska martyrerna, de mexikanska martyrerna. Men det här är lite annorlunda. Vi grupperar dem eftersom de alla är offer för den här typen av ideologi som förföljer kyrkan och förföljer de ledare i kyrkan som är villiga att tala ut mot dem som skadas av regimen.

Dessa olika typer av marxistiska ideologier under 1900-talet och nu på 2000-talet, det är vad de alla har gemensamt.

Det är ett arv som vi måste komma ihåg att hedra, och vi måste efterlikna deras exempel på mod.

 

Video: Frank La Rocca: Requiem for the Forgotten - Benedict XVI Choir and Orchestra and Richard Sparks

 

Till svenska, mars 2024, Eva-Lotta Svensson

Inlägget kommer från sidan www.pillarcatholic.com

Direktlänk till inlägget klicka här

Gråbröderna

De senaste artiklarna

Katolsk Horisont
7/11/2024
Katolsk Horisont
30/10/2024