Katolsk präst firar mässa på toppen av Colorados högsta toppar

3
min read

Katolsk präst firar mässa på toppen av Colorados högsta toppar

ons, 10/16/2024 - 21:18
0 comments

Den första mässan han firade på toppen av en 14er var en vecka efter sin prästvigning i maj 2011. Nu, efter 13 år, kan han säga att han har firat mässa på varje 14-åring i delstaten(en 14er, eller ”fourteener” är typ av berg med en topp som är minst 14000 feet hög. Övers. anm.)

Fader John Nepil från ärkestiftet Denver firar mässa på toppen av Wetterhorn Peak i San Juan-bergen i Colorado. (foto: Foto med tillstånd av fader John Nepil)

 

Delstaten Colorado är hem för 54 "14ers" - bergstoppar som ligger minst 14 000 fot över havet. Svårighetsgraden på dessa toppar varierar från lätt till vad många skulle betrakta som farligt. Många Coloradobor har slutfört minst en 14er, men fader John Nepil, vicerektor och professor i teologi vid St. John Vianney Theological Seminary i ärkestiftet Denver, är en av de få som kan säga att han har bestigit alla 54 toppar - inte en utan två gånger.

Pappa Nepil vandrade sin första 14er när han gick i sjunde klass och hatade det. Men strax därefter "vaknade något i mig och jag blev förälskad, och jag har klättrat på dem sedan dess", berättade han för CNA i en intervju.

När Nepil var i 20-årsåldern genomförde han alla 54 14ers för första gången. Förra året, på skyddsänglarnas högtid, på toppen av Det Heliga korsets berg, fullbordade han de 54 för andra gången – den här gången som präst och med firandet av mässan på toppen av varje berg.

Den första mässan han firade på toppen av en 14er var en vecka efter sin prästvigning i maj 2011. Nu, efter 13 år, kan han säga att han har firat mässa på varje 14-åring i delstaten.

"Att läsa mässan på toppen av 14ers är förmodligen den största gåvan och privilegiet i hela mitt liv", sa han. "Jag tror inte att det finns något jag har önskat mer som har väckt mitt inre djupare djup. Det är helt enkelt höjdpunkten i mitt prästliv."

"Att vara präst och att vara en herde och en andlig vägledare", tillade han, "att hjälpa människor att fysiskt klättra upp till höjderna och göra det på ett sådant sätt att det leder dem till de andliga höjderna i Kristus – det är för mig vad som har gjort prästlivet så djupt meningsfullt och inflytelserikt."

Fader John Nepil från ärkestiftet Denver (till vänster) firar mässa på toppen av Mount Yale nära Buena Vista, Colorado, tillsammans med fader Sean Conroy från ärkestiftet Denver.

Fader John Nepil från ärkestiftet Denver (till vänster) firar mässa på toppen av Mount Yale nära Buena Vista, Colorado, tillsammans med fader Sean Conroy från ärkestiftet Denver.  Foto med tillstånd av fader John Nepil

 

En annan aspekt som fader Nepil berörde var hur det är en möjlighet till gemenskap och evangelisation att ta med individer på vandringar.

Fader Nepil berättade att när han var nyvigd präst blev han förordnad som kaplan vid University of Colorado i Boulder. Han insåg mycket snabbt att det fanns "många fantastiska studenter där, men många av deras vänner kände sig inte bekväma med att komma till mässan och ville inte ha något med kyrkan att göra".

Han bestämde sig för att starta en utomhusklubb som hette Aquinas Alpine och började ta med folk på "äventyr i bergen, och det var verkligen där det blev ett ministerliv", säger han.

– Det är bara att umgås med folk på fjället och alla frågor börjar naturligt komma och relationerna tar form. Det är helt enkelt en fantastisk atmosfär för att underlätta kommunionen, men också för omvändelse."

I sitt arbete på seminariet berättade fader Nepil hur han ständigt uppmuntrar männen "att göra svåra saker tillsammans".

"Vår värld är byggd just nu för att eliminera obehag, och det är faktiskt dåligt för vår mänsklighet", sa han. "Som människor måste vi leva med avsikt. Vi behöver utmanas. Muskler behöver brytas ner så att de kan byggas upp igen. Det är samma sak med relationer – att om vi bara flyter på ytan och lever bekvämt, växer vi faktiskt aldrig och relationerna stärks inte."

"Så vi måste aktivt gå ut i obygden och omfamna ett slags förindustriellt, icke-teknologiskt liv för att återfå vår mänsklighet, och när vi gör det tillsammans autentiserar det våra relationer och fördjupar dem i verkligheten av vilka vi är som skapade varelser."

Fader John Nepil från ärkestiftet i Denver (till höger) firar mässa på toppen av Mount Yale nära Buena Vista, Colorado, tillsammans med fader Sean Conroy från ärkestiftet Denver.

Fader John Nepil från ärkestiftet i Denver (till höger) firar mässa på toppen av Mount Yale nära Buena Vista, Colorado, tillsammans med fader Sean Conroy från ärkestiftet Denver. | Foto med tillstånd av fader John Nepil

 

När det gäller vad personer som går på vandringar med honom tar med sig från upplevelsen, sa han att han hoppas att det är att de har en "kvalitativt annorlunda upplevelse av relation".

"När saker och ting saktar ner, kristalliseras saker, varseblivningen förhöjs, och det väcker andliga frågor och förhoppningsvis börjar det forma en andlig vision för att tolka verkligheten", sade han. "Vi är gjorda för att tolka. Saker är meningsfulla ... men vi finner bara sann lycka och helhet som personer när vi tolkar varat och upplevelserna i vårt liv som meningsfulla, och jag tror att villkoren för att vara i skapelsen på ett vildmarksäventyr verkligen underlättar det på ett djupt sätt."

Francesca Pollio Fenton

Till svenska, oktober 2024, Eva-Lotta Svensson

Inlägget kommer från sidan www.ncregister.com

Direktlänk till inlägget klicka här

Läs också: Dominikansk präst håller mässa på toppen av Kilimanjaro

Dominikansk präst håller mässa på toppen av Kilimanjaro

 

Gråbröderna

De senaste artiklarna

Katolsk Horisont
30/09/2024
Katolsk Horisont
22/09/2024
Katolsk Horisont
7/09/2024
Katolsk Horisont
6/09/2024
Katolsk Horisont
5/09/2024