Katolsk Horisont gratulerar påven emeritus till 94:e födelsedagen

1
min read

Katolsk Horisont gratulerar påven emeritus till 94:e födelsedagen

fre, 04/16/2021 - 08:56
Posted in:
0 comments

Påven emeritus Benedikt XVI kan i dag den 16 april 2021 fira sin 94:e födelsedag. Hela den katolska Kyrkan och hundratusentals människor i hela världen kommer att framföra sina gratulationer till den åldrade kyrkomannen som haft en nästan oöverblickbar betydelse för vittnesbördet i vår tid om den kristna trons sanningar.

 Som människan Joseph Ratzinger, som präst, biskop och som den 265:e efterträdaren till den helige Petrus aposteln, ”den förste påven”, har han tjänat Guds folk med alla sina krafter och med Guds hjälp. Ingen kan vara påve utan korsets tyngd och vishet. Abdikationen 2013 vittnar om det högsta kyrkliga ämbetets verkliga innebörd.

Den som vill sätta sig in i påven emeritus’ stora skriftliga produktion kommer att få en unik inblick i framför allt 1900-talets historia men också i tredje milleniets historia efter S:t Johannes Paulus II:s långa pontifikat fram till 2013. Den stora biografin av Peter Seewald om påven Benedikt XVI:s liv skrevs på tyska och omfattar över 1000 sidor. En första del på engelska har nu också kommit ut i år.

Nu kan vi bara i tacksamhet för detta stora verk tacka Gud och be om Hans rika välsignelse för sin trogna tjänare Joseph Ratzinger på födelsedagen 2021.

Vi önskar den helige fadern emeritus frid och allt gott med orden ur Syraks bok, ”Mitt barn, unna dig allt gott du kan… neka dig inte en glad dag” (Syr 14: 11, 14).

Vi vill aldrig glömma att Du har varit en så stor lärare för oss alla som försöker vara Jesu Kristi efterföljare.

Joseph Ratzinger föddes som den yngste av tre syskon i Marktl am Inn i Bayern på påskaftonen 16 april 1927 och döptes samma dag in i det mysterium, Guds Inkarnation, som skulle prägla hela hans liv. Hans ogifta syster Maria gick bort 1991 och hans bror Georg Ratzinger, som också var präst, gick bort förra året under sommaren 2020. Både påven emeritus och påven Franciskus bor i Vatikanen och båda har blivit vaccinerade mot Covid 19.

Gråbröderna

De senaste artiklarna

Katolsk Horisont
12/09/2023
Katolsk Horisont
27/08/2023