Kardinal Sarah fördömer "ateistiska" västerländska biskopar som föredrar världen framför korset

Kardinal Sarah fördömer "ateistiska" västerländska biskopar som föredrar världen framför korset

tis, 04/16/2024 - 14:27
0 comments

Den guineanske kardinalen Robert Sarah har anklagat västerländska biskopar för världslighet och för att ge efter för frestelsen av "praktisk ateism" när de förlorar tron på den katolska kyrkans lära. (CNS-foto/Paul Haring)

 

Den tidigare prefekten för Vatikanens kongregation för gudstjänst och sakrament sade att så många biskopar ville bli "älskade av världen" att de har glömt att kristendomen kallar dem för "tecken på motsägelser".

Den 78-årige kardinalen upprepade också sin kritik av Fiducia Supplicans, Vatikanens dokument som ger välsignelser till par som är involverade i samkönade relationer, och insisterade på att det inte bara är traditionell afrikansk kultur utan katolsk undervisning i sig som gör dokumentet oacceptabelt.

I ett tal till biskopskonferensen i Kamerun anklagade kardinal Sarah många biskopar för "ett nervsammanbrott" när de konfronterades med de på varandra följande kulturrevolutionerna som skakar västvärlden.

"Många västerländska prelater är paralyserade av tanken på att motsätta sig världen", sa kardinalen. "De drömmer om att bli älskade av världen; De har förlorat lusten att vara ett tecken på motsägelser."

Kardinal Sarah sa till de kamerunska biskoparna att han tror att "vår tids kyrka upplever ateismens frestelse".

"Inte intellektuell ateism", förklarade han, "utan det subtila och farliga sinnestillståndet [av] flytande och praktisk ateism."

"Det senare är en farlig sjukdom, även om de första symptomen verkar godartade", säger han.

Enligt kardinal Sarah är den praktiska ateismen mer försåtlig än sin intellektuella motsvarighet eftersom den inte öppet deklarerar sig själv utan sipprar in i varje aspekt av den samtida kulturen, inklusive den kyrkliga diskursen.

Han hävdade att kyrkan och dess ledarskap har gjort sig skyldiga till att "tillmötesgå, att vara delaktiga i denna stora lögn som är flytande och praktisk ateism".

"Vi låtsas vara troende kristna och troende män. Vi firar religiösa riter, men i själva verket lever vi som hedningar och icke-troende, sa kardinal Sarah.

Han beskrev "flytande och praktisk ateism" som en förrädisk och svårfångad kraft. Han jämförde det med att fastna i ett spindelnät, där försöken att fly bara stärker sitt grepp. Denna typ av ateism, hävdar han, är en mästerlig fälla gillrad av själv.

Han betonade att denna form av ateism utnyttjar mänskliga svagheter och människans tendenser att ge efter för dess bedrägerier.

Han insisterade på att det inte skulle finnas några fraktioner eller självutnämnda frälsare inom kyrkan, eftersom sådana splittringar spelar motståndaren i händerna.

"Vi behöver inte skapa fester i kyrkan. Vi behöver inte utropa oss själva till räddare av den ena eller andra institutionen", sade han.

"Men var och en av oss kan bestämma sig idag: ateismens lögn kommer inte längre att passera genom mig; Jag vill inte längre avsäga mig trons ljus; Jag vill inte längre, av bekvämlighet, lättja eller konformism, låta ljus och mörker samexistera inom mig."

Han fortsatte: "Att bevara trons ande är att förkasta allt som undergräver den och att betrakta världen enbart genom trons lins och att orubbligt hålla fast vid Guds hand."

Kardinal Sarah fördömde den "bitterhet och partiskhet" som har plågat kyrkan och menar att dessa frågor är symptomatiska för en djupare andlig kris.

Han betonade att endast en anda av tro kan främja äkta broderlig kärlek och skapa fred i en värld som härjas av svek och konflikter.

Han uppmanade också biskopsdömet i Afrika att försvara vad han kallade "trons enhet" inför västerländska förvrängningar.

Med hänvisning till den pågående biskopssynodens session om synodalitet i oktober 2024 lovordade kardinal Sarah det livliga försvar som afrikanska kyrkoledare har satt upp för traditionella doktriner och värderingar.

"Vid den senaste synoden försvarade kyrkan i Afrika kraftfullt värdigheten hos den man och kvinna som Gud skapat. Hennes röst ignorerades och föraktades av dem vars enda besatthet är att behaga västerländska lobbygrupper, säger han.

Kyrkan i Afrika kommer snart att behöva försvara prästadömets sanning och trons enhet. Kyrkan i Afrika är de fattigas, de enklas och de smås röst."

Kardinalen noterade att medan den afrikanska kyrkan idag spelar en avgörande roll för att upprätthålla Guds ord, verkar västerländska kristna vilseledas av sin rikedom till en falsk känsla av upplysning och modernitet.

Kardinal Sarah lyfte fram de afrikanska biskoparnas unika ställning som väktare av trons universalitet, och stod emot dem som splittrar sanningen och främjar en kultur av relativism. Han lovordade deras roll som budbärare av gudomlig sanning och menade att Gud ofta väljer de till synes svaga och impopulära för att förbrylla de starka och välrenommerade.

Han berömde också biskoparna i Kamerun för deras motstånd mot Fiducia Supplicans och sade att deras beslut var ett "djärvt och profetiskt drag" som upprätthåller kyrkans enhet och sanningen i dess lära.

Kardinalen avvisade uppfattningen – framförd av Vatikanen – att de afrikanska biskoparnas motstånd mot Fiducia Supplicans har sina rötter i traditionell afrikansk kultur, och avfärdade sådana påståenden som en form av intellektuell nykolonialism.

I stället pekade Sarah på Symposium of Episcopal Conference of Africa and Madagaskars uttalande, som redogjorde för teologiska och doktrinära skäl för att inte anta sådana välsignelser i Afrika, inklusive tidigare deklarationer om homosexualitet, Katolska kyrkans katekes, Heliga Skrifter och oro över språket som används i Vatikanens dokument.

Den Katolska Härolden

Till svenska, april 2024, Eva-Lotta Svensson

Inlägget kommer från sidan www.catholicherald.co.uk

Direktlänk till inlägget klicka här

Gråbröderna

De senaste artiklarna

Katolsk Horisont
25/04/2024
Katolsk Horisont
22/04/2024
Katolsk Horisont
20/04/2024