Japans biskopar om fred och påvebesök

1
min read

Japans biskopar om fred och påvebesök

lör, 08/10/2019 - 00:45
0 comments

Den katolska kyrkan i Japan uppmanar till bön och nukleär nedrustning i samband med 74-årsminnet av atombomberna över Hiroshima och Nagasaki den 6:e augusti 1945.

                                                             74-årsminnet för bomben över Hiroshima

 

”Den 25 februari 1981 gjorde påven Johannes Paulus II en stark fredsappell i Hiroshima. Som svar på den vädjan har kyrkan i Japan sedan dess hållit en tio dagars bön för fred varje år mellan den 6-15 augusti för att reflektera över och be för freden. Påven Franciskus besöker Japan i november i år, 38 år och nio månader efter Johannes Paulus fredsappell i Hiroshima, och vi ser fram emot att han ska göra en ny fredsappell till världen.”

Så inledde den japanska biskopskonferensen sitt brev den 6 augusti i samband med 74-årsminnet av atombomberna över Hiroshima och Nagasaki.

Minnas och be

"Tillsammans med de troende i mitt stift, är jag djupt tacksam över bönen och den fredsfrämjande verksamheten under 74-årsminnet”, sa biskop Alexis Mitsuru Shirahama från Hiroshima. ”Det är ett viktigt ögonblick för bön som vi nu leder i samband med ”Tio dagar för fred”, mellan den 6-15 augusti, då vi minns tragedin och dess offer.

Den amerikanska attacken mot Hiroshima dödade uppskattningsvis 140 000 människor. Tre dagar senare krävde en annan bomb på Nagasaki uppskattningsvis 70 000 liv innan Japans kapitulation avslutade andra världskriget.

Påvens resa till Japan

Påven Franciskus sa i januari att han ska besöka Japan i november, men ännu har inte resan bekräftats officiellt. Det skulle vara den första påvliga resan till Japan sen närmare 39 år då påven Johannes Paulus II besökte landet i februari 1981.

“Tio dagar för fred”

I budskapet för årets "Tio dagar för fred", som släpptes i juli, vädjar de japanska biskoparna om fred som de säger är frukten av den integrerade utvecklingen för alla människor, och citerar påven Franciskus tal FN:s generalförsamling, den 25 september 2015:

”Internationell fred och stabilitet kan inte baseras på en falsk känsla av säkerhet, på hotet om ömsesidig förstörelse eller total förintelse, eller på att helt enkelt upprätthålla en maktbalans.... Fred måste byggas på rättvisa, på integrerad mänsklig utveckling, på respekt för de grundläggande mänskliga rättigheter, på skyddet av skapelsen, på deltagandet av alla i det offentliga livet, på förtroende mellan folk, på stöd för fredliga institutioner, på tillgång till utbildning och hälsa, på dialog och solidaritet.”

                                                                                       Charlotta Smeds – Vatikanstaten

 

Inlägget kommer från sidan www.vaticannews.va/sv

Direktlänk till inlägget klicka här

Gråbröderna

De senaste artiklarna

Katolsk Horisont
29/12/2024
Katolsk Horisont
29/12/2024
Katolsk Horisont
2/12/2024
Katolsk Horisont
24/11/2024