Italienska katoliker som återgår till antika romerska gudar, siare och trollkarlar

4
min read

Italienska katoliker som återgår till antika romerska gudar, siare och trollkarlar

fre, 03/22/2024 - 20:59
Posted in:
0 comments

Foto: Olika tarrotkort. (Foto: WiroKlyngz; iStock av Getty Images.)

 

Ett häpnadsväckande antal katoliker i Italien, vilka har lämnat kyrkan, återgår till gudarna i det antika Rom och vänder sig till hedniska siare, astrologer och synska, vilket vittnar om en potentiellt katastrofal kollaps av katolicismen i dess traditionella bastion.

Över 160 000 trollkarlar gör raska affärer inom det ockulta och New Age, med över tre miljoner italienare som konsulterar den så kallade "maghi" varje år för att få råd. Det handlar om att punga ut med astronomiska 8 miljarder euro, enligt uppgifter från Osservatorio Antiplagio.

Mellan 10 och 13 miljoner italienare – nästan alla döpta katoliker – har blivit trollkarlar eller häxor minst en gång i sitt liv, medan 30 000 italienare från alla samhällsklasser dagligen söker sig till medier och visionärer i jakten på en bättre framtid, uppger Codacons.

Epicentrum för häxeri och ockultism ligger i Lombardiet- regionen i norra Italien, med 2 800 ockulta operatörer och 200 000 klienter – siffror som vida överstiger andelen bosatta katolska präster och katoliker som deltar i den heliga mässan varje vecka.

En undersökning som genomfördes 2023 av marknadsundersökningsföretaget SWG visade att 34 procent av italienarna tror på eller ägnar sig åt nekromanti (= siande, spådom, förutsägelse. Övers. anm.), 24 procent åt svart magi, 19 procent åt att förutsäga framtiden med kort, 18 procent åt vit magi och 17 procent åt psykiska eller ockulta healers.

År 2019 varnade påven Franciskus italienarna "för att söka lyckan genom att följa rökförsäljare – som ofta är dödsförsäljare – experter på illusioner", en hänvisning som tolkades av italienska medier som en varning för spridningen av häxdoktorer.

Ett år senare upprepade påven sin uppmaning i sin trettondagspredikan och uppmanade sin hjord att inte följa "magiker,trollkarlar eller spåmän" för att inte "riskera att bli avgudadyrkare".

I ett Angelus-tal i juli år 2023 uppmanade påven katoliker för att förkasta tron "på vidskepelse, såsom magi, tarotkort, horoskop och andra liknande saker", och noterade att "många, många kristna går för att få sina handflator lästa".

Färska siffror bekräftar resultaten i en doktorsavhandling som Stefano Falappi lämnade in till universitetet i Bergamo (2012), med titeln Education, Religious Diversity and Non-religious Beliefs, som visade att det inte längre är den katolska religionen som dominerar Italien utan "religiös mångfald och icke-religiösa övertygelser i den alltmer pluralistiska italienska kontexten".

Samtidigt, i ett parallellt fenomen, hävdar italienare som är besvikna på kyrkan att de har funnit en autentisk andlighet genom att återvända till sina rötter och återta de hedniska gudarna i det antika Rom.

"Via romana agli dei" ("Romersk väg till gudarna") är en religiös rörelse som består av olika nyhedniska sekter som förklarar sig vara en del av European Congress of Ethnic Religions (ECER).

Utövare av den romerska kulten hävdar att även om deras förfäder förföljdes efter "Theodosius dödsdömda och avskyvärda andra edikt" år 392 e.Kr., överlevde deras ritualer mer öppet på den italienska landsbygden och i hemlighet i den italienska överklasskulturen.

Medan flera hedniska gudar överlevde, påstås det, i katolsk skepnad, eftersom "många gudinnor är maskerade bakom mycket specifika madonnor; många helgon är gudar och andar i förklädnad", och poeter som Dante "bevarade minnet av den romerska traditionen, i en [skenbar] synkretism med kristendomen".

Sedan slutet av 1980-talet har många föreningar återupplivat den romerska kulten offentligt, allt från "föga mer än historiskt återskapande", till andra som är "influerade av parafrimurarinfluenser från före 1900-talet".

Det Turin-baserade Centre for Studies on New Religions (CESNUR) listar de esoteriska kulterna under kategorin den romerska traditionalistiska rörelsen, med nyhedniska anhängare som uppgick till över 230 000 år 2017, en ökning med 143 procent under 10 år.

En ledande nyhednisk sammanslutning är Communitas Populi Romani, som beskriver sig själv som en "sammanslutning av fria män som erkänner att de håller fast vid samma andliga och kulturella värden som den antika religionen i Rom, offentlig eller privat".

Neofyter  (= nybörjare, nyförvärvade anhängare. Övers anm.) uppmuntras att för det första "inrätta ett utrymme tillägnat gudarna i ditt hem så att du kan börja offra till dina gudar", och för det andra att "ritualisera efter de viktigaste helgdagarna som man minns av Kalendarium".

"Den romerska religionen är i grunden en kollektivistisk och gemytlig religion, den lämnar inte mycket utrymme för individualism och personalism som ofta ledde – och fortfarande leder – till fördömliga vidskepliga sedvänjor", får anhängarna höra.

Den 10 februari år 2024 samlades en eklektisk grupp entusiaster från Communitas Populi Romani nära det antika Forum Romanum för att uttrycka sin hängivenhet till gudarna Juno, Jupiter och Apollon.

Luca Fizzarotti, en dataprogrammerare som gick med i rörelsen efter att han haft en andlig kris, berättade för Religion News Service (RNS) att han var kateket och praktiserade katolik i många år men att "jag hade en mycket dålig erfarenhet och var tvungen att lämna min kyrka".

Fizzarotti blev förälskad i en utövare av Kemetisk ortodoxi, en kult baserad på den forntida egyptiska religiösa tron. "I början kunde jag inte riktigt förstå [det], men när jag långsamt lärde mig om det hedniska samhället hittade jag ett sätt att leva ut min andlighet", förklarar han.

Även om Fizzarotti erkänner att det var att flytta ihop med sin flickvän som väckte hans intresse för romersk hedendom, är den främsta motivationen bakom att sådana som han och andra gick med i den hedniskt influerade rörelsen en fascination för vad den italienska författaren Andrea Angelini kallar "romersk polyteistisk rekonstruktionism", snarare än några New Age-liknande sexuella incitament som polyamori. (= att ha flera kärleksrelationer samtidigt. Övers. anm.)

Förespråkare för rörelsen betonar "harmoni med forntida andlighet", etik av "plikt mot det gudomliga" och dygder av Fides (ömsesidigheten i engagemang och det givna ordet som binder de två parterna), Pietas (rättvisa, respekt och hängivenhet mot gudarna) och Religio (korrekt utförande av riten som garanterar gudarnas gunst).

– Vi tror alla på gudarna, vi gör ritualer hemma, vi har andaktstempel hemma, vi har våra präster och officianter, säger Donatella Ertola till RNS.

"Jag fann en ny styrka i polyteismen", betonade Antony Meloni, en flygplatsbyggare. "Jag letade efter något som monoteismen inte gav mig."

Latinisten och Rom-baserade forskaren Lorenzo Murone berättade för Catholic Herald att den katolska kyrkan i Italien kämpade en hopplös kamp mot sådana kulter på grund av sin ovilja att engagera sig i "avsiktlig evangelisation".

"Rom har egentligen aldrig evangeliserat i Italien, inte ens tidigare", säger Murone och förklarar hur bristen på själavård också ledde till avhopp från kyrkan. "Än i dag känner de flesta bekännande romerska katoliker knappt till sin församlingsprästs namn, och vice versa."

Forskaren beklagar att när påven Franciskus nyligen sa att "par som vill gifta sig bör följas av församlingen i sin förberedelse för äktenskapet", verkade Vito Mancuso, en italiensk liberal teolog, reagera på ett sådant förslag "med förvirring, som om församlingslivet var en bisarr nyhet".

Murone noterar också hur en kardinal för en tid sedan beklagade Italiens apati – dess attityd av apati gentemot Guds existens eller icke-existens.

"Jag tror att han har rätt, men denna apati har [nu] metastaserats", avslutar Murone.

Dr. Jules Gomes

Dr. Jules Gomes (BA, BD, MTh, PhD) är en bibelforskare och journalist baserad i Rom.

 

Till svenska, mars 2024, Eva-Lotta Svensson

Inlägget kommer från sidan www.catholicherald.co.uk

Direktlänk till inlägget klicka här

Gråbröderna

De senaste artiklarna

Katolsk Horisont
30/09/2024
Katolsk Horisont
22/09/2024
Katolsk Horisont
7/09/2024
Katolsk Horisont
6/09/2024
Katolsk Horisont
5/09/2024
Katolsk Horisont
21/08/2024
Katolsk Horisont
20/08/2024