"Gåva av nytt liv": Bruden delar babynyheter efter makens tragiska död

9
min read

"Gåva av nytt liv": Bruden delar babynyheter efter makens tragiska död

mån, 02/05/2024 - 14:24
Posted in:
0 comments

Efter det tre dagar långa äktenskapet mellan två studenter från det Franciskanska Universitetet, berättas om en vacker välsignelse av ett barn, efter brudgummens död.

Från vänster till höger: Mariana (Mari) Kuhlman delar med sig av glada nyheter; Mariana och Nathaniel (Nate) Kuhlman ler på sin bröllopsdag. (foto: Med tillstånd av Heather Kuhlman; Allie Photography, LLC, rightupyouralliephotography.com)

 

"Natanael var den största gåva som vår Herre kunde ha gett mig. Jag sa det till honom när han levde. Nu finns det en extra välsignelse."

Mariana (Mari) Kuhlman reflekterade över sin man när hon satt mellan sina svärföräldrar, Heather och Gordon Kuhlman, i deras hem i Oldsmar, Florida, för att dela med sig av sin gripande historia till The Register i ett videosamtal.

Det fanns en naturlig lätthet mellan dem och, trots deras djupa, djupa förlust, en mild glädje och orubblig tro på Gud.

Det var Nathaniel (Nate) Kuhlman – Gordon och Heathers enda barn – som förde dem samman som en familj. Han och Mariana träffades på Franciscan University i Steubenville, Ohio, i oktober 2021 och gifte sig den 28 oktober 2023. Tragiskt nog, den första morgonen på deras smekmånad på den karibiska ön St. Lucia, dog Nate, 23, i en vattenskidolycka, bara tre dagar efter deras bröllop.

Deras sista-minuten-satsning på en video fångade deras sagolika bröllopsdag, och de nygifta kunde aldrig ha föreställt sig hur kort deras jordiska äktenskap skulle bli.

Video: Nathaniel and Mariana Kuhlman's Wedding Film

 

Men frukterna av deras korta sakramentala förening ekar genom evigheten: Mariana, 22, väntar glatt deras barn. Hennes beräknade förlossningsdatum är den 17 juli.

"Grattis på födelsedagen, min ängel", skrev Mariana på Instagram den 14 januari. "Det är tydligt att Gud hade en plan som var större än något vi någonsin hade kunnat föreställa oss. Han besvarade våra böner, och böner från dem runt om i världen, bara på ett annat sätt än vi hade förväntat oss, men ändå LIVETS GÅVA, miraklet som vi är så överlyckliga över att äntligen få dela med er alla."

Visa det här inlägget på Instagram

Ett inlägg delat av Mariana Kuhlman (@itsmarikuhlman)

Paret planerade att börja sitt nya liv tillsammans i Florida. Nu bor istället Mariana, som arbetar med marknadsföring, med sina svärföräldrar: Heather,  mellanstadielärare, och Gordon,  ekonomichef

"Att ha gåvan att leva med Mari gör att jag kan se saker på ett annat sätt, se saker på ett sötare sätt", förklarade Gordon. "[När Natanael dog] kändes det som om en del av förlusten var att chansen att bli farfar också var borta. Det har återställts."

"Eftersom min son älskade henne, var det så jag fick den här vackra dottern", tillade Heather. "Jag är så tacksam för den kärleken: att få en dotter som jag aldrig fick."

"Deras hjärtan brister för mig som deras sons fru", sa Mariana, "och mitt hjärta brister för att de förlorade sin ende son. Lika mycket som de behöver mig, behöver jag dem."

När det gäller barnet tillade hon: "Det går så perfekt som det kan."

Hon räknar bland sina välsignelser möjligheten att "uppfostra barnet där Natanael växte upp".

En spirande romans

Det fanns en gnista mellan Nathaniel, som då gick sista året på college, och Mariana, som gick sista året på universitetet, vid deras första möte på Franciscan University i oktober 2021, som uppstod på grund av planeringen av höstlovet.

När Maris vän Ashley Morisey satt ute på campus en vacker eftermiddag i oktober och nämnde att en grupp vänner skulle åka till Florida för höstlov och bjöd hon in Mariana att komma och sa: "Alla tjejerna bor hemma hos mig och killarna hemma hos Nate. Känner du Nate?"

Det gjorde inte Mari. Av en slump kom han gående förbi. Morisey presenterade sig och nämnde att hon just hade bjudit in Mari till Florida. "Ja, du borde absolut komma", sa han och ursäktade sig sedan, eftersom han var på väg till mässan.

Senare, som Mariana berättade för The Register, avslöjade Nate för henne: "Jag tittade på dig och tänkte: 'Ja, hon är söt; hon borde komma till Florida.'" Senare samma dag spelade de intramural volleyboll i samma lag och träffades sedan igen på kvällen för en film med vänner.

Därefter var det lätt att samtala och bli vän; kanske för lätt. "Han gjorde det klart att han jagade efter Herrens hjärta och inte ville gå framåt för snabbt", berättade Mariana.

Sedan kom deras tredje officiella dejt i en park, dit Natanael tog med sig dukar och färger. Men i stället för att måla pratade de länge.

"Det är bäst att vi börjar måla innan det blir mörkt", sa Mariana till slut. Men Natanael avslöjade att han redan hade målat sin bild.

Han vände på duken för att visa en bild av en flygande bisonoxe från Netflix-serien Avatar: The Last Airbender. Förvånad över hur välgjord den var, stirrade Mariana på den ett ögonblick innan orden som Nathaniel hade målat sjönk in: "Vill du bli min flickvän?"

Till hans lättnad – han var lite orolig över den långa pausen – sa hon: "Ja."

Förlovning och bröllop

På Franciscan var Nate medlem Disciples of the Word-hushållet, ett brödraskap som stödde andra unga män, alla med målet att växa i tro, kärlek och kunskap om Guds ord. Mariana tillhörde Sions döttrar. "Vår största önskan är att lyda Guds vilja att förkunna hans sanning för de fångna och ge dem Guds frihet", står det på hushållets hemsida.

Så när Marianas mamma, Ginna Garcia, föreslog att hennes dotter skulle bjuda in Nathaniel till familjens årliga weekendresa till Las Vegas strax före jul, var det tanken på att vandra i Mount Zion National Park – trots att den ligger 155 mil bort – som övertygade honom om att det var en bra idé.

Den 19 december 2022 gick Mariana, Nathaniel, hennes bror, Juan Diego Garcia och deras vän Hailey Rodriguez upp klockan 2:30 för att anlända före soluppgången och vandra till en plats med utsikt över en kanjon, (en djup dalgång). Utanför bilen insåg de att de inte var klädda för kylan. Mariana föreslog att Nathaniel skulle låta hennes bror använda hans handskar och att han kunde använda strumporna som han hade stoppat i jackfickan som handskar. Hon gick för att dra ut en, men Natanael knuffade snabbt bort hennes hand. Det var för sent: Hon visste att hennes hjärtas bön snart skulle besvaras, eftersom hon hade känt en ringask inuti den där strumpan.

Mariana spelade med, och hennes hjärta sköt i höjden när Nathaniel gick ner på knä och friade med utsikt över bergen.

Det lyckliga paret vid Sions berg, strax efter frieriet

Det lyckliga paret vid Sions berg, strax efter frieriet (Foto: Med tillstånd av Heather Kuhlman)

 

De gifte sig i oktober förra året i St. Mary, Our Lady of Grace Catholic Church i St. Petersburg, Florida, under ledning av Msgr Joseph Pellegrino, som Nathaniel hade beundrat sedan barndomen.

Mari och Nate Kuhlman på deras bröllopsmässa

Mari och Nate Kuhlman på deras bröllopsmässa (Foto: Right Up Your Allie Photography, LLC)

 

Eukaristins liturgi firas vid Kuhlmans bröllop

Eukaristins liturgi firas vid Kuhlmans bröllop. (Foto: Right Up Your Allie Photography, LLC)

 

"Deras bröllop var ett av de heligaste jag någonsin varit på", säger Heather. "Vid ett tillfälle [under mottagningen] tystnade dansmusiken. De bad för varandra och gjorde Sions döttrars husinvigning och sjöng deras sång a cappella. Vi kände det som om att vi hade kommit till himlen i det ögonblicket."

Gordon berättade: "Det var vackra flickröster och en djup röst – vår son sjöng med dem ... skönheten i det. Han kunde hela låten. Han höll på att bli deras bror i det ögonblicket och fick sin 'Sions son'-tröja."

"Folk kom fram till oss och sa att de aldrig hade varit på ett bröllop som det här", säger Mariana. "Det var så andäktigt och roligt, det visade att man kan få både och."

Kuhlmans bröllop

Från vänster till höger: Juan Diego Garcia (Maris bror), Ginna Garcia (Maris mamma), de nygifta Mari och Nate Kuhlman samt Heather och Gordon Kuhlman (brudgummens föräldrar) på bröllopsdagen den 28 oktober 2023. (Foto: Right Up Your Allie Photography, LLC)

 

Smekmånad, tragedi och nytt liv

Den söndagen, när Nathaniel upptäckte att han hade glömt sitt pass, tog Heather och Gordon med sig det till honom och anslöt sig till paret för mässan och lunchen efteråt. Det var "en välsignelse av den sista mässan och oplanerade två timmar tillsammans", förklarade Heather om sista gången hon skulle se sin son i livet.

Det nygifta paret anlände till St. Lucia på måndagskvällen och gick upp på morgonen för frukost och vattenskidor – något de båda älskade. Nathaniel var särskilt bra på det, eftersom han hade varit med i ett vattenskidlag i gymnasiet. Han åkte först och åkte slalom med bara en skida.

"Jag tittade på honom och såg att han hade ramlat och rest sig upp", minns Mariana. Sedan gled hon in i ett samtal med någon, utan att se att han ramlade en andra gång. Plötsligt förde båten hennes unge make – medvetslös – till stranden. En ambulans tog snart Nathaniel och Mariana till sjukhuset, där läkaren åsidosatte protokollet för att försöka återuppliva någon i 15 minuter. Han arbetade i 60 minuter, men sa till slut till Mariana: "Han kommer inte tillbaka." En obduktion visade att drunkning var dödsorsaken.

Mariana var i chock och var i ständig kontakt med sin mamma och Heather. Heather och Gordon och flera andra familjemedlemmar flög till ön. Heather skickade sms till vänner för att be – och bad Gud att återställa Natanaels liv som han hade gjort med Lasarus.

Deras tro var stark och de trodde att Gud till och med kunde uppväcka de döda, men deras tillit till honom var lika stark – ske Guds vilja.

Tron bar Mariana och hans föräldrar igenom. De klamrade sig fast vid bönen, vid Vår Fru och vid Jesus, och litade på Guds vilja, trots den fruktansvärda sorgen.

"Jag var aldrig arg på Gud hela tiden", förklarade Mariana. "Natanael är nu där han alltid hade velat vara. Men jag trodde inte att det skulle bli så snart, och jag tror inte att jag någonsin kommer att förstå varför i det här livet."

Nates mamma Heather erkände att hon flera år tidigare hade varit arg på Gud efter ett missfall, men att hon hade överlämnat sig till hans vilja för länge sedan, även efter ett andra  missfall – och även nu.

Vid sin sons begravning den 18 november i St. Ignatius of Antioch Catholic Church i Tarpon Springs, Florida, talade Heather om seger och glädje mitt i sin sorg i sitt lovtal: "Det går inte att förneka smärtan eller tårarna. ... De kommer efter behag, redo eller inte. Men Gud har också visat sig på så många sätt. Vi har känt hans närvaro, välsignelser och nådegåvor genom människor som du ... så Jag ger Herren all den energi och tid som går åt till att sätta ihop den, så att också ni kan uppleva Herrens glädje ... genom mitt offer till Herren."

Gordon sa att hjälpen från så många människor gav dem stor tröst när de sörjde. Minst 20 personer – familj och vänner – dök upp i deras hus direkt för att trösta dem och hjälpa till. "Jag var en enda röra", erkände han. "Jag kunde inte komma på något på egen hand."

Familjen välkomnar fortsatta böner, och en GoFundMe startades av en vän för att hjälpa till med utgifterna.

Tillbaka i Florida och bearbetandes allt, frågade Mariana om hon fick bo hos Heather och Gordon, som villigt tackade ja – lyckliga över att vara tillsammans.

Och nu har vi miraklet med ett barn – Mari och Nates barn och Heather och Gordons barnbarn.

"När jag bad Lasarusbönen hade det slagit mig: 'Tänk om Gud svarar på det här på ett annat sätt, att jag är gravid'", berättade hon och tillade att hon tog ett graviditetstest på tacksägelsedagen.

"Jag var så överlycklig över att Gud skulle ge oss det här nya livets gåva", säger hon. "Jag önskade att Natanael var här med mig, men glädjen är överväldigande. Jag kunde känna hans glädje. Han visste redan, men jag höll just på att ta reda på det."

Det första ultraljudet strax före jul visade att barnet var friskt och välmående. "Det var vackert på så många sätt", säger Mariana. "Det har varit den största glädjegåvan att få ett nytt livs tid."

Mari och Nate, som de såg ut under deras förlovning i juni 2023, är idel leenden

Mari och Nate, som de såg ut under deras förlovning i juni 2023, är idel leenden.  (Foto: Med tillstånd av Heather Kuhlman)

 

Nygift glädje

Nygift glädje, 28 oktober 2023.  (Foto: Right Up Your Allie Photography, LLC)

Patti Maguire Armstrong

Patti Maguire Armstrong är en prisbelönt journalist och var chefredaktör och medförfattare till den bästsäljande Amazing Grace-serien. Hennes senaste böcker är den humoristiska och inspirerande andra upplagan av Dear God, I Don't Get It, Dear GodYou Can't Be Serious!, What Would Monica Do? och Holy Hacks. Patti arbetade inom socialt arbete och offentlig förvaltning innan hon stannade hemma som frilansskribent medan hon och Mark uppfostrade sina 10 barn i North Dakota. Följ henne på Twitter på @PattiArmstrong och läs hennes blogg på PattiMaguireArmstrong.com.

Till svenska, februari 2024, Eva-Lotta Svensson

Inlägget kommer från sidan www.ncregister.com

Direktlänk till inlägget klicka här

Gråbröderna

De senaste artiklarna

Katolsk Horisont
10/02/2024