Försoningens sakrament – första fredagen i månaden

2
min read

Försoningens sakrament – första fredagen i månaden

fre, 06/03/2022 - 08:55
Posted in:
0 comments

Den som håller denna andakt på rätt sätt första fredagen i månaden under nio månader i rad kommer inte att dö i synd, utan blir upptagen i himlen.

Den första och den sista?

Kommer du ihåg din första bikt? Jag minns den mycket väl. Jag minns hur tagen och engagerad jag var. Jag minns min rädsla. Först övade vi. Man kollade om vi kunde reglerna, sedan gick var och en av oss fram till biktstolen och gjorde en bikt "på låtsas". Nästa dag var det på riktigt. Jag bad mina föräldrar och syskon om förlåtelse för varje försyndelse, och sedan gick jag till kyrkan. Jag tänkte: "Bara det inte blir fader Stefan!". Men det var såklart just han som satt där i biktstolen. Det gick rätt bra. Jag minns att mina kinder brann. Efteråt sade katekesläraren att från och med nu skall vi gå till bikt varje första fredag i månaden men förklarade inte varför.

Varför inte en tisdag? 

I Kyrkans tradition har fredagen en särskilt viktig symbolik. Framför allt Jesu Kristi död på korset. Det är då Hans Hjärta blev genomborrat med ett spjut. Det har även att göra med Jesu Kristi uppenbarelser för den heliga Margarita Maria Alacoque. Det är genom hennes förmedling som Jesus gav 12 löften till dem som vördade Hans Heliga Hjärta.

1) Ge den nåd som behövs för att leva deras kallelse,

2) Upprätta fred i deras familjer,

3) Trösta dem i alla deras bekymmer,

4) Låta dem finna en säker tillflykt i mitt Heliga Hjärta under deras liv och särskilt i deras dödsstund,

5) Välsigna rikligen allt vad de gör

6) Låta syndarna finna ett oändligt hav av barmhärtighet i mitt Hjärta,

7) Göra de ljumma själarna brinnande,

8) Låt de brinnande själarna snabbt nå stor fullkomlighet,

9) Välsigna de hem som har en bild av mitt Heliga Hjärta och som ärar den på ett tillbörligt sätt,

10) Skänka de präster som ärar mitt Heliga Hjärta makten att kunna omvända de mest förhärdade hjärtan,

11) Låta dem som bidrar till att denna devotion blir känd få sina namn skrivna i mitt Hjärta och inte tillåta att de blir glömda,

12) Det Stora Löftet: låta mitt Hjärtas Heliga kärlek ge nåden att härda ut till slutet och dem som tar emot den Heliga Kommunionen den första fredagen nio månader i följd, få den ånger de behöver inför dödsstunden. Jag ska inte låta dem dö i min onåd eller utan att ha tagit emot Sakramentet. Jag ska låta mitt Hjärta vara deras tillflykt i den sista timman.”

Vad får jag ut av det?

På vilket sätt kan jag bli bättre som människa och kristen genom andakterna?

Har du noga läst igenom punkt 12? Detta stora löfte visar hur mycket Jesus bryr sig om dig. Det är extraordinärt! Jesus låter oss att ta del av den största nåden - att dö i nådens tillstånd. Det finns bara ett villkor - att du under nio fredagar i rad, den första fredagen i månaden, går till bikt och tar emot den heliga kommunionen. 

Kan man önska sig något mer, något bättre? 

Kanske är det värt att göra allt detta?

Det är klart att det är värt det!

Tänk bara efter, och bestäm dig när du börjar!

                                                                                                    Anna Pikuła

Översättning för Katolsk Horisont Gråbröderna

Inlägget kommer från sidan www.niedziela.pl

Direktlänk till inlägget klicka här

Video: Försoningens sakrament. De Tolv Löften som Jesus Kristus ger dem som ärar Hans Heliga Hjärta

Gråbröderna

De senaste artiklarna