Dominikanen, prästen och mikrobiologen hoppas på möjlig coronavirusbehandling

2
min read

Dominikanen, prästen och mikrobiologen hoppas på möjlig coronavirusbehandling

tis, 04/07/2020 - 13:51
Posted in:
0 comments

                               Fader Nicanor Austriaco O.P. Foto, Sankt Josefs provinsen via Flickr

 

Manilla, Filippinerna, 1 april 2020 (CNA). – Fr Nicanor Austriaco, O.P., S.T.D. , fil. dr. sa att han tycker sig ha skäl att hoppas att läkemedlet hydroxychloroquine skulle kunna användas i behandling av coronaviruset, eller COVID-19. Austriaco är professor i biologi och teologi vid Providence College i Providence, Rhode Island, USA. Just nu är han i karantän hos sin mor i Filippinerna under coronaviruspandemin.

”Det som i det här fallet är så spännande för mig som molekylärbiolog är att det kliniska försöket i Frankrike ser riktigt lovande ut mot bakgrund av de ytterligt allvarliga omständigheterna,” skrev Austriaco.

”Det stämmer att det var ett litet test men läser man artikeln förstår man att det var strängt inriktat på sin målsättning vilket gör det till en pilotstudie. Den visar också att HCQ bidrog väsentligt till att minska tiden för att få ut viruset ur hans eller hennes system.”

En annan oberoende studie från ett labb i Kina har visat att HCQ ”kan förhindra virusreproduktion i provrör,” tillade Austriaco, som han menade var hoppfullt ur det mikrobiologiska perspektivet.

Fr. Austriaco påpekade i ett e-mejl till CNA att både HCQ och CQ och ett liknande läkemedel har använts för att behandla malaria ”i hela världen, inklusive här i Filippinerna.”

”De har också använts för att behandla autoimmuna sjukdomar som lupus (en kronisk inflammatorisk sjukdom som hör till de reumatiska sjukdomarna, se Vårdguiden, övers. anm.). Vi vet då att båda två är säkra att använda för de flesta,” sa han. Han tillade dock att preparat på recept ”bara ska tas under läkares tillsyn… därför att de kan framkalla skadlig inverkan på hjärtverksamheten.”   

FDA (Food and Drug Administration, USA; motsvarar Läkemedelsverket, övers. anm.) har visserligen godkänt HCQ för vissa sjukdomar men hittills inte godkänt det för behandling av COVID-19, annat än på försök i mycket begränsad omfattning.

”Om Världshälsoorganisationens (WHO:s) vetenskapliga prövning, som går under namnet SOLIDARITY, visar att HCQ och CQ har positiv inverkan i behandlingen av COVID-19, skulle emellertid amerikanska läkemedelsverket FDA godkänna dem för användning,” sa Austriaco till CNA.

Som framgått ur Austriacos blogg ställer han goda förhoppningar till HCQ eftersom det är ”mycket billigt och lättillgängligt. Har han receptet är det bara att gå över gatan till ett apotek i Filippinerna och köpa 200 mg piller för motsvarande US 1,30 dollar). Jag vet att de har det på lager eftersom jag sökt det online. Och det finns alltså på vilket vanligt apotek som helst i Manila! Enligt studien skulle en sjuk person som tagit tre av dessa piller under sex dagar blivit av med SARS-CoV2. Bieffekterna under kort tids medicinering med HCQ är minimala. Allt för ungefär 30 US dollar.”

Austriaco sa att det ”brukar ta 12-18 månader att framställa vaccin men att de har ökat takten för att få fram ett möjligt vaccin för COVID-19.”

”Vaccinet skulle förhoppningsvis bara behöva tas en enda gång”, sa han, eftersom coronaviruset inte ser ut att mutera så snabbt som influensavirus gör, vilket alltid innebär flera nödvändiga vaccineringar varje år.

Austriaco känner sig förhållandevis ”optimistisk” inför möjligheterna att använda HCQ i behandling av coronaviruset. ”Visst är testet begränsat men ändå ganska stabilt trots alla svårigheter för forskningen under en global kris,” sa han. ”Om forskningsresultaten sammanfaller både in vitro och in vivo är det ett optimistiskt tecken, särskilt om man har en handlingsmekanism som är förnuftig och ligger i linje med vad vi vet om virus och om hur det ökar och sprider sig,” tillade han. ”…. jag tänker be för att detta ska få bära rik frukt.”

”Min förhoppning är framför allt att vi kan utnyttja all den uppfinningsrikedom och kampvilja som finns i världen och få stopp på den här pandemin,” sa han till CNA. ”Med Guds hjälp vinner vi.”

                                                                                                        Mary Farrow

Översättning för Katolsk Horisont i april 2020, Göran Fäldt

 

Inlägget kommer från sidan www.catholicnewsagency.com

Direktlänk till inlägget klicka här

Gråbröderna

De senaste artiklarna

Katolsk Horisont
22/04/2024
Katolsk Horisont
20/04/2024
Katolsk Horisont
10/04/2024