Den högt ansedde italienske bioetikern, kardinal Elio Sgreccia, har avlidit i en ålder av 90 år

1
min read

Den högt ansedde italienske bioetikern, kardinal Elio Sgreccia, har avlidit i en ålder av 90 år

fre, 06/07/2019 - 23:39
Posted in:
0 comments

Ordförande emeritus för Påvliga akademin för livet, Kardinal Elio Sgreccia, ber under vigilian för livet i basilikan Santa Maria Maggiore i Rom, den 24 mars 2015. Foto Bohumil Petrik /CNA.

 

Rom, 5 juni 2019 (CNA). Bioetikern och emeritusordförande i Påvliga akademin för livet har avlidit i hemmet i Rom i onsdags eftermiddag, en dag före den 91: a födelsedagen. Sgreccia hade tagits in på sjukhus för en tid sedan men sagt att han ville komma hem igen. I ett meddelande från Påvliga akademin för livet ”dog han i frid” den 5 juni kl. 12.15.

Kardinalen var efter sin pensionering hedersledamot på livstid i Påvliga akademin som han ledde som vice ordförande från dess instiftande 1994 fram till 2005. Han har kallats den italienska bioetikens fader och var akademins ordförande 2005 - 2008.

Sgreccia har också varit sakkunnig för den italienska regeringen och varit ledamot av italienska nationella bioetikkommittén. 

Han var författare till över 400 böcker och artiklar inom läkarvetenskapen och etiken, bland annat som författare till en handbok i grundläggande bioetik och till en bok om Johannes Paulus II: s undervisning om hur livet fortplantas.

I mästerverket ”Personalist Bioethics: Foundations and Applications”, har Sgreccia beskrivet sitt förhållande till bioetiken som en ”ontologiskt grundad personfilosofi.”

Sgreccias brorsdotter Palma Sgreccia som studerade under honom och var en av hans assistenter har sagt att kardinalen var ”en trons människa som ville leva ett liv i största enkelhet och som alltid försökte verka för det som var gott för alla. Det som ledde honom var inspirationen genom tron och förnuftets krafter i varje val och beslut.”

Påvliga akademin för livet uttalade den 5 juni sin ”tacksamhet för det positiva och värdefulla arbete” kardinalen utfört och ”för hans många och stora vetenskapliga bidrag i olika ämnen inom det akademiska området som också varit till gagn för Kyrkans magisterium.”  

Som präst arbetade Sgreccia 10 år som andlig rådgivare för fakulteten för medicin och kirurgi vid katolska universitet Heliga Hjärtat för att senare utses till handledare i bioetik på universitetet.

Han grundade ett bioetiskt centrum på universitetet Sacred Heart vars föreståndare han var fram till 2006. Han var den Heliga Stolens särskilda observatör på Europarådets Ad Hoc expertkommitté för bioetiken på 1980-talet.

Han utnämndes till Påvliga familjerådets sekreterare och utsågs till titulärbiskop sent året 1992 med biskopsvigning i januari 1993.  Benedikt XVI utnämnde honom till kardinal vid konsistoriet i november 2010 och han deltog 2014 och 2015 i biskopssynoderna för familjen.

Sgreccia föddes i den norditalienska regionen Marche 1928. Efter Andra Världskrigets slut började han på seminariet och vigdes till präst för stiftet Fano den 29 juni 1952 vid 24 års ålder. Innan har började med bioetiken var han kaplan för Katolsk Aktions ungdomsgrupper och vice rektor för sitt tidigare seminarium.

                                                                                         Hannah Brockhaus

                 

Översättning för Katolsk Horisont, Göran Fäldt, juni 2019.

Not.: kardinalens handböcker i bioetiken är översatta till spanska och franska.

 

Inlägget kommer från sidan www.catholicnewsagency.com

Direktlänk till inlägget klicka här

Gråbröderna

De senaste artiklarna

Katolsk Horisont
29/02/2024
Katolsk Horisont
10/02/2024