De nio viktigaste fördelarna med att gå till bikt

6
min read

De nio viktigaste fördelarna med att gå till bikt

lör, 02/10/2024 - 15:10
Posted in:
0 comments

Varför gå till bikt? Här är några utmärkta skäl - känn dem, älska dem, försvara dem och dela dem.

Bokomslag till "Overcoming the Evil Within: The Reality of Sin and the Transforming Power of God's Grace and Mercy" av fader Wade Menezes. (foto: EWTN Publishing)

 

Denna essä är hämtad från fader Wade Menezes bok Overcoming the Evil Within: The Reality of Sin and the Transforming Power of God's Grace and Mercy.

I Katolska kyrkans katekes ges biktens sakrament flera andra viktiga namn som förmedlar dess själva natur och de fördelar som den som använder sig av detta sakrament får. I KKK 1423-1424 kallas bikten vackert och med rätta för omvändelsens sakrament, botens sakrament, förlåtelsens sakrament och försoningens sakrament.

Dessa fem titlar bör säga oss något om sakramentets storslagna "omfattning" och dess hjälp för den mänskliga själen, det mänskliga livet och det andliga livet. I detta avseende är det också värt att komma ihåg att biktens sakrament är ett av endast två sakrament som kan tas emot både upprepade gånger och ofta (eukaristins sakrament är det andra). Varför är det så? Därför att dessa två sakrament stöder oss på vår dagliga resa genom livet – oavsett ens kallelse och tillstånd i livet.

Vare sig man är ogift, gift, änka eller vigd biskop, präst, diakon eller vigd ordensman eller ordenskvinna, hjälper bikten oss i hög grad på vår resa mot vårt slutliga mål: Himlen, den saliga visionen, den eviga saligheten. Men hur gör bikten detta? Tja, jag kan komma på nio sätt. Jag hämtar dessa "Bekännelsens nio fördelar" från påven Pius XII:s undervisning.

I sin epokgörande encyklika Mystici Corporis Christi om den katolska kyrkan som Kristi mystiska kropp (som förkunnades universellt mitt under andra världskriget 1943) försvarar påven Pius XII bruket av frekvent bikt – även om man bara har mindre synder att bekänna. Han säger att genom det regelbundna mottagandet av biktens sakrament "ökas den äkta självkännedomen, den kristna ödmjukheten växer, dåliga vanor korrigeras, andlig försummelse och ljumhet motarbetas, samvetet renas, viljan stärks, en välgörande självbehärskning uppnås och nåden ökas i kraft av sakramentet självt." (Mystici Corporis Christi, 88).

Så oavsett om det bara är mindre synder som bekänns, eller dödssynder, eller en kombination av båda, är detta de nio viktigaste fördelarna med just detta sakrament. Låt oss titta på var och en av dessa fördelar och förklara dem ytterligare:

1. Självkännedomen ökar. Många helgon gör det klart i sitt skrivande och sin undervisning att självkännedom behövs för att växa i helighet. Detta innebär att känna till och erkänna dina dygder så att du kan främja dem i ditt liv, och att känna till och erkänna dina laster så att du kan rensa bort dem ur ditt liv.

2. Den kristna ödmjukheten växer. Jesuitpater John Hardon skriver i sin Modern Catholic Dictionary att ödmjukhet är den "moraliska dygd som hindrar en person från att nå bortom sig själv. Det är dygden som håller tillbaka den oregerliga längtan efter personlig storhet och leder människor till en ordnad kärlek till sig själva grundad på en sann uppskattning av sin ställning i förhållande till Gud och sin nästa." Bruket av frekvent bikt hjälper oss inte bara att växa i ödmjukhetens viktiga dygd, utan själva handlingen att göra en ordentlig samvetsrannsakan (som krävs innan vi ens kliver in i biktstolen) är ödmjukande – och det hjälper oss att växa i självkännedom.

3. Dåliga vanor korrigeras. Sakta men säkert, genom frekvent bikt och ärlighet med sin biktfader, som kommer att ge råd i enlighet därmed, kan dåliga vanor övervinnas. Frekvent och värdigt mottagande av biktens sakrament innebär att man ofta får nådegåvor från detta sakrament för dessa dåliga vanor.

4. Andlig försummelse motarbetas. Låt oss säga att du kämpar för att etablera vanan att be den dagliga Rosenkransen eller en daglig bön Den gudomliga barmhärtighetens krona, eller till och med att bara göra ett Morgonoffer när du stiger upp varje dag. Att du inte utövar dessa andakter är exempel på "andliga försummelser" som får ditt andliga liv att lida. Regelbunden bikt kan hjälpa dig att "komma tillbaka på rätt spår", särskilt om din biktfader tilldelar dig dem som botgöring och så att du börjar utföra dem mer troget på egen hand.

5. Andlig ljumhet motarbetas. Låt oss säga att du verkligen utför sådana spirituella övningar – men bara sällan. Med andra ord utför du dem på ett ljummet sätt. Nådegåvorna från frekvent bikt kan hjälpa till att tända en förnyad andlig glöd som hjälper till att få ditt dagliga andliga liv att växa sig starkare och mer engagerat för varje dag.

6. Samvetet renas. Att bekänna sina synder för med sig en rening och, vilket är viktigt, samvetsfrid. Detta är knutet till den helande aspekten av bikten. Bekännelsen är ett av två "helande" sakrament, tillsammans med de sjukas smörjelses sakrament. Båda dessa sakrament bidrar till den mänskliga personens kroppsliga och själsliga verklighet.

7. Viljan stärks. Medan vårt intellekt är det som hjälper oss att "veta", är vår vilja det som hjälper oss att "välja" (baserat på korrekt ordnad kärlek i motsats till att välja något baserat på oordnad kärlek). Genom att ofta bikta oss stärks vår vilja så att den hjälper oss att oftare välja det goda framför det onda, dygden framför lasten och det nyttiga framför det onda.

8. En sund självbehärskning uppnås. Det är bara du som kan kontrollera dig. Frekvent bikt får oss helt enkelt att vilja "göra bättre" i alla aspekter av det dagliga livet. Det är sakramentets nåd som driver oss att kontrollera våra liv bättre genom att utöva en ordinär kärlek till personer, platser och saker och inte en överdriven eller oordnad kärlek till dem.

9. Nåden ökar i kraft av själva sakramentet. Varje sakrament, när det tas emot värdigt, ökar den heliggörande nåden i själen. För eukaristin och bikten – återigen de enda två sakrament som kan tas emot både upprepade gånger och ofta – är detta särskilt sant. Faktum är att biktens sakrament till och med kan hjälpa till att fullkomna nåden i vårt dop. Detta beror på att dopet, samtidigt som det utplånar arvsynden vi ärver från våra första föräldrar, också utplånar all personlig synd (även kallad "faktisk synd") som vi kan ha (dvs. alla mindre synder eller dödssynder). Bekännelsen hjälper oss att befria oss från personliga synder som begåtts efter dopet. Påven Paulus VI (som ett eko av påven Pius XII) betonade det "stora värdet" av att "ofta och vördnadsfullt ta sin tillflykt till detta sakrament [bikten] även när det bara är fråga om mindre synder". När han förkunnade den nya riten med botens sakrament efter Andra Vatikankonciliet, sade han att denna praxis "är en ständig strävan att fullkomna nåden i vårt dop". (2 december 1973).

Vi bör dock tillägga att det inte är till någon hjälp för den botfärdige att gå till bikt alltför ofta av samvetsgrannhet, inte heller är det sakramentets avsikt. Samvetsgrannhet kan definieras som att se synd där det inte finns någon synd alls utan snarare, låt oss säga, ett enkelt fel; Eller att se dödssynd när det i själva verket är en mindre synd. Ja, skrupler kan hämma ens tillväxt i det andliga livet. Var inte din egen frälsare – låt Jesus Kristus vara din Frälsare.

Så där har du det: "Nio huvudfördelar med bekännelse." Lär känna dem, älska dem, försvara dem och dela med dig av dem. Även om katoliker kan hålla sig borta från biktens sakrament av olika skäl och andra kan ta del av sakramentet mer regelbundet och oftare, är det många människor i dessa kategorier som förmodligen inte känner till eller inser dess underbara, specifika fördelar; Det skulle vara bra att bli påmind. Detta ämne skulle kunna tjäna som en underbar evangelisationspunkt för biktens sakrament för att hjälpa till att återuppliva dess regelbundna mottagande – låt oss säga en gång i månaden – i en trasig och sårad värld.

Fader Wade Menezes

Fader Wade Menezes

Fader Wade Menezes, CPM, är för närvarande biträdande generalsekreterare för Fathers of Mercy, en missionär som predikar religiös församling baserad i Auburn, Kentucky. Fader Wade har också tjänstgjort som kaplan vid helgedomen för det mest välsignade sakramentet i klostret Our Lady of the Angels i Hanceville, Alabama. Han har varit gäst i EWTN:s program och har varit värd för flera serier för EWTN. Hans första bok för EWTN Publishing är The Four Last Things: A Catechetical Guide to Death, Judgment, Heaven, and Hell.

 

Till svenska, februari 2024, Eva-Lotta Svensson

Inlägget kommer från sidan www.ncregister.com

Direktlänk till inlägget klicka här

Gråbröderna

De senaste artiklarna

Katolsk Horisont
30/09/2024
Katolsk Horisont
22/09/2024
Katolsk Horisont
7/09/2024
Katolsk Horisont
6/09/2024
Katolsk Horisont
5/09/2024
Katolsk Horisont
21/08/2024