Att be genom sång: Ny musik av katolska kvinnliga artister ger inspiration till livets årstider

6
min read

Att be genom sång: Ny musik av katolska kvinnliga artister ger inspiration till livets årstider

fre, 07/12/2024 - 14:24
Posted in:
0 comments

Ny musik från Marie Miller, Sarah Kroger och Laura Huval!

Från vänster till höger: Laura Huval, Sarah Kroger och Marie Miller är alla ute med ny musik. (foto: Evermore Stories, Erick Frost och Danielle Lussier)

 

De senaste månaderna har varit fyllda med utgivningen av ny katolsk musik som de troende kan be med. Tre av dessa artister, alla skickliga kvinnliga musiker, talade med The Register om hur deras musik lyfter själen och inbjuder Kristi kropp och en djupare relation med Herren.

Om du har velat fräscha upp eller ge näring åt ditt böneliv, överväg att införliva dessa musikaliska artisters bedjande sånger i din rutin. Oavsett vilken årstid du befinner dig i erbjuder sångerna tröst, hopp och medvandrare på färden.

Herrens barmhärtighet är gränslös

"Vart jag än går, vart jag än springer / Vid varje steg möts jag av din kärlek / Gång på gång vet jag att jag kommer att hitta / Din barmhärtighet, din barmhärtighet gudomlig." – Laura Huval (med låtskrivarkollegorna Ross King, Patrick Mayberry och Dana Catherine), Mercy Divine, singel från 2024

Laura Huvals senaste singelMercy Divinesom släpptes på Divine Mercy Sunday, är en svävande meditation över Herrens ofattbara barmhärtighet för var och en av oss. Huval säger om låten: "Jag ville att inspelningen skulle förbli andäktig och enkel, och det kan vara min favoritlåt hittills."

Huval kommer från en musikaliskt fulländad familj: "Min avlidne far, Al Berard, var en Grammy-nominerad cajun-fiolspelare som reste runt i världen och delade med sig av vår rika kultur och katolska tro." Huval, som också är en Grammy-nominerad sångerska och låtskrivare, delar med sin far "en djup koppling till cajunmusiken", som djupt påverkade hennes uppväxt i Cecilia, Louisiana. Hon är ytterligare rotad i sin familjs kulturella och musikaliska arv genom att delta i ett familjeband: "Jag uppträder i ett band med min syster och kusin som heter Sweet Cecilia, uppkallad efter vår hemstad och St. Cecilia, beskyddare av sångare och musiker."

Det är först sedan 2021 som Huval har gått in i musiktjänsten på heltid. "Mitt uppdrag är att 'dela evangeliet med en sång i taget'", säger hon. Förutom den nyligen släppta singeln inkluderar Huvals senaste verk 2023 års album Raised in the Choir Loft (Oregon Catholic Press) och Sing the Rosary, ett kommande verk som kommer att finnas tillgängligt i oktober.

Laura Huval

Laura Huval (Foto: Evermore Stories) Donna Coulon

 

Huval upplever musik som ett sätt att få kontakt med Gud och andra. "Musik är det bästa sättet jag vet hur man ber. När jag skriver och framför musik känner jag en intim kontakt med det gudomliga. Det är genom musiken som jag kommer i kontakt med den Helige Ande. Det är också det bästa sättet för mig att kommunicera med andra." Under den här säsongen har hon känt sig särskilt kopplad till sin låt ”Make Room” Den påminner mig om att när vi gör plats för Gud fylls våra liv bortom vår fantasi."

En källa till Huvals kreativitet och inspiration är landskapen i södra Louisiana: "Vi är välsignade med Atchafalaya Basin-träsket, bayous, gigantiska ekar och de mest genuina människorna. Skönheten i Guds skapelse här är en ständig inspirationskälla för mig." Man kan uppleva den vidsträckthet hon finner i naturen genom hennes texter, som bjuder in lyssnaren till meditation och vila. Du hittar hennes verk på LauraHuval.com,  "laurahuvalmusic" på sociala medier och överallt där musik streamas.

Herren vill ha våra frågor

"Om du vill ha mig / Här är jag, inga filter / Med frågor mer än svar / Du vill ha mig, här är jag ..." – Sarah Kroger, No Filter, från hennes album A New Reality från 2024

Sarah Krogers senaste album, A New Reality (Integrity Music), släpptes den 17 maj. I den presenterar Kroger lyssnarna med låtar som hon karakteriserar som både förundrade och undrande. "Jag har nyligen gått igenom en period då min tro inte har varit lika lätt för mig som den har gjort tidigare", säger hon. Kroger noterade de frågor som har uppstått i den här delen av hennes trosresa och berättade: "Jag lär mig att omfamna denna nya verklighet som Gud bjuder in mig till. Tro är precis som alla andra relationer i livet – det finns bra och dåliga tider, stunder när du känner det och stunder då du inte gör det."

Kroger kände att Herren har "kommit tillbaka till mig" genom det här albumet och sa att låten No Filter har talat särskilt till henne. "Den låten handlar om att vara brutalt ärlig mot Gud; Det har verkligen hjälpt mig genom dessa mörka dagar att ge ett språk till de saker jag kämpar med och att vara modig i att ställa mina frågor till Gud och inse att han inte är rädd för våra frågor. Han välkomnar dem och möter oss i dem."

Sarah Kroger

Sarah Kroger (Foto: Erick Frost) Erick Frost

 

Kroger kommer från en musikalisk familj och upptäckte lovsångsmusikens centrala roll i hennes liv på en Life Teen-retreat som tonåring. "Samtida lovsångsmusik gav mig ett språk för hur jag skulle kommunicera med Gud och för att ha en personlig relation med Jesus", säger hon. För Kroger är musiken en plats för återupptäckt och grundande av hennes relation med Herren: "Jag sjunger inte för att jag vet; Jag sjunger för att jag glömmer: jag glömmer vem jag är och vem Gud är, och att sjunga lovsånger påminner mig ofta om dessa mycket viktiga sanningar."

När det gäller vad som väcker Krogers kreativitet och får henne att söka skönhet pekar hon också på naturen. Hon växte upp nära havet, vilket var "ett sätt att ha mystik som en del av mitt dagliga liv". Naturen hjälper också till att omorientera hennes perspektiv: "De dagar då mina problem känns som världens tyngd är det till stor hjälp och till ödmjukhet att komma ut i världen och det förändrar mitt perspektiv." Hon konstaterar också att tiden borta från telefonen, läsningen och gemenskapen öppnar henne för inspiration.

En ny verklighet är en inbjudan till hopp. Kroger kan namnge mörkret och ljuset som finns mitt ibland det. Som Kroger beskrev albumet: "De här låtarna är som min samling psalmer." Uppmaningen att ställa våra frågor till Gud är övertygande, och Krogers uppmaning att göra detta utan filter är djärv, vacker och en frisk fläkt. Hennes arbete kan streamas på alla plattformar, och Kroger rekommenderar läsarna att dela hennes låtar med andra. Besök SarahKroger.com för utställningsdatum och hitta henne på Instagram (@skroger) och YouTube.

Herren möter oss på kärlekens väg

"Om jag stannar, kommer tystnaden att forma / Ord jag ber på denna heliga plats / Tid och evighet möts / Där du och jag kommer att hålla / Ljuvt sällskap" - Marie Miller, Sweet Company, från hennes album The Way of Love från 2024

Marie Millers senaste album, The Way of Love, släpptes den 31 maj. Med sina fem spår är albumet Millers första helt lyriskt religiösa album och en meditation över olika helgon och andra katoliker som strävade efter helighet. Albumets beskyddarsyster, säger Miller, är den heliga Thérèse av Lisieux: "Vi är på kärlekens väg. Thérèse talar om hur den minsta handling av kärlek och uppoffring vi kan ge som blommor till Guds tron. Det banar kärlekens väg."

Marie Miller

Marie Miller (Foto: fotograf Danielle Lussier)

 

Varje låt på albumet är inspirerad av verkliga katoliker. Till exempel är sången Take, Lord, Receive, inspirerad av den helige Ignatius av Loyola. Sweet Company, som har pratat mest med Miller den här säsongen, är delvis inspirerad av J.R.R. Tolkien, som skrev i ett brev till sin son:

"Ur mitt livs mörker, så frustrerad, lägger jag fram för er det enda stora att älska på jorden: det heliga sakramentet. … Där kommer du att finna romantik, ära, trohet och den sanna vägen för alla dina kärlekar på jorden ..." ("Brev 43").

För Miller erbjuder sången resonans, en inbjudan till vila och erkännandet av att vi kan förvandlas i vår relation med Gud.

Millers karriär som sångare, låtskrivare och artist började i ung ålder. Ett avgörande ögonblick var när hon tog till sig påven Johannes Paulus II:s "Brev till konstnärer" från 1999, genom vilket hon upptäckte att "den gudomlige konstnären uppenbarar sig genom musiken". Detta ledde till att hon längtade efter att tillbringa mer och mer tid i kyrkan med Herren, och hon mindes: "Jag blev förälskad i Jesus i eukaristin." Idag fortsätter musiken att ge Miller en djup kontakt med Herren. Precis som Kroger och Huval inspirerar naturen henne och hjälper henne att söka skönhet. Hon lade också märke till den kreativa inspiration som tillbedjan ger: "Tillbedjan, en sådan källa till frid, ger mig utrymme att skriva om de saker som är viktiga."

The Way of Love erbjuds lyssnarna vad Miller upptäckte i skapandet av albumet: att "möjligheten att prata om något mycket större än mig själv är extremt befriande". Liksom helgonen är vi kallade att lära, som texten i titellåten säger: "Hur ljuv är kärlekens väg / Hur vänlig är dess väg / Jag valde denna väg som ett barn / Och jag vänder aldrig tillbaka." Hitta Miller online på MarieMillerMusic.com, där hon kan bokas för The Way of Love live-evenemang, och streama albumet på alla plattformar.

För var och en av dessa artister är musik bön, ett sätt att personligen förbli hos Herren. Som Miller förklarade: "Musik är en bro mellan tid och evighet. Det berör mig och för mig närmare Gud."

Lindsey Weishar

 

Lindsey Weishar

Lindsey Weishar Poeten och författaren Lindsey Weishar har en MFA från University of Missouri-Kansas City. Hon skriver för en mängd olika tidningar, bland annat för tidskriften Verily. Hennes krönika "Min kallelse är kärlek" publiceras i The Catholic Post, tidningen i hennes hemstift Peoria, Illinois. Hon skriver från Kansas City, Kansas, där hon arbetar på Donnelly College.

Till svenska, juli 2024, Eva-Lotta Svensson

Inlägget kommer från sidan www.ncregister.com

Direktlänk till inlägget klicka här

Gråbröderna

De senaste artiklarna