Att be de heliga Louis och Zélie var en nåd för mitt äktenskap

3
min read

Att be de heliga Louis och Zélie var en nåd för mitt äktenskap

tors, 07/11/2024 - 14:22
Posted in:
0 comments

Louis och Zélie saligförklarades 2008 av påve emeritus Benedikt XVI och helgonförklarades av påve Franciskus 2015.

Kanonisationsporträttet av Louis och Zélie Martin, föräldrar till S: ta Thérèse av Lisieux på S:t Petrusplatsen den 16 oktober (foto: Daniel Ibáñez/CNA).

 

När min man sökte sin kallelse under våra många rundturer i Europa och under semestern i Österrike och i Gaming där vi studerade, bad han S:ta Thérèse av Lisieux om några ”röda rosor”, om det var meningen att han skulle gifta sig med mig. En eftermiddag i Venedig utanför S:t Markusbasilikan (min mans namne) kom en blomsterförsäljare med röda rosor. Mark köpte dem inte och slutade inte heller direkt sökandet efter kallelsen. Men jag tackar i alla fall den ”Lilla blomman” för hennes förbön för honom. Min egen känsla var hela tiden att vi skulle gifta oss. Tre år senare förde vår kära S:ta Thérèse oss till sina föräldrar.

När vi varit gifta en månad och överlyckliga att vänta vårt första barn, inbjöd oss en ung präst till en mässnovena i karmelitklostret fram till 16 juli och festen Vår Fru av Berget Karmel. Vi var då nyinflyttade i Buffalo i staten New York. Predikningarna handlade alla om S:ta Thérèses föräldrars vackra bröllop. Det var det året de skulle bli saligförklarade. Vi hade hört talas om deras stora kärlek till Gud och att båda först hade sökt kallelsen till ordenslivet och hur de sedan kommit att mötas på en bro då de fann kallelsen som ledde till äktenskapet och till det liv i helighet som familj som blev deras. Det berörde oss och vi förstod att Kyrkan skulle ge oss en stor gåva genom att saligförklara paret.

Om ni inte hört historien får ni den här i korthet. Louis och Zélie fick nio barn men fyra dog tidigt eller som barn. De fem döttrarna som överlevde gick alla i kloster. Fyra blev karmeliter och den som hade det svårast under uppväxttiden, Leonie, blev Visitationssyster efter tre andra försök att gå i kloster. Leonie har nu officiellt blivit kandidat till helgonförklaring. Zélie dog i bröstcancer då hon var 45 år 1877 men Louis fick leva vidare och var 71 år när han dog 1894. Han hade då lidit av demens och andra sjukdomar i sex år. Båda saligförklarades 2008 av påve emeritus Benedikt XVI och helgonförklarades 2015 av påve Franciskus.

Min man och jag har fortsatt att be med de heliga Louis och Zélie i hela vårt äktenskap och vörda dem som föredöme i familjelivet. När vi firade årsdagen av bröllopet i juni 2014 pratade vi om det gångna året som det svåraste hittills. Det var familjefrågor, hälsa och sjukdom, boendet, som tillsammans gjort oss stressade. Det var sedan genom bönen jag fick tanken att be S:t Louis och S:ta Zélie om hjälp för oss i äktenskapet och för flera andra gifta som stod oss nära.

Jag hittade en underbar novena till dem efter en kort sökning på internet och jag inbjöd familjen, vänner och bloggläsare att följa mig i bönen och offra sina intentioner för äktenskapen. Det var en så nådefylld novena när jag bad den med min man för andra par, för våra familjer och för oss själva. Jag kommer ihåg hur stark känslan var att Gud gav oss sin nåd i äktenskapet den sommaren. Och jag såg och fick höra att bönen gav så stor frukt bland dem vi bad för.

Vi ber alltså fortfarande novena varje år och jag har till och med kommit djupare in i min andakt till dem. Jag läser en underbar bok med deras brev. Zélies brev till sin svägerska, sin dotter och man gav mig stor tröst en tid då jag inte fann mig själv i min kallelse. Hon lärde mig att förtrösta på Gud och att även de heligaste familjer har sina svåra tider. Det har hjälpt mig att förstå att hon alltid fokuserade på Gud när de hade det svårt ekonomiskt och då de var sjuka och då hon förlorade de små barnen.

I år fick jag av avlägsna vänner en annorlunda mycket vacker novena till de två heliga. De hade fått den från Basilique Notre-Dame des Victoires i Paris. Mina vänner hade kämpat med översättningen från franskan till engelska och fått tillåtelse av rektorn i basilikan att dela med sig novenan offentligt. Jag har en pdf som man kan ladda ner från min personliga blogg (länk här) och jag lägger ut novenans böner varje dag på min blogg fram till 12 juli som är minnesdagen för de heliga Louis och Zélie. I år ber jag för manga gifta och deras familjer, för dem som inte lyckas få barn och för unga som söker kallelsen. Kallar Gud dig också att be?

Susanna Spencer

 

Susanna Spencer

Susanna Spencer  har en magisterexamen i teologi från Franciscan University of Steubenville. Hon är innehålls- och teologisk redaktör för Blessed Is She och författare till skriftstudiet Seek His Kingdom: A Meditation on Matthew och medförfattare till barnboken Rise Up: Shining in Virtue. Hon är mamma till fyra barn, hustru till en filosofiprofessor och bor med sin familj i St. Paul, Minnesota. Du hittar henne på hennes hemsida här.

Till svenska juli 2024 Göran Fäldt

Inlägget kommer från sidan www.ncregister.com

Direktlänk till inlägget klicka här

Gråbröderna

De senaste artiklarna