Predikan på Kyndelsmässodagen, Herrens frambärande i templet 2021
Mal 3: 1-4; Ps 24: 7-10; Heb 2: 14-18; Luk 2: 22-40
Ikon för synskadade
Lukas berättelse om barnet i Symeons famn är en ikon, målad med varma färger. Bredvid Symeon målar Lukas bilden av Hanna, som berättar om barnet för alla som väntar på Jerusalems befrielse. Bildens bakgrund och miljö är templet, dit Josef och Maria har kommit för att frambära sitt offer. Symeon och Hanna representerar hela Israels folk, utvalt av Gud för att föda och ta emot Messias, som kommer till sitt tempel enligt profeten. Han kommer för att möta sitt folk. Festen har i traditionen helt enkelt kallats ”mötet”.
Samtidigt är vår ikon mycket personlig och mänsklig. Lukas berättar att Symeon har väntat på detta hela sitt liv och nu kan be sitt livs aftonbön. Han har genom Anden fått löftet att inte se döden innan han fått se Herrens Messias. Det löftet går nu i uppfyllelse på vår ikon. Om Hanna berättar Lukas att hon efter att ha varit gift i sju år nu levde som änka. Hon var ”till åren kommen”, 84 år, men hon vek aldrig från templet utan ”tjänade Gud dag och natt med fasta och bön”. Kyrkan uppmanar denna dag till särskild bön för det gudsvigda livet, som Hanna i templet blir en bild för, hon ”prisar och tackar Gud”.
Vår ikon förmedlar frid genom det Symeon säger i sin aftonbön: ”Herre, nu låter du din tjänare fara hädan i frid, som du har lovat”. En minilektion om vägen till en fridfull död.
Samtidigt vidgar sig det varma ljuset. Symeon ser inte bara härligheten för Israels folk. Han profeterar också om ett ljus för hedningarna. Symeon ser att frälsningen är beredd ”åt alla folk”.
Ljuset lyser därför också in i framtiden. Efter att ha välsignat den lilla familjen vänder han sig särskilt till Maria och därmed till dem som får höra detta evangelium. Maria personifierar Kyrkan. Hon är både de troendes förebild och deras moder. Hon får höra vad som skall hända hennes andliga barn och henne själv när ljuset förmedlas vidare. Och då tycks det varma ljuset bli skarpt och svårare att uthärda. Barnet skall bli till fall eller upprättelse för många och till ett tecken som väcker strid. Också genom Marias själ skall det gå ett svärd. Symeon antyder profetiskt vad som skall möta henne på vägen till korset. Hon viker inte från sonens sida. Hon vet genom tron att smärtan är vägen till det ljus som är sju gånger starkare än solens ljus, även om vägen dit går genom mörkret.
Tecknet blir motsagt. För en generation sedan var namnet Jesus så vanligt att det berövats sitt ljus. Idag tycks det offentliga rummet uppfatta Jesu namn som kontroversiellt. Ofta göms det undan, också när man talar om andlighet. Men utmaningen gäller också de många etiska frågorna. Ingen kan vara neutral. Den som avvisar sanningen, bereder väg för lögnen. Människan måste stå fast i det goda, oavsett vad det kostar. Hanna vek aldrig från templet. Maria vid korset kunde inte gripa in och handla, men hon vek inte från sin son som hon visste var det sanna templet. Hon stod vid korset. Kyrkan gör detsamma i varje eukaristi.
Symeons ord till Maria anger både Kyrkans och lärjungens villkor i världen. Men syftet är detsamma som på vår ikon, inte att beröva oss ljuset, men att föra oss in i det sanna ljuset. De ord som kan låta hotfulla skall inte förskräcka, utan göra oss klarsynta. När Symeon håller barnet i sin famn har han inte ögon för något annat, varken för sin fromhet eller för sitt elände. Vår ikon förblir en bild för den som renar sitt hjärta för att se och förbli ljuset.
Men barnet i Symeons armar kommer inte bara att locka fram det bästa hos människor och folk, utan också blottlägga det sämsta, upproret mot Gud och människans dåraktiga försök att vara sin egen herre. Rättfärdighet och sanning tas inte utan vidare emot med glädje. Det väcker också en gåtfull vrede. Psykologiskt kan man kanske förstå det. De som flyter med strömmen blir irriterade om de stöter på en påle som inte flyter med strömmen utan står fast. Enligt Organisationen Open Doors mördas i genomsnitt tretton kristna varje dag för sin tros skull. Tolv kyrkor vandaliseras, varje dag! Den vrede som drabbar martyrerna är, om inte ett Gudsbevis, så i varje fall en bekräftelse på Symeons ord om tecknet som väcker strid.
Striden går genom det egna hjärtat. Ju närmare människan kommer Jesus, desto mera blottläggs inte bara de goda utan också de onda tankarna. ”När budordet kom fick synden liv”, säger aposteln. Ju klarare solen lyser, desto tydligare ser man också de små fläckarna på fönsterrutan. Symeon tycks redan ha genomgått sin luttring. Säkert har han gjutit många tårar. Hans hjärta är rent. Därför ser han det andra inte ser. Väktaren får avlösning på sin post. Tjänaren har fullgjort sin tjänst och får gå in i vilan, och i det fulla ljuset.
För de flesta måste först svärdet, Guds ord och lång prövning, tränga så djupt att det blottlägger hjärtats uppsåt och tankar. Symeon och Hanna hade väntat länge, år ut och år in. I den händelsefattiga väntan, när inte ens den ivrigaste bön tycktes få svar, kan missmodet lätt sippra in. Människan ställs i valet mellan förtvivlan och överlåtelse.
Bilden av barnet i Symeons armar är en bild för frälsningen. Evangeliet ger oss denna ikon för att vi skall se och hålla ut i hoppet. Det Symeon fick se och omfamna, får vi inte bara höra om i evangeliet och se på altaret, utan införliva med våra kroppar och i våra liv. Kristi kropp läggs i våra händer och på vår tunga i den heliga kommunionen. Vi ser den med trons ögon och kysser den med våra läppar. Vi går in i ikonen för att se det Symeon såg.
Kommunikanten kan ta Symeons ord i sin mun: ”Mina ögon har skådat frälsningen som du berett åt alla folk, ett ljus med uppenbarelse åt hedningarna och härlighet åt ditt folk Israel.” Eller med psalmistens ord: ”I ditt ljus ser vi ljus”.
Amen.
pater Ingmar Svanteson