Predikan, Heliga Trefaldighets Dag 2020
2 Mos 34: 4b-6, 8-9; Till Dan B: 29.33; 2 Kor 13: 11-13; Joh 3: 16-18
Så älskade Gud världen
Dagens högtid, Heliga Trefaldighets Dag, började firas av benediktiner för ca tusen år sedan. Men vad vi firar har funnits i all evighet. Katekesen säger att mysteriet är otillgängligt för det mänskliga förnuftet. Vi skulle inte känna det om inte Gud själv hade uppenbarat det. Det handlar om vem Gud är i sig själv.
Därför är valet av evangelium i förstone kanske förvånande. ”Så älskade Gud världen att han gav den sin ende Son, för att de som tror på honom inte skall gå under utan ha evigt liv.” Versen har kallats ”lilla bibeln”. Den är central, men tycks handla om vad Gud har gjort, inte om vem han är. Men tänker vi efter så säger den korta versen också något mer. Den berättar om drivkraften till att Gud sände sin ende Son, ”så älskade Gud världen”. Drivkraften var hans kärlek. Redan i första läsningen hörde vi hur Mose fick höra att Gud är ”barmhärtig och nådig, långmodig och stor i mildhet och trofasthet”. Hans apostel Johannes säger det ännu enklare: ”Gud är kärlek”. Och kärleken är aldrig ”ensam”.
I sin encyklika om kärleken tar förre påven Benedikt XVI den äktenskapliga kärleken som exempel. När man och hustru lever i ömsesidig kärlek skymtar en trefald fram, de två som älskar varandra och den kärlek som förenar dem. Trots alla olikheter kan vi ana det mysterium som har uppenbarats. Fadern älskar av evighet sin ende Son. Sonen besvarar denna kärlek helt och odelat. Kärleken som förenar dem är den helige Ande. Även om den mänskliga kärleken är ofullkomlig och begränsad ger den en skymt av vår tros centrum och källa, den Heliga Trefaldigheten.
Teologin säger att de tre gudomspersonerna lever i ett ömsesidigt givande och tagande. Fadern ger sig själv av kärlek åt Sonen och Sonen åt Fadern, i en kärlek som är en egen person, den helige Ande. De tre genomtränger varandra så totalt, att de finns i varandra, utan att sammanblandas eller upplösas. Det är denna gudomliga kärlek som uppenbarar sig för oss människor. Det vi har firat under jul, påsk och pingst är ett utflöde av Guds innersta väsen.
Vi hörde det i andra läsningen, där aposteln önskar: ”Jesu Kristi nåd, Guds kärlek, gemenskap från den helige Ande åt er alla”. Någon ser för sitt inre öga den kända ikonen av de tre männen som tas emot av Abraham och som kallats ”den gammaltestamentliga Treenigheten”. De sitter i en öppen halvcirkel, som en inbjudan till betraktaren att ta del i måltiden, för att själv bli delaktig av den gudomliga kärleken.
Gud nöjer sig inte med att informera människan om sina bud och sin välvilja. Liksom Fadern av evighet älskar och liksom tömmer ut sig i Sonen, uttömmer sig Sonen och blir människa. Han blir fattig för att göra oss rika. Anden utgjuts så att människan kan instämma i Sonens tilltal: ’Abba, Fader’. Gud blir människa för att gudomliggöra människan och dra in henne i den gudomliga kärlekens kretslopp.
Tron på Fadern, Sonen och den helige Ande fanns i kyrkan från början, men det är först när falska läror dyker upp som kyrkan tvingas tänka igenom och formulera sin lära om den, väl medveten om att inga begrepp kan täcka in verkligheten. Ändå behövdes det för att avslöja sådana läror, som i början har ett sken av rimlighet, men till slut visar sig vara återvändsgränder som begränsar mysteriet. Kyrkan bevarar denna tro som sin dyrbaraste skatt.
Gud valde att avslöja hemligheten stegvis. Det hade stridit mot klokhetens bud att uppenbara hela sanningen på en gång. En kyrkofader säger: ”Det gamla förbundet förkunnade Fadern öppet, men Sonen på ett dunklare sätt. Det nya förbundet uppenbarade Sonen och antydde Andens gudom. Nu bor Anden bland oss och gör sin egen bild tydligare.” Vår moder Kyrkan leder oss stegvis in i sanningen. Inte bara genom katekes och undervisning, men också genom att lägga liturgins och bönens ord i vår mun. Orden för oss in i verkligheten. När vi framskrider i tron och det kristna livet vidgar sig hjärtat, säger Benedictus. Hjärtat blir en boning för den heliga Treenigheten. Så att den kan leva i oss och vi den.
”I honom är det vi lever, rör oss och är till”.
”Knappt har jag börjat tänka på Enheten förrän Trefaldigheten sköljer över mig”, säger en kyrkofader. Det går ju inte att tänka sig enhet eller kärlek, om det inte handlar om flera. Fadern vore inte Fader utan sin Son. ”Den som inte har Sonen, har inte heller Fadern”, säger kärlekens apostel. Och allt vore dunkelt och på stort avstånd utan ”en annan Hjälpare”, Anden, som leder in i hela sanningen. De tre Gudomspersonerna är inte bara tre ”sidor” eller ”manifestationer” av Gud, en av de falska läror som fornkyrkan fick avvisa. Vi tillber var och en av dem som Gud. Sonen och Anden är lika fullt Gud som Fadern är det.
”Knappt har jag börjat tänka på Trefaldigheten”, fortsätter vår kyrkofader, ”förrän jag blir överväldigad av Enheten”. Sonen vittnar om Fadern. Han har sin glädje i att inte vilja eller göra något annat än vad Fadern vill och gör. Anden, i sin tur, är inte en ”tredje gud”, utan utgår från Fadern, väcker tro på Sonen och leder till Fadern genom att ingjuta kärleken.
Det är lätt att få svindel när man tänker på Treenigheten. Någon tycker att det verkar krångligt. Men vilka är alternativen? De som finns är bistra. Förenklat kan man se två alternativ. Det ena är tron på den upphöjt Ende och absolute, som kräver underkastelse, men som driver ut kärleken och friheten. I andra diket flyter man omkring i en vag andlighet, ibland inspirerad av österländsk andlighet, där allt till slut upplöses, inklusive människan själv. Många blir i praktiken ateister, den moderna sekularismens tragiska öde.
Vårt svar på dessa hopplösa alternativ är tron på Fadern, Sonen och den helige Ande. Den tron är en skimrande pärla. Finns det något större, något skönare? Finns det något som är mer välgörande för människan än det vi firar idag, tron på Fadern, Sonen och den Helige Ande? Det övergår all filosofi och alla vishetsläror, utan att göra våld på förnuftet. Den utmanar alla andra religioner, men är källan till gemenskap mellan alla människor. Det låter som om vi hade tre gudar, men denna tro är enhetens källa. Den är ofattbar, men samtidigt enkel, när den tas emot i tro, när det stolta förnuftet böjer sig för den uppenbarade sanningen förmedlad av den ena, heliga, katolska och apostoliska Kyrkan och omvittnad av en oräknelig skara helgon.
Hela kyrkans liv är ”trinitariskt”. Hon är byggd av Sonen och levandegörs i Anden. Ordet, logos, ger henne ordning och struktur. Anden, pneuma, ger henne dynamik och liv. Det som i världen väcker konkurrens och skapar motsättningar, är i Kyrkan en källa till liv och mångfaldens enhet. Kyrkan framträder som ett folk, ”förenat genom Faderns, Sonens och den helige Andens enhet”. Domen fäller människan själv genom att avvisa den öppnade famnen.
”Beviset” för vår tro finns i människan själv, i hennes djupaste längtan, i hennes oändliga behov av kärlek och delaktighet, en kärlek som ges av nåd och som efterfrågar hennes totala gensvar, som förvandlar och gudomliggör. ”Så älskade Gud världen.”
Därför bekänner vi vår allraheligaste tro - i Faderns och Sonens och den helige Andes namn.
Amen.
pater Ingmar Svanteson