Predikan 4 söndagen under året 2024

Predikan 4 söndagen under året 2024

5 Mos 18: 15-20; Ps 95: 1-2, 6-9; 1 Kor 7 :32-35; Mark 1: 21-28

Fräls oss ifrån ondo/den onde

Evangelisten Markus, som vi lyssnar till detta år, har inlett sitt evangelium med att be­rätta om Jesu dop, hans frestelse, hans predikan och att han kallar lärjungar. Kort återgivna händelser som lägger grunden för och presenterar hela hans mission. Nu un­dervisar han i Ka­farnaums synagoga, men vi får inte höra vad han predikade. Vi får veta att folket över­väldigades av Jesu ord, ”för han undervisade med makt och in­te som deras skriftlärda”.

I centrum vid detta tillfälle placerar Markus en man som var besatt av en o­ren an­de. Mannen börjar skrika: ”Vad har du med oss att göra, Jesus från Nasaret?” Jesu när­varo och för­kunnelse var tydli­gen ett hot för honom. ”Har du kommit för att ta död på oss?” Den arme man­nen tycks helt ha fångats i ondskans makt. Han villinte bli befri­ad. Men det är just därför Jesus har kommit. Den besa­t­te representerar den män­­­niska och den mänsklighet som behöver befrias från ond­skans makt.

Mannen har kunskap om vem Jesus är: ”Jag vet vem du är, Guds helige”. I in­led­ningen till sitt evangelium kallar Markus Jesus för ”Guds son”. Den besatte kallar ho­nom ”Guds helige”. Uttrycket möter bara på ett fåtal ställen i Nya Tes­tamen­tet. Den besatte mannen i synagogan mås­te ha fått specialundervisning av djävulen själv. Han har blivit sin härskares partner och språk­rör.

Det är denna ondska som Jesus har kommit för att besegra. Den avgörande se­gern skall ske på korset och genom uppståndelsen, men Mar­­­­kus ger oss en för­aning redan här i början av sitt evan­ge­lium. ”Tig! Far ut ur honom!” Tillvarons ondska möter sin överman! Den orene anden ger upp ett rop och mannen befrias. Folket reagerar med förundran och bävan. ”Vad är det­ta? En ny undervis­ning med makt bakom or­den. Till och med de orena andarna be­faller han, och de ly­der honom”.

Jesus har kommit för att rädda människan från ondskans välde i alla dess former. Markus fortsätter att berätta om hur Jesus botar Petri svärmor och and­ra sjuka. Till kyrkans mission har alltid hört att bota sjuka.  Ett av hennes sju sak­ra­ment är smör­jel­sen av de sjuka. Men här handlar det om något annat än kropp och psyke, något som många skyg­gar för att ens tänka på. Människans ande kan ocku­pe­ras och bli be­satt av en ond, begåvad och osynlig makt! Även om det av många uppfattas som uttryck för en primitiv och förlegad syn på världen, vet Kyrkan att den onda mak­ten är en realitet.

Varje katolskt stift har en exorcist med biskopens särskilda fullmakt att befria från detta slag av ondska. Exorcisten vet att noga skilja mellan psykiska sjuk­do­mar och besatthet. Men det behöver inte handla om ­dramatisk besatthet. Vid varje dop ber kyrkan om befrielse från ondskans makt och varje påsknatt tar de troen­de av­stånd från den – inte bara från synden och det moraliskt ondas lockelse, utan också från djä­vu­len. Varje Fader vår slutar med bönen: ”Fräls oss ifrån ondo”. Bönen kan också över­sät­tas: ’Fräls oss från den on­de’.

Det kusliga i Kafarnaum var att den besatte själv inte ville bli befriad. ”Vad har du med oss att göra, Jesus från Nasaret? Har du kommit för att ta död på oss?” Ond­skan kan få över människan på sin sida och göra henne till sin lydiga partner. Många av his­toriens vidrigaste händelser är omöjliga att förstå om man inte räknar med en lis­tig och ond makt som kan ockupera människan. Men det är samma makt som gör att så många inte hör Guds ord, trots att de hör med sina fy­siska öron. ”Han kom till sitt eget och hans egna tog inte emot honom.”

Vi kan ana det på ett mera näraliggande plan. De fres­tel­ser som dagligen plågar oss är inte bara lockelsen att begå moraliska fel­steg. Den onde är inblandad. Munk­fäderna talar ofta om kampen mot onda tankar, som de kallar demo­ner­. Därför kan de i frestelsens stund an­vända Jesu ord: ’Tig och far ut!’  Munkfadern Antonius den store slår ett korstec­ken och demonerna flyr. Benedikt talar om ”att av­visa den Onde, djä­vu­len, från sitt hjär­tas åsyn, när han söker förleda”. Mun­­­ken och de troende gör det i visshet om att de hör till den starkare sidan. Därför kryper de inte ihop som skräm­da fågelung­ar, utan går till motangrepp och avvisar honom. Gärna med vre­dens kraft. Det är därför vi har fått kapaci­tet att vredgas. De vet att djä­­vulen är stolt och inte tål att hå­nas. Bro­dern gör just det, non­chalerar och ”räknar honom för intet”. Han kros­­sar fres­telsen mot Kristus så fort den dy­ker upp. Han vet av bitter er­farenhet att kampen blir långt svårare om han bör­jar umgås med frestel­sen. Påven Franciskus varnar ofta för att på något sätt umgås med frestelser. De skall avvi­sas prompt och utan dröjs­mål.

Vi har, det är det glada budskapet, genom Guds ord och de heliga sakramenten tillgång till den kraft som Jesus demonstrerade i Kafarnaums synagoga. Må vi därför inte höra till de lättlurade och ”naiva” som missbrukar halvsanningen om människans svag­het. Vi är förvisso svaga, men genom tron är vi vaccinerade mot syndens smitta och tillhör seg­rarsi­dan! ”Med Gud kan vi göra mäktiga ting. Han skall trampa ner våra fiender.” Benedikt beskriver ett redskap i fjärde kapitlet av sin regel: ”Ge­­nast krossa mot Kristus de onda tankar som stiger upp i hjärtat och up­pen­bara dem för sin andli­ge fader”. Den som använder verktyget vet att det gör skill­­nad. Vi använ­der det varje gång vi ber Fader vår: ”Fräls oss ifrån ondo/den onde”.

Därför bekänner vi vår tro på Guds helige och ber i slutbönen: ”Herre, stärk i detta sakrament vår tro, och hjälp oss att gå vidare på vägen till vår slutliga befrielse”.

Amen.

pater Ingmar Svanteson

Pater Ingmar Svanteson

Pater Ingmar Svanteson är katolsk präst och benediktinmunk i Den Helige Benedictus Kloster i Mariavall i östra Skåne. Pater Ingmar publicerar sina texter på klostrets hemsida klicka här

Pater Ingmar