Predikan 3 Påsksöndagen 2021
Apg 3: 13-15, 17-19; Ps 4: 2, 4, 7, 9; 1 Joh 2: 1-5a; Luk 24: 35-38
Hur blir man ett vittne om uppståndelsen?
”Ni skall vittna om allt detta.” Så avslutas dagens avsnitt ur Lukasevangeliet. Vad skall lärjungarna vittna om? – Uppståndelsen, naturligtvis, att Jesus har uppstått och lever. Det är vad Jesus försöker övertyga de skrämda, förvirrade och skeptiska lärjungarna om. Han visar dem sina händer och sina fötter. ”Det är jag och ingen annan.” Det är ingen vålnad de ser. Han äter till och med en bit stekt fisk inför deras häpna ögon. Är det detta mirakulösa och unika de skall vittna om? Ja, men Jesus fortsätter att undervisa.
Han talar om det som uppståndelsen bekräftar, att Skrifterna har gått i uppfyllelse, allt som står om honom ”i Moses lag, hos profeterna och i psalmerna”. Allt handlar om honom, och särskilt om hans död och uppståndelse. Syndernas förlåtelse genom omvändelse skall förkunnas för alla folk, med början i Jerusalem.
Vi märker det när samme Lukas i Apostlagärningarna berättar hur apostlarna förkunnade. Petrus förkunnar uppståndelsen, men underbygger den hela tiden med ”bekräftelser”, hämtade ur Skrifterna. Ett exempel hörde vi i första läsningen, där Petrus och Johannes har botat en lam man i Jesu namn. De säger inte ens: ’se vilken kraft den Uppståndne har’. Petrus säger: ”Abrahams, Isaks och Jakobs Gud, våra fäders Gud, har förhärligat sin tjänare Jesus. Det är precis vad Jesus började göra inför de skeptiska lärjungarna. ”Han öppnade deras sinnen så att de kunde förstå skrifterna.”
Skrifterna öppnar deras ögon för Guds plan med alltsammans, från skapelsen till fullkomningen, den nya skapelsen. Det är skrifterna som öppnar ögonen för vidden och bredden, höjden och djupet i Kristi uppståndelse. Det är därför kyrkan, och särskilt klostren, ständigt läser den heliga skrift och sjunger Psaltarens psalmer. Allt handlar om Kristus och därmed om människan. Där lär vi känna oss själva. I skrifterna finner vi nyckeln som öppnar ögonen för Guds plan och avsikt med våra liv. ”Förgäves vore vi födda, om vi inte föds på nytt genom Kristi död och uppståndelse”, sjöng vi vid påskljuset.
Kristi påsk är något vida mer än ett avgränsat mirakel. Den är Guds stora men dolda plan med alltsammans. Påsken är källan till Guds outtömliga barmhärtighet med hela den mänskliga familjen. Att dricka ur den källan är att få tillgång till ständigt nytt liv. Därför ber kyrkan i dagens kollektbön: ”Genom påskens mysterium blir din kyrka ständigt ung på nytt”.
Förnyelse och ungdomlighet, vem vill inte ha det? inte minst när krafterna tryter. I dagens kultur framstår ungdomlighet som det mänskliga idealtillståndet. Men när det knyts till utsidan och enbart till det kroppsliga blir det en karikatyr. Inte minst när det leder till förakt för den äldre generationens erfarenhet och vishet. Tonåringen stannar i växten och förblir i värsta fall tonåring hela livet. Ändå finns det något riktigt i denna längtan. Evigheten finns som en längtan i människans bröst. Tragiken är att människan söker den på fel ställe.
På en enda punkt i historien har åldrandets obönhörlighet brutits sönder, i Jesu Kristi uppståndelse från de döda. Han har uppstått för att ge oss åldrande jordevarelser del av ett liv där människan ständigt blir ”ung på nytt”.
”Den som är i Kristus”, säger aposteln, ”är en ny skapelse, det gamla är förbi, något nytt har kommit”. Det betyder ingen förnekelse av kroppens förgänglighet eller åldrandets vedermödor. Också psalmisten ber: ”Överge mig inte när krafterna sviker”. Men något nytt har kommit till. I hennes dödliga kropp har det såtts ett frö, fröet till en ny människa. Aposteln kallar det sin ”inre människa”. ”Även om min yttre människa bryts ner, förnyas min inre människa dag för dag”.
Den som fått smaka nåden vet att det stämmer. Därför ville Petrus bygga hyddor på förklaringsberget. Därför sjunger psalmisten: ”En dag på dina förgårdar är bättre än tusen dagar där hemma”. Därför kunde martyrerna med glädje offra sina liv för det nya: ”Din nåd är mer värd än livet”. Vi erfar det när vi läser och lyssnar till Guds livgivande ord. I sin mest koncentrerade form smakar vi det i den heliga kommunionen.
Ändå glömmer vi det så lätt. Människan glider upp på ytan och fångas av förgängliga ting. Hon snärjs av de kroppsliga begären och säljer sin förstfödslorätt för en tallrik soppa, som Esau. Hon byter bort sin ”härlighet som Guds barn”, mot bilden av en oxe som äter gräs. Efter en kortvarig glädje suckar hon och går med allt tröttare steg.
När munken och staretsen Siluan förlorat nåden då gråter han, inte bedrövelsens eller självömkans tårar, utan ångerns hälsosamma tårar. Han gråter och söker tills han smakar nåden på nytt. Kung David unnar sig inte någon sömn innan han funnit en plats åt Herrens ark. När Josef och Maria förlorat tolvåringen Jesus ur sikte söker de och letar tills de funnit honom på nytt. Psaltaren leder oss rätt: ”Ditt ansikte, Herre, söker jag ständigt”.
Det är en väg att gå. Vi är ännu inte vid målet, men vi har fått ett hopp, en försmak av det högsta goda, liksom Israels barn hade fått löftet om det utlovade landet. Därför måste vi vaka och läsa, be och strida, och inte ge oss förrän vi på nytt får smaka Herrens nåd, ”så att jag blir ung på nytt som en örn”. Det är ingen katastrof att snava och falla. Katastrofen är att bli liggande och misströsta om Herrens barmhärtighet. Medan de som bidar efter Herren ”får ny kraft, de får vingar som örnar. De springer utan att bli trötta, vandrar utan att mattas”. Det är därför man springer så mycket i den helige Benedictus´ regel, den snabba lydnaden och den goda ivern, även om det alltid sker med värdighet – och utan stress. Söndagen är helt avskild för andlig läsning.
Därför får begreppet ”gammal” och ”ny” människa hos Paulus en ny innebörd. Den ”gamla människan” uppmanar han oss att lägga av, den ”går under, bedragen av sina begär”. Däremot uppmanar han oss att ”förnyas i ande och förstånd”, att klä oss i ”den nya människan, som har skapats efter Guds bild”.
Det nya har sin källa i Kristus, den uppståndne och levande. Hans kyrka firar eukaristi, påskens sakrament, för att ständigt bli ung på nytt och kunna lyda Herrens befallning: ”Ni skall vittna om allt detta”.
Amen.
pater Ingmar Svanteson