Predikan 30 söndagen under året 2023

Predikan 30 söndagen under året 2023

2 Mos 22: 21-27; Ps 18M; 1 Thess 1: 5b-10; Matt 22: 34-40

Kära bröder och systrar, kära barn i familjerna,

Söndagens undervisning talar om Guds bud och sanningen. Det största budet är ”att älska Herren, vår Gud, med hela vårt hjärta och med hela vår själ och med hela vårt förstånd”, säger Jesus (22:37). Det finns ett andra bud som är knutet till det första, ”kärleken till nästan” (22:39), säger Jesus. Hur hänger nu dessa två ihop?

Vi får börja med frågan om sanningen. Jesus har inte förberett ett tal men är alltid  förberedd att som profet vittna om Fadern och om meningen med livet som gåva från Fadern.

Jesus uttalar inte sina ord utan ett sammanhang, utan som ett svar på en utmanande fråga från saddukéerna.

Jesus visste säkert att de sa sig inte tro på en uppståndelse. Just därför var deras fråga om den sjufaldiga änkans laglige man, vilken av de sju männen skulle, i uppståndelsen, som de sa sig inte tro på, enligt Jesus, vara den rättmätige maken?

De får nu ett svar, eller egentligen tre svar: det första att de som frågar ”har fel”, eftersom de inte kan skriften och inte menar att Gud är en Gud med makt. Det andra är att alla i himlen inte gifter sig eller blir bortgifta, utan lever som ”änglarna i himlen” (22:29-30). Det tredje svaret är att saddukéerna borde veta att ”Gud är en gud för levande och inte för döda” (22:32).

På det sättet svarade han på deras provocerande fråga om änkan och hennes sju män. Deras fråga var egentligen mer än en utmaning, det var ett hån och en kränkning. De kallade Jesus ”Mästare” men menade det inte. Vi märker nog alla den utmanande tonen, ser inte deras ansikten, men kan ana påstridigheten i deras blickar.

Kyrkan har under hela sin historia mött liknande utmaningar som syftat till att undergräva allt som Kyrkan förklarar och vittnar om som sanningar. Man kan kanske säga att Kyrkans sätt att, i Jesu efterföljd, besvara liknande frågor har två metoder eller två traditioner: kyrkolärarna S:t Augustinus och S:t Thomas av Aquino. Augustinus är den av de två som liknar Jesus mest, eftersom allt denne biskop sagt och skrivit är reaktioner på angrepp på Kyrkans sanningar, medan Thomas är systematisk och skriver logiska sammanfattningar som en vördad och uppskattad professor i teologi och moral.

Det andra ämnet i söndagens undervisning gäller buden och vilket som är det största budet. Nu är det inte saddukéerna som utmanar utan fariséerna som ju sa sig tro på Uppståndelsen. Ryktet om diskussionen med saddukéerna hade kommit fram till fariséerna som nu i sin tur ville ”sätta Jesus på prov”, som Matteus skriver (22:35).

”Vilket är det största budet”, frågar en av dem, som är kunnig i Mose lag. Det är en riktig examensfråga som från en professor till en stackars kandidat. Mose lag var mycket omfattande och undervisade om alla mänskliga situationer. Vad än Jesus skulle säga var den laglärde inställd på kritik och på att kräva förklaringar.

Den här gången svarar Jesus mer som Thomas av Aquino skulle ha gjort – som den systematiske teologen och föredragshållaren. Jesus svarar med själva grunderna i den judiska religionen, de som sedan återfinns i den kristna, att vi ”skall älska Herren vår Gud med hela vårt hjärta och med hela vår själ och hela vårt förstånd” (22:37).

Det är ett bud på den högsta andliga nivån. Men, understryker Jesus, den fromheten förblir tom och av intet värde för människan om den inte hänger ihop med det andra budet, ”Du skall älska din nästa som dig själv” (22:39).

Alltså: vad betyder trons sanningar om de inte omsätts i praktiska gärningar? De båda hänger ihop, och måste hänga ihop, eftersom det är på de två buden som hela lagen och profeterna vilar”, som Jesus säger.

Därför, kära bröder och systrar, måste vi ge S:t Paulus rätt, när han säger i brevet till församlingen i Thessalonike, ”När ni hade tagit emot ordet följde ni vårt exempel och därmed Herrens eget under många lidanden, med den glädje den helige Ande ger” (1: 6).

Alltså kära bröder och systrar, skall vi ha något exempel på vägen till himlen utom Jesus själv, så är det hans helgon, som så formats av evangeliets eviga sanningar, att de vittnat om Herren Jesus Kristus med sina liv. Amen.

diakon Göran Fäldt

Diakon Göran Fäldt

diakon Göran Fäldt

 

Göran Fäldt är gift och ständig diakon i S:t Franciskus katolska församling sedan 1982. Han har i många år varit ordförande i Katolska utskottet för äktenskap och familj (KUÄF), som nu heter Familjeutskottet (FU) från nyåret 2023. Diakon Göran fortsätter nu som ledamot men inte som ordförande. 

Han gick i pension som lärare i Jönköpings kommun 2004. I församlingen inbjuder han två gånger om året  förlovade par till äktenskapsförberedande kurs inför parens vigslar. För en fördjupad förståelse av äktenskapets sakrament och för familjernas avgörande betydelse i Kyrkan och i samhället har han översatt flera verk av påvarna och andra specialister på äktenskapsteologins område.

Under 2018 kom en samlingsvolym på 12 skrifter ut från Katolska Utskottet för Äktenskap och Familj. Han ansvarade för den nordiska katolska familjekongressen i Jönköping i maj 2012 och är för närvarande engagerad i det nordiska familjerådet som utbyter erfarenheter och diskuterar utvecklingen i stiften på familjeområdet.

Som tidigare ordförande i Caritas Jönköping har han ofta haft tillfälle att stödja människor i nödsituationer och kunnat förmedla Caritasmedlemmars gåvor och engagemang för behövande. Han är inte längre aktiv i Caritas lokala arbete.

Predikningar och föredrag om till exempel encyklikan Humanae vitae (1968) är andra områden i hans liv. Han medverkar regelbundet med artiklar och bloggar i Katolskt Horisont och skriver ibland debattartiklar i Jönköpings Posten. Med sin hustru Lena har han levt i S:t Franciskus’ katolska församling sedan 1969 och varit ständig diakon sedan 1982.

Han var i flera omgångar ordförande i Jönköpings kristna samarbetsråd JKS och har suttit i styrelsen för den fristående föreningen Teologiskt Forum. I den rollen han haft glädjen att inbjuda kända katolska präster att föreläsa för teologiskt intresserade i Jönköping.