Predikan 29 söndagen under året 2024

Predikan 29 söndagen under året 2024

Jes 53: 10-11; Ps33; Heb 4: 14-16; Mark 10: 35-45 eller 42-45

Botade den som gjort sig till ett skuldoffer. Jubla över Herren ni rättfärdiga. Vi har inte en överstepräst som är oförmögen att känna med oss i våra svagheter. Den som skall vara stor bland er skall vara de andras tjänare.

Kära bröder och systrar i Herren,

Jakob och Johannes ber Jesus om en särskild förmån, att få de bästa platserna vid hans sida i riket som skall komma. Jesus svarar att de inte vet vad de ber om. De envisas. Till slut inser de att något fel har begåtts, eftersom de andra bröderna blir förargade. Vad bestod felet av?

Jesus säger att hans tjänare ska vara varandras tjänare, och att den störste av dem ska vara de andras slav. En slav lyder sin herre, ägs av sin herre och kan säljas av sin herre. Är Johannes och Jakob beredda på konsekvenserna av deras önskemål om de finaste platserna vid Jesu sida?

Profeten Jesaja kom fram till att Herren Gud botade den som gjort sig till ett skuldoffer. Vem är då skuldoffret? Det är Herrens tjänare som blivit ett offer för synden, Jesus själv, för att alla som syndat ska kunna botas. Synden är alltså som en sjukdom som bryter ner människan. Gud kallar genom sin profet Jesaja tjänarna rättfärdiga: ”Min tjänare, den rättfärdige, ger rättfärdighet åt många, och bär deras skuld” (53:11b). Det har Jesus gjort. Är Jakob och Johannes beredda på samma offer?

Mannen och kvinnan är ju efter syndafallet i Edens lustgård fråntagna oskulden. Den rättfärdiga mannen och kvinnan är de som efter omvändelse, insikt och bot, gjorts rätta igen genom dopet. De är upprättade, eller på nytt skapade, eller uppbyggda som personer med Guds förlåtelse och frälsningsvilja. Den upprättade människan är Guds verk i kärlek. Idag på världsmissionssöndagen förstår vi trots våra många misstag att vår trovärdighet som kristna är själva nyckeln till en mission som bär god frukt. De dåliga frukterna tjänar inte missionen!

Jakob och Johannes är inte kallade av Jesus därför att de är helgon utan därför att genom att tjäna skall bli heliga. De måste genomgå ett andra dop, det Jesus leder dem till, ”Kan ni dricka den bägare jag dricker eller döpas med det dop som jag döps med?” (Mk 10: 38).

Kära bröder och systrar i Herren, vårt liv på jorden leder till ett nytt liv efter döden, har vi gjort mycket onda ting mot andra eller oss själva utan ånger, väntar helvetet. Har vi syndat i tankar, ord och underlåtelse och bett om förlåtelse, väntar skärselden och sedan himlen, om vi varit syndfria hela livet väntar himmelriket utan skärselden.

Kära bröder och systrar i Herren, ”Vi har inte en överstepräst som är oförmögen att känna med oss i våra svagheter” läser vi i Galaterbrevet. Det är ett ord från Gud till oss alla att alltid ha förtröstan till Gud och våga tro på hans barmhärtighet och mildhet. Så fort vi faller av mänsklig svaghet, ger Han oss en hjälpande hand! Gud är alltid en rättvis domare, den som säger motsatsen är en dåre, men som domare vill Gud ge oss en friande dom och göra oss heliga. ”Jubla över Herren ni rättfärdiga”, säger Skriften och det är alltid sanningens ord.

Vi har allt att vinna på att vara Herrens rättfärdiga tjänare, som inte eftertraktar de finaste platserna i Guds kommande rike. Vill vi vara Herrens tjänare? Gud är vår Herre och Frälsare.

Vi får redan nu glädja oss åt Herrens godhet. Som Skriften säger ”Han har yppat för oss sin viljas hemlighet, det beslut som han i förväg hade fattat inom sig själv” (Ef 1:9). Gud den Allrahögste vill vårt väl, vår saliga lycka utan slut. Amen.

diakon Göran Fäldt

Diakon Göran Fäldt

diakon Göran Fäldt

 

Göran Fäldt är gift och ständig diakon i S:t Franciskus katolska församling sedan 1982. Han har i många år varit ordförande i Katolska utskottet för äktenskap och familj (KUÄF), som nu heter Familjeutskottet (FU) från nyåret 2023. Diakon Göran fortsätter nu som ledamot men inte som ordförande. 

Han gick i pension som lärare i Jönköpings kommun 2004. I församlingen inbjuder han två gånger om året  förlovade par till äktenskapsförberedande kurs inför parens vigslar. För en fördjupad förståelse av äktenskapets sakrament och för familjernas avgörande betydelse i Kyrkan och i samhället har han översatt flera verk av påvarna och andra specialister på äktenskapsteologins område.

Under 2018 kom en samlingsvolym på 12 skrifter ut från Katolska Utskottet för Äktenskap och Familj. Han ansvarade för den nordiska katolska familjekongressen i Jönköping i maj 2012 och är för närvarande engagerad i det nordiska familjerådet som utbyter erfarenheter och diskuterar utvecklingen i stiften på familjeområdet.

Som tidigare ordförande i Caritas Jönköping har han ofta haft tillfälle att stödja människor i nödsituationer och kunnat förmedla Caritasmedlemmars gåvor och engagemang för behövande. Han är inte längre aktiv i Caritas lokala arbete.

Predikningar och föredrag om till exempel encyklikan Humanae vitae (1968) är andra områden i hans liv. Han medverkar regelbundet med artiklar och bloggar i Katolskt Horisont och skriver ibland debattartiklar i Jönköpings Posten. Med sin hustru Lena har han levt i S:t Franciskus’ katolska församling sedan 1969 och varit ständig diakon sedan 1982.

Han var i flera omgångar ordförande i Jönköpings kristna samarbetsråd JKS och har suttit i styrelsen för den fristående föreningen Teologiskt Forum. I den rollen han haft glädjen att inbjuda kända katolska präster att föreläsa för teologiskt intresserade i Jönköping.