Predikan 2 söndagen i advent 2023

Predikan 2 söndagen i advent 2023

Jes 40: 1-5, 9-11; Ps 85; 2 Pet 3: 8-14; Mark 1: 1-8

Kära bröder och systrar,

Evangeliet talar idag om Johannes döparen. Han var budbäraren som förberedde vägen för Kristus. Att framträda som Guds profet och bland människorna ta upp frågorna om synd, skuld, omvändelse och förlåtelse, visste han var förenat med risk för det egna livet. Profeter som sa sanningen om folkets otrohet mot Gud, slog man ofta ihjäl, säger Skriften.

Johannes vittnade med sitt liv om äktenskapets lag om troheten. Han hade sagt till kung Herodes att han inte hade rätt (Mk 6:18) att ta sin brors hustru Herodias till hustru, eftersom det bröt mot sjätte budet ”Du skall inte begå äktenskapsbrott”. Han utmanade alltså kungen i all hans makt och ställde honom inför Guds lag. Med sina ord undertecknade han sin egen dödsdom (Mk 6:28). Man måste lyda Gud mer än människor. Människans respektlöshet, högmod och hämndbegär var det som dödade Johannes döparen, Elisabeths och Sakarias’ son, Jesu kusin.

Våra moderna samhällen liknar, trots all sin materiella rikedom, det samhälle som mötte Johannes och Jesus. Kyrkans budskap är klart och kan inte vika för makten utan måste säga sanningen. Men Kyrkan måste alltid uppmana och fostra, som en far och en mor fostrar sina barn. De har barnens bästa för sina ögon och underhåller den kärleksfulla relationen med barnen också när de begår sin fel och får problem med sig själva. Föräldrar måste vara både kloka och tålmodiga.

Gud har tålamod med oss alla. Men han vill ställa allt till rätta efter sin gudomliga ordning. S:t Petrus säger på ett annat ställe i sitt brev än det vi läste idag: ”Han dröjer för er skull, eftersom han inte vill att någon skall gå förlorad utan att alla skall få tid att omvända sig. (2 Pet 3:9).

Det visar på Guds frälsningsvilja för alla sina skapade varelser. Under adventstiden är vi kallade att lyssna till de verkliga profeterna och upptäcka vad vi behöver rätta till inom oss själva. Gör vi det på rätt sätt, räddar vi våra själar och väljer den smala vägen till himlen i vandringen mot den trånga porten till himmelriket.

Vi har alla ansvar först för oss själva, sedan för de andra. Den som vill vara en läkare för andra, måste själv vara frisk, den som vill vara en lärare för andra, måste ha kunskapen om sanningen.

Kristus har sanningen och är sanningen. Inte en minsta prick i lagen har Han upphävt, men varje bokstav i lagen har Han kommit för att uppfylla (Matt 5:17).

De som söker Guds rike inom sig själva väljer korsets väg och lidandet när det kommer. Genom Kristi lidande får varje människas lidande mening och betydelse.

En Jesu lärjunge hör rösten som Jesajas hörde: ”Herren Gud kommer i all sin styrka, sin segerlön har han med sig, som en herde vallar han sina får och tar upp dem i sin famn och bär dem i sina armar” (Jes 40:10-11).

Vilken tid är det nu? Kanske väntar vi Kristi återkomst och den yttersta domen. Det är djävulens sista ryckningar och mordiska gärningar vi måste akta oss för. Det är inte naturkatastrofer och kärnvapenkrig som är tecknet på Hans återkomst, utan avfallet från tron, det som de sanna profeterna varnat för, och kärlekens död som är tecknet.

När vi nu snart får fira Jesu födelse, som är Sonens första ankomst bör vi också tänka på Hans andra och för domen avgörande ankomst. ”Men Människosonen, skall han finna någon tro här på jorden när Han kommer?” (Luk 18:8), frågar Jesus.

Det är också sagt att den sista tiden kommer att se en Antikrist, som är djävulen. Hans rike är förräderiets, avfallets och självgodhetens rike. När den sista striden (Upp 12: 6-7) börjar kommer många vara besatta av djävulen och lida svårt moraliskt.

I sådana tider måste vi ha Kristi kärlek i vårt hjärta och gå Honom till mötes i tron, hoppet och kärleken som är Guds gåvor.

Kära bröder och systrar, medan vi ännu har tiden före den yttersta domen, låt oss be oftare, be rosenkransen varje dag och låta mysterierna leva i våra tankar och i vår själ. Det är att vaka med Gud!

Amen.

diakon Göran Fäldt

Diakon Göran Fäldt

diakon Göran Fäldt

 

Göran Fäldt är gift och ständig diakon i S:t Franciskus katolska församling sedan 1982. Han har i många år varit ordförande i Katolska utskottet för äktenskap och familj (KUÄF), som nu heter Familjeutskottet (FU) från nyåret 2023. Diakon Göran fortsätter nu som ledamot men inte som ordförande. 

Han gick i pension som lärare i Jönköpings kommun 2004. I församlingen inbjuder han två gånger om året  förlovade par till äktenskapsförberedande kurs inför parens vigslar. För en fördjupad förståelse av äktenskapets sakrament och för familjernas avgörande betydelse i Kyrkan och i samhället har han översatt flera verk av påvarna och andra specialister på äktenskapsteologins område.

Under 2018 kom en samlingsvolym på 12 skrifter ut från Katolska Utskottet för Äktenskap och Familj. Han ansvarade för den nordiska katolska familjekongressen i Jönköping i maj 2012 och är för närvarande engagerad i det nordiska familjerådet som utbyter erfarenheter och diskuterar utvecklingen i stiften på familjeområdet.

Som tidigare ordförande i Caritas Jönköping har han ofta haft tillfälle att stödja människor i nödsituationer och kunnat förmedla Caritasmedlemmars gåvor och engagemang för behövande. Han är inte längre aktiv i Caritas lokala arbete.

Predikningar och föredrag om till exempel encyklikan Humanae vitae (1968) är andra områden i hans liv. Han medverkar regelbundet med artiklar och bloggar i Katolskt Horisont och skriver ibland debattartiklar i Jönköpings Posten. Med sin hustru Lena har han levt i S:t Franciskus’ katolska församling sedan 1969 och varit ständig diakon sedan 1982.

Han var i flera omgångar ordförande i Jönköpings kristna samarbetsråd JKS och har suttit i styrelsen för den fristående föreningen Teologiskt Forum. I den rollen han haft glädjen att inbjuda kända katolska präster att föreläsa för teologiskt intresserade i Jönköping.