Predikan 18 söndagen under året 2024

Predikan 18 söndagen under året 2024

2 Mos 16: 2-4; Ps 78; Ef 4: 17, 20b-24; Joh 6: 24-35

Kära bröder och systrar,

Varje morgon när vi stiger upp får vi av Gud en ny dag. Solens värma ger Han alla, goda som onda, vinterns hårda kyla ger Han oss alla, goda som onda.

Vad ska vi göra med den dag Gud ger oss? Det är enkelt: som allt levande behöver vi äta och dricka. Det kräver någon form av arbete för oss alla. Den som inte orkar får hjälp av någon, den som har kraft över använder den för andra, för goda och för onda, vi ger inte för att få en tjänst eller gåva tillbaka, för ”vi har lärt känna Kristus”, som vi läser ur brevet till efesierna. ”Sättet att ge något åt andra är viktigare än vad vi ger åt andra”. Det är viljan att ge av kärlek som betyder något. Om du skänker bort något dyrbart till någon utan kärlek, är det betydelselöst.

I allt vi gör kan Gud sätta oss på prov. Vad betyder det? Litar inte Gud på oss? Misstänker Gud att vi är fåfängliga och eftersträvar makt för oss själva så att andra ger oss vad vi vill ha? Gud behöver inte misstänka något, Gud vet! Är vi på fel väg ser Han det och sänder sin ängel att visa vägen.

Om vi är goda människor gör vi på samma sätt. Vi tar ansvar för varandra av det skälet att vi är som bröder och systrar i Guds stora familj. Om vi är onda människor behöver vi sättas på prov. Gud har tålamod med oss. Vi är ju Hans skapade barn och Han vill inte att det onda fördärvar oss och kastar ut oss i det eviga mörkret.

Vi har ju lärt känna Kristus, onda som goda. Men vi lyssnar olika på Honom. Något inom oss är instabilt. Vi gömmer oss för Gud, då sätter Han oss på prov. Han testar oss som sina älskade barn. Vi kan lita på Hans faderliga godhet, Vi har ju lärt känna Kristus, Faderns Son. Varje dag får vi be med Sonen, ”Fader vår som är i himlen…”

Det har lärt oss att inte ge alla våra krafter, fysiska och andliga, åt det som inte har livet i sig. Vi arbetar för en annan sak, det som är evigt och består. Vi gör det av ett skäl. Vi ska nämligen leva med Gud i evighet och då måste vi redan nu lära känna Gud och Guds vilja med oss.

Kära bröder och systrar,

Varje kväll när vi lägger oss till nattens vila, ger Gud oss en belöning för det goda arbetet vi har gjort under dagen. Gud har arbetat både för de goda och de onda människorna, för de goda för att de ska fortsätta sitt goda arbete och för de onda för att de ska ändra sig och bli goda människor.

Vi är som människorna vid Tiberiassjön. Vi får vara nära Jesus och lyssna till Honom. Han ger oss av sig själv, det eviga livets föda, inte mannat som fäderna åt i öknen utan Livets bröd av de fem kornbröden och de två fiskarna. Glömde vi att tacka Honom? Då letar vi som folket i evangeliet efter Honom och när vi finner Honom utropar vi: ”Rabbi, hur kom du hit?”

Kära bröder och systrar,

Så går våra dagar genom livet. Det blir morgon och det blir kväll, Gud låter oss arbeta för det eviga livet och ger oss vila när vi är trötta. Vi kan vara trötta, men inte på Livet. Vi har ju lärt känna Kristus, Han som är livet, vägen och sanningen. Amen.

diakon Göran Fäldt

Diakon Göran Fäldt

diakon Göran Fäldt

 

Göran Fäldt är gift och ständig diakon i S:t Franciskus katolska församling sedan 1982. Han har i många år varit ordförande i Katolska utskottet för äktenskap och familj (KUÄF), som nu heter Familjeutskottet (FU) från nyåret 2023. Diakon Göran fortsätter nu som ledamot men inte som ordförande. 

Han gick i pension som lärare i Jönköpings kommun 2004. I församlingen inbjuder han två gånger om året  förlovade par till äktenskapsförberedande kurs inför parens vigslar. För en fördjupad förståelse av äktenskapets sakrament och för familjernas avgörande betydelse i Kyrkan och i samhället har han översatt flera verk av påvarna och andra specialister på äktenskapsteologins område.

Under 2018 kom en samlingsvolym på 12 skrifter ut från Katolska Utskottet för Äktenskap och Familj. Han ansvarade för den nordiska katolska familjekongressen i Jönköping i maj 2012 och är för närvarande engagerad i det nordiska familjerådet som utbyter erfarenheter och diskuterar utvecklingen i stiften på familjeområdet.

Som tidigare ordförande i Caritas Jönköping har han ofta haft tillfälle att stödja människor i nödsituationer och kunnat förmedla Caritasmedlemmars gåvor och engagemang för behövande. Han är inte längre aktiv i Caritas lokala arbete.

Predikningar och föredrag om till exempel encyklikan Humanae vitae (1968) är andra områden i hans liv. Han medverkar regelbundet med artiklar och bloggar i Katolskt Horisont och skriver ibland debattartiklar i Jönköpings Posten. Med sin hustru Lena har han levt i S:t Franciskus’ katolska församling sedan 1969 och varit ständig diakon sedan 1982.

Han var i flera omgångar ordförande i Jönköpings kristna samarbetsråd JKS och har suttit i styrelsen för den fristående föreningen Teologiskt Forum. I den rollen han haft glädjen att inbjuda kända katolska präster att föreläsa för teologiskt intresserade i Jönköping.