Predikan 13 söndagen under året 2024

Predikan 13 söndagen under året 2024

Vish 1: 13-15, 2: 23-24; Ps 30; 2 Kor 8: 7, 9, 13-15; Mk 5: 21-43

Kära bröder och systrar,

Gud håller ut sin hand till oss. Han gör det när vi faller i synd. Tar vi Hans hand kan vi resa oss upp och gå vidare i livet. Tar vi inte Hans hand ligger vi kvar i gropen i marken och dör. I evangeliet idag går Jesus in i ett hem där det låg en ung flicka på en säng och som man trodde var död. Utanför hemmet samlades folk som grät högt. Det var ju synagogföreståndarens dotter och alla kände familjen. Folket såg i Jesus en profet och en andlig mästare som man hade respekt för. Hans tid var dyrbar. När ryktet spred sig att dottern var död, tyckte man att det var respektlöst att be mästaren om hjälp. Föräldrarna började själva tveka. Hade folket rätt? Skulle de tacka Jesus och be honom gå vidare?

Vad som händer är budskapet idag denna söndag: Jesus rör vid flickans hand och säger, ”lilla flicka, stig upp!” (Mk 5:41).

Var hon död eller sov hon? I alla fall reste sig flickan upp och gick omkring.

Vad säger det oss? I Vishetens bok talar Salomo med vishetens röst: ”Det är inte Gud som har gjort döden” (1:13). Varifrån kommer då döden? Återigen talar Visheten: ”Genom djävulens avund kom döden in i världen” (2:24). I Paradiset såg djävulen att Gud brydde sig om Adam och Eva som levde lyckliga i ett andligt tillstånd utan skuld till Gud. Eftersom djävulen får Adam och Eva på fall förstår vi att hans avund är en dödlig sjukdom och ond. På grund av den kom döden in i världen.

Den lilla flickan sov men kunde dö. Jairos och hans hustru, som noga läste i Skrifterna, hade hört att döden var djävulens verk. För dem var Jesus profeten som hade makt över liv och död. De bad honom komma och väcka dottern till liv. De trodde på Honom och de litade på Honom.

Så är det alltså, kära bröder och systrar, att Gud ”håller ut sin hand till oss”. Litar vi på hans hand och hans andliga beröring med vår själ, då vaknar vi upp och den som verkade död, lever. För att tro på livets seger över döden, måste man ha ett visst mått av mod, utan modet dör man. Det förklarar självmordet. Den som tar sitt liv är sjuk. Den som vill lida med sitt kors, är frisk, men trött. Det är den avgörande skillnaden mellan att ha tron och inte ha tron.

Jesus säger till Jairos när folket ropar åt honom att ”inte besvära Mästaren”: ”Var inte rädd, tro bara” (5:36). Jairos, hans hustru och deras dotter var friska människor som aktade sig för djävulens avund, den som gav upphov till döden.

Därför firar vi idag som kristna livets seger över döden och lär oss att lidandet är Guds eftersom Gud tagit på sig lidandet av kärlek till oss. Alla människor som ber Jesus komma hem till dem och väcka dem till liv, är lika friska och lika orädda som Jairos och hans hustru och deras tolvåriga dotter.

Gud ge oss modet att våga tro, att våga hoppas och att vilja kärlekens gärningar! Guds Moder Maria och sankt Josef, apostlarna Petrus och Paulus, be för oss. Amen.

diakon Göran Fäldt

Diakon Göran Fäldt

diakon Göran Fäldt

 

Göran Fäldt är gift och ständig diakon i S:t Franciskus katolska församling sedan 1982. Han har i många år varit ordförande i Katolska utskottet för äktenskap och familj (KUÄF), som nu heter Familjeutskottet (FU) från nyåret 2023. Diakon Göran fortsätter nu som ledamot men inte som ordförande. 

Han gick i pension som lärare i Jönköpings kommun 2004. I församlingen inbjuder han två gånger om året  förlovade par till äktenskapsförberedande kurs inför parens vigslar. För en fördjupad förståelse av äktenskapets sakrament och för familjernas avgörande betydelse i Kyrkan och i samhället har han översatt flera verk av påvarna och andra specialister på äktenskapsteologins område.

Under 2018 kom en samlingsvolym på 12 skrifter ut från Katolska Utskottet för Äktenskap och Familj. Han ansvarade för den nordiska katolska familjekongressen i Jönköping i maj 2012 och är för närvarande engagerad i det nordiska familjerådet som utbyter erfarenheter och diskuterar utvecklingen i stiften på familjeområdet.

Som tidigare ordförande i Caritas Jönköping har han ofta haft tillfälle att stödja människor i nödsituationer och kunnat förmedla Caritasmedlemmars gåvor och engagemang för behövande. Han är inte längre aktiv i Caritas lokala arbete.

Predikningar och föredrag om till exempel encyklikan Humanae vitae (1968) är andra områden i hans liv. Han medverkar regelbundet med artiklar och bloggar i Katolskt Horisont och skriver ibland debattartiklar i Jönköpings Posten. Med sin hustru Lena har han levt i S:t Franciskus’ katolska församling sedan 1969 och varit ständig diakon sedan 1982.

Han var i flera omgångar ordförande i Jönköpings kristna samarbetsråd JKS och har suttit i styrelsen för den fristående föreningen Teologiskt Forum. I den rollen han haft glädjen att inbjuda kända katolska präster att föreläsa för teologiskt intresserade i Jönköping.