Predikan 6 Påsksöndagen 2024
Jag kallar er vänner
Apg 10: 25-26, 34-35, 44-48; Ps 98; 1 Joh 4: 7-10; Joh 15: 9-17
Ett hisnande tilltal. ”Jag kallar er vänner.” Kanske det högsta som Jesus har kallat sina lärjungar. Abraham, Mose och profeterna kallades ibland Guds vänner. Bruden i Höga Visan säger om sin älskade brudgum: ”Min vän är min och jag är hans”. Det var djärvt att låta Höga Visan få en plats i den heliga Skrift. Läser vi den bokstavligt är det en glödande kärleksdikt. Men under ytan finns en andlig dimension. Kyrkan har läst den som en profetia om kärleken mellan Kristus och Kyrkan resp. Kristus och den enskilde. Vi hörde det nyss ur Jesu mun: ”Liksom Fadern har älskat mig, så har jag älskat er. Bli kvar i min kärlek.” Kyrkan är den älskade bruden, smyckad för sin man. Men hon är också vän. Höga Visans profetia bekräftas av Jesu ord till sina lärjungar: ”Jag kallar er vänner”.
Lärjungarna kallas inte bara lärjungar, tjänare, arbetare, förvaltare eller soldater i Kristi tjänst, utan vänner. En tjänare är skyldig att lyda sin Herres bud. Men vänskapen är ömsesidig. Den bygger inte på över- och underordning. Lärjungen skall bli delaktig av gudomlig natur. Tjänaren får inte veta sin Herres tankar och avsikter, men här säger Jesus: ”jag har låtit er veta allt vad jag har hört av min Fader”. Han inviger dem i sina planer, han gör dem till sina förtrogna. Aposteln Paulus uttrycker det så:
”Gud har yppat sin viljas hemlighet för oss”.
Jesus visar sina apostlar ett oerhört förtroende. Han överlåter åt dem fortsättningen av hela sitt verk. ”Gå ut och gör alla folk till mina lärjungar”. De är förvisso helt beroende av honom. ”Utan mig kan ni ingenting göra”, hörde vi i söndags. Men det omvända tycks också gälla. Vinstocken bär ju inte frukt annat än genom sina grenar. Som en lärofader har sagt: ”Kyrkan kan inte göra något utan Jesus, men Jesus vill inte göra något, annat än genom sin kyrka”. Jesus gör sig beroende av sina lärjungar.
Så nära är kyrkan förenad med sin Herre. Som två vänner är förenade med varandra. I ett ömsesidigt samtal och utbyte. I en ständig liturgi. Därför kan apostlarna fatta ett avgörande beslut och säga: ”Den helige Ande och vi har beslutat”. Därför kan Jesus säga till sina apostlar: ”Den som hör er han hör mig och den som avvisar er, han avvisar mig”.
Men det gäller också den enskilde. Jesus blev under sitt jordeliv vän med Lasaros och hans systrar i Betania. Johannes vilade vid Herrens bröst. Lärjungen är kallad att bli vän med Jesus. Först genom att förstå att han blivit vår vän. Genom sitt människoblivande har han blivit vän med människan. Fortfarande besöker han våra hem och våra hjärtan. Han sviker aldrig. ”När jag har dig, då frågar jag efter intet på jorden”.
För de flesta av oss består den längsta kampen i att dra konsekvenserna av detta. Att ingenting föredra framför Kristus. Att rena hjärtat från främmande makter och herrar. Göra den bittra upptäckten att också människor kan svika i nödens stund. Att förstå, också med hjärtat, att Jesus är vår bästa vän, som aldrig sviker. Redan den insikten gör hjärtat helt och odelat.
Men det märkliga är att denna vänskap också kan bli ömsesidig. Att också vi kan bli hans vänner, hans förtrogna. Det är ju vad han säger: ”Jag kallar er vänner”. Under sitt jordeliv behövde han, inte bara mat och vila, utan också sina vänners omsorg och förtroende. Också idag frågar han efter vänner, som han kan inviga i sina planer och visa sitt förtroende. Vännen har ett eget personligt ansvar. Benedictus beskriver förvaltaren i klostret nästan som en vän till abboten, som representerar Kristus. Han skall inte bara lyda sin abbot, utan också handla på eget ansvar och efter eget omdöme, utan att ändå tänja på lydnaden.
Vänskap mellan människor växer ur ett ömsesidigt förtroende. Vänner förstår varandra. Med eller utan ord. Växtplatsen för vänskapen med Jesus är bönen. Efter att ha kallat sina lärjungar för vänner, talar Jesus om deras bön och säger: ”Fadern skall ge er vad ni än ber honom om i mitt namn”. Inte bara lyda befallningar. Då vore ju lärjungens egen bön överflödig. Lärjungen skulle förbli elev och tjänare. Men här tycks Jesus förvänta sig något av lärjungen, som går utöver lydnaden för givna bud. Orden i denna vänskap kan bli allt färre. Med vänner kan man ju också vara tillsammans i tystnad. ”Den som förenar sig med Herren blir en enda ande med honom”, säger aposteln. I vänskapen sker ett samarbete, för att Guds vilja skall nå sin fullbordan och bära frukt. ”Jag har bestämt er till att gå ut i världen och bära frukt.”
Helgonen är de tydligaste exemplen. Deras vänskap med Kristus har inte gjort dem till kopior, gjutna i någon slags standardform. Helgonen är en mångfald av fullblodsmänniskor. De har funnit sig själva. De har varit både de lydigaste av alla, och de friaste. De har brutit ny mark och visat ett mod som ofta chockerade samtiden. De har burit Jesus lidanden i den egna kroppen, men därmed också fått hans ljus att lysa. Kärleken har drivit ut räddhågan. Genom lydnad fann de friheten. Ödmjukheten gjorde deras glädje fullkomlig. De blev Jesu vänner.
Lärjungens vänskap med Herren är både det innersta och mest personegna i hans liv, och ändå inte något privat. Våra liv är till för andra. Helgonen gav sina liv för kyrkan. Den heliga Katarina av Siena, som vi firade i veckan, greps av ”glödande kärlek till Kristus och hans kyrka”. Hennes kärlek till kyrkan lät sig inte hindras av att påvar och biskopar svek. Tvärtom!
Ju mer lärjungen smakar Jesu kärlek desto större blir glädjen att göra Guds vilja. Brudens ord i Höga Visan doftar av glädje och ger ifrån sig kraft: ”Min vän är min och jag är hans”.
Låt oss be om öppnade ögon för vad Gud har i beredskap för oss av fördjupad vänskap, och om förundrad tacksamhet och glädje för vad han gett oss alla i den vänskap som helgonen vittnar om.
Amen.
pater Ingmar Svanteson