Kortpredikan 28 mars 2020
Jer 11: 18-20; Ps 7: 2-3, 9b-12; Joh 7: 40-52
Går det att distansera sig från talet om och tanken på Covid-19 i dessa tider? Den som sitter vid sin dator, som när denna kortpredikan förbereds, har bara ett knapptryck till de senaste nyheterna och de många kommentarerna.
Distans är nödvändigt för att inte gå under. Tänk om vi var lika angelägna att undvika smittan från den verklige fienden. Någon gav rådet att begränsa nyhetsintaget till en gång om dagen.
Hela tiden, inte minst i kristider, hörs Guds ömsinta fråga, hans allvarliga maning och hans hisnande budskap till människan: ”Var är du? Vänd om till mig! Guds rike är nära.”
Inga säkerhetsåtgärder är viktigare än att lyssna till Guds ord. Kyrkans mässtexter under fastetiden, vad kan vara mera passande?
Det finns i GT inte bara profetiska ord och texter. Det finns människor vilkas liv och livsöde är profetiska. Jona, Josef i Egypten med flera. Jeremia hör till de tydligaste.
Gud lade sina ord i hans mun för att rycka upp och bryta ner allt som stred mot det förbund som Gud hade ingått med sitt folk. Men folkets ledare ville inte lyssna. Tvärtom ville de röja profeten ur vägen.
Jeremia viker inte från sin kallelse. När han försöker tiga blir det som en eld i hans inre. Han kallar sig ett ”oskuldsfullt lamm som förs bort för att slaktas”.
Hans ord om Jerusalem skulle gå i uppfyllelse. Jerusalem ”bröts ner”.
Ändå ger han hopp. Domsorden är inte Guds sista ord. Staden skall åter byggas upp. Profeten skulle också ”bygga upp och plantera”.
Jesu ord påverkar dem som hör dem. De som skickas ut för att fånga honom kommer tillbaka tomhänta. ”Aldrig har någon människa talat som han.” Men meningarna är delade och de som vill lyssna på allvar avvisas och hånas.
Det finns något som måste brytas ner för att vi skall höra. Vi måste inte bara vakna upp. Vi måste hålla oss vakna och vara stilla till dess att ordet når fram och in i hjärtat.
Vad som väntar kallas ett nytt liv. Det ges som en förunderlig gåva. Och har sin källa i Kristi påsk.
Vi föregriper det i varje eukaristi. ”Din död förkunnar vi, Herre, och din uppståndelse bekänner vi.”
pater Ingmar Svanteson