Kortpredikan 26 april 2022, S. Paschasius Radbertus, abbot
Apg 4: 32-37; Ps 93: 1-2, 5; Joh 3: 7b-15
Paschasius Radbertus var benediktin i Corbie i Frankrike på 800-talet. Kanske var han Ansgars lärare. Han skrev den första traktaten om den heliga eukaristin, där vi görs till lemmar i en enda kropp.
Eller med Lukas formulering: ”Ett hjärta och en själ”, eftersom de hade allt gemensamt.
Inte bara den enskilde, utan också gemenskapen föds på nytt genom den helige Ande.
”Var inte förvånad”, säger Jesus till Nikodemos, och jämför Anden med vinden som blåser vart den vill. Mänskliga observationer kan inte se varifrån Anden kommer eller vart den far.
Det man kunde se var att de troende ställde alla sina ägodelar och talanger till gemenskapens förfogande.
Vi vet hur sträng Benedictus är mot ”privategendom”. Inte ens en duktig hantverkare eller konstnär får inrätta en egen ”nisch”.
Anden känns igen på doften. Man märker vilken glädje det sprider när gåvorna ställs i gemenskapens tjänst. Medan avundsjukan sprider dålig lukt.
Avundsjukan måste sättas på svältkost och dö. Då bär påsken frukt. Blindheten botas och jag upptäcker att de andras gåvor också är mina. Avundsjukan ersätts med glädjen över de andras gåvor.
Den avundsjuke blir allt fattigare. Den som ger och överlåter sig och allt sitt till gemenskapen blir allt rikare.
I den heliga eukaristin förenar vi oss med Kristi överlåtelse och offer, och upptäcker den gudomliga hjälpen, den helige Ande.
Vi upptäcker gemenskapens rikedom och smakar dess glädje, både i den nära gemenskapen och i den stora över alla gränser och tider, ”de heligas gemenskap”, ”communio sanctorum”.
”Ett hjärta och en själ; de hade allt gemensamt.”
pater Ingmar Svanteson