Kortpredikan 25 april 2020, Markus, evangelist
1 Pet 5: 5b-14; Ps 89: 2-3, 6-7, 16-17; Mark 16: 15-20
”Hälsa varandra med kärlekens kyss.”
Det känns overkligt att tala om detta i dessa tider, men det påminner om hur omänskligt det är med ”social distans”.
Petrus uppmanar sina brevmottagare till denna ”kärlekens kyss”. Han gör det själv när han hälsar dem: ”Frid åt er alla”. Petrus förmedlar det han själv har tagit emot och kallar det ”kärlekens kyss”.
I Höga Visan önskar sig bruden ”kyssar” från brudgummens mun. Psalmisten gör detsamma genom att lyssna till honom som kallas ”skönast bland människor” och ur vars mun det ”flödar ljuvligt tal”. Kyssen tycks ha en djupare innebörd än den enbart fysiska.
Kyssen blir sakramental, en bild för den ömsesidiga kärleken. Vi ser det i liturgin när prästen och de troende kysser altaret, evangelieboken, korset, ikonerna, eller när bibelläsaren kysser sin bibel etcetera.
Men ”kyssen” tycks sprida sig. De troende uppmanas att ge varandra samma ”kyss” genom att visa varandra ”ren syskonlik kärlek”.
Kyssen sprider sig vidare till umgänget med verktyg, som enligt Benedictus skall behandlas som ”heliga altarkärl”; när vi behandlar naturen varsamt och går ”med vänliga fötter på jorden” eller när Johannes Paulus II kysste marken i det land han besökte.
Det betyder inte romantisk verklighetsflykt. Petrus påminner om djävulen som går omkring och söker efter någon att sluka.
Mot det sätter han tron, ödmjukheten och ”kärlekens kyss”.
Så att de troende kan vittna om hur jord och himmel har försonats genom Kristi uppståndelse, så att de troende kan hälsa varandra och hela tillvaron med ”kärlekens kyss”.
pater Ingmar Svanteson