Kortpredikan 24 november 2020, S:t Andreas Düng Lac, präst, och hans följeslagare – de vietnamesiska martyrerna
Upp 14: 14-20a; Ps 96: 10-13; Luk 21: 5-11
De projekt människan försöker genomföra med ryggen mot Gud är i grunden dödsdömda. Det utesluter inte att människan, också den som inte tror, kan utföra goda ting, men deras värde är begränsat.
Bibelns sista bok beskriver den underliggande kampen där det till slut skalats fram endast två alternativ. Domen liknas vid en vass skära som skall skörda.
När detta sker står de återlösta redan hos Lammet på Sions berg.
I evangeliet hör vi några uttala beundran för templet och dess skönhet. Det var på väg att byggas upp av Herodes den store och stod färdigt några decennier efter Jesu död, men skulle totalt förstöras år 70. Jesus förutsäger det, men vet att inte ens det betyder slutet. De som hör hans svar ställer frågan när det skall ske.
Jesus varnar dem för att inte bli vilseförda av dem som tror sig veta när tiden är inne. Inte ens ”jordbävningar, pest, hungersnöd och andra förfärliga ting” är entydiga tecken.
Uppenbarelseboken ser in i det yttersta och beskriver vad som skall ske efter dessa prövotider, efter det som ”först måste hända”.
Vad gör Kyrkan under denna väntetid?
Hon fortsätter lugnt att förkunna det evangelium hon har fått sig anförtrott, inklusive tron på att Gud en gång skall ”döma levande och döda”. Hon uppmanar oss att lyssna, att hålla oss vakna och att inte tappa besinningen.
En av de vietnamesiska martyrerna skriver: ”Mitt under dessa lidanden, som brukar förfära andra, fylls jag genom Guds nåd av jublande glädje, ty jag är inte ensam utan tillsammans med Kristus”.
Kyrkan firar den eukaristi som gör oss ”trygga i all oro och förvirring, medan vi lever i hoppet om saligheten och väntar på vår frälsares Jesu Kristi återkomst”.
pater Ingmar Svanteson