Kortpredikan 2 maj 2024, S. Athanasios, biskop och kyrkolärare
Apg 15: 7-21; Ps 96: 1-3, 10; Joh 5: 9-11
S. Athanasios är kronvittnet för tron på Kristi Gudom, att Gud blivit människa. Han tillbringade 17 år i landsflykt för denna tro. För honom var det ingen lek med ord utan en fråga om liv och död.
Ordet inte bara visade sig som människa. Ordet antog vår kropp och blev människa. Om inte det hade skett kunde människan inte förvandlas och gudomliggöras. Utan inkarnationen hade döden fått sista ordet.
Men sedan Gud antagit vår kropp och med den kroppen dött och besegrat döden, har döden inte längre någon makt över människan.
Arianismen, som förnekade Kristi Gudom, dyker upp i ständigt nya varianter. När tron sekulariseras inifrån förminskas den fulla tron. Jesus reduceras till profet, föredöme eller terapeut.
Den katolska och ortodoxa tron måste hela tiden förklaras och försvaras. Annars stannar vi på halva vägen och glömmer målet.
Det är ingen tillfällighet att Athanasios också skrev biografin om S. Antonios, munkväsendets fader, som påverkat och präglat klosterlivet i både öst och väst.
Antonios kallades till fullkomlighet. I dagens evangelium talade Jesus om att vår glädje skall bli fullkomlig. Det är mer än psykologi, det är den tro som Athanasios vittnade om.
”Bli kvar i min kärlek.” Jesus kunde ha sagt: ”Bli kvar i min glädje”
”Det är genom vår Herre Jesu nåd som vi blir frälsta”, som Petrus säger för att vidga dörren för hedningarna, men nåden slår inte ut människans frihet. Hon kan hela tiden handla annorlunda: låta sig fångas av klagan, självömkan och klenmod, dra sig undan, gå bort…
Jesu ord kulminerar i löftet om den fullkomliga glädjen. Han hade ju sin glädje i att göra Faderns vilja. Inte slavens lydnad, utan Sonens. Beviset är hans glädje. Den glädjen vill han ge sin kyrka och sina lärjungar. Hans glädje rinner in i oss genom ord och sakrament. Han ger oss den eftersom han antagit vår kropp och med den uppstått från de döda.
Låt oss ta hela tron i besittning, den tro som den helige Athanasios gav sitt liv för, för att också bli delaktiga av den fullkomliga glädjen.
pater Ingmar Svanteson