Kortpredikan 2 augusti 2019, S. Katarina av Vadstena, jungfru
3 Mos 23:1,4-11,15-16, 27 34b-37; Ps 81:3-6b,10-11b; Matt 13:54-58
Judarnas högtider hade sitt ursprung i fester som herdar och åkerbrukare firade. De fylldes med nytt innehåll när Gud befriat folket ur Egypten och ingick förbund med dem. De största var påsken, veckohögtiden, som blev vår pingst, och lövhyddohögtiden på hösten.
Detta i sin tur når sin fullbordan när kyrkan firar dem som Kristus- och helgonfester och kyrkans heliga år växer fram, det som präglat och förskönat hela den omgivande kulturen.
I kollektbönen på den heliga Katarinas dag hör vi: ”Din kyrka gläder sig, Herre, över skönheten i den saliga Katarinas liv”. Den skönheten gäller också hennes liturgi och högtider.
Folket i Jesu hemstad förundrades över Jesu visdom och underverk. Hans ord och handlingar utstrålade skönhet. Men de hade svårt att se och förstå. För dem var Jesus fortfarande bara ”snickarens son”.
Inkarnationen både uppenbarar och döljer, beroende på tron. Inte ens skönhet hjälper den som inte tror. Jesus säger: ”de ville inte tro”.
Kyrkan har den svåra uppgiften att både värna om skönheten och att förkunna tron. Inte minst i liturgin. Tumregeln är ”ädel enkelhet”. Det sköna är inget självändamål. Skönheten står i ödmjuk tjänst åt sanningen.
Det gäller hela livet. Det var Katarinas liv som kallades skönt. Skönhetens källa är den ödmjuke Kristus.
Vi gläder oss, sträcker oss efter den och firar den i den heliga eukaristin.
pater Ingmar Svanteson