Kortpredikan 16 mars 2020
2 Kung 5: 1-15; Ps 42: 2-3; 43: 3-4; Luk 4: 24-30
Naaman, den arameiske härhövitsmannen, hade själv tänkt ut hur profeten Elisha skulle bota honom från hans spetälska. ”Jag tänkte att han skulle…”.
Utan sin kloka tjänare hade han gått miste om hjälpen. Fördomar, det är domar ”i förväg”, i kombination med högmod förblindar. ”Gör ingenting utan råd”, säger Benedictus.
Naaman tänkte högt: ”Är inte Damaskus floder bättre än alla vatten i Israel?” Men Gud har utvalt ett folk och ett land bland alla andra. Det är lika utmanande nu som då.
Gud väljer suveränt sina sätt att rädda människan. Vi kan inte bestämma villkoren. Tron måste kapitulera. Naaman är vårt föredöme när han ödmjukt lyssnar till det råd han får och följer det.
I Nasaret ser vi samma problem, men ur Israels synpunkt. Nasarets invånare är stolta medlemmar i det utvalda folket. De liknar Naaman i hans första reaktion på Elishas ordination. De har blivit högmodiga av att tillhöra Guds utvalda folk.
När Jesus påminner om att Gud botat Naaman i Syrien, men inga spetälska i Israel, blir de ursinniga, driver ut honom och vill störta ner honom utför kanten på det berg som staden låg på. Högmodet har gjort dem hemmablinda och förhärdat dem. En högmodig katolik är lika blind.
"Jesus gick rakt igenom folkhopen och fortsatte sin väg."
Guds ord talar suveränt. Det smickrar inte. Det tvekar inte att påtala obehagliga och djupare liggande laster, främst högmodet.
Fastetidens hjälpmedel kan jämföras med Naamans kloka rådgivare. De vill öppna våra ögon för det vi redan har till vår hjälp men blivit blinda och döva för, bibel, bön, bot och barmhärtighet.
Gud använder suveränt vilka medel han vill. Han kan använda också en epidemi för att öppna våra ögon för det viktigaste i livet.
”Gud vill inte syndarens död, men att han omvänder sig och får leva.”
pater Ingmar Svanteson