Kortpredikan 13 juli 2022
Jes 10: 5-7, 13-16; Ps 94: 5-10-14-15; Matt 11: 25-27
Profeten berättar hur Guds försyn kan se ut. Det assyriska riket hade på 700-talet f.Kr. besegrat det israelitiska Nordriket och hotade Jerusalem. Herren låter det ske, eftersom folket har avfallit från förbundet. Han använder Assur som verktyg.
Men Assur grips av högmod och tror sig vara suverän. ”Med min hands kraft har jag utfört detta.” Profeten frågar: ”Skall då sågen förhäva sig mot honom som sätter den i rörelse?”
Mönstret upprepar sig i historien. Makter och välden avlöser varandra. De flesta tycks begå samma misstag som Assur. Men det är Gud som leder historien efter sin plan.
I evangeliet ser vi att försynen inte är en opersonlig makt, utan en Fader, som uppenbarar sin plan genom sin Son.
Det onda som drabbade Sonen, ångest, gissel och spjutet i hans sida, ingår i den planen. Gud låter det ske för att vända det onda till det högsta goda.
Också Kyrkan och den enskilde hotas och utsätts för angrepp. Gud låter det ske, men utan att förlora kontrollen och utan att överge sitt folk.
Katarina av Siena säger till dem som ”förargas och gör uppror mot det som händer dem: Allt framgår ur kärleken, allt sker med hänsyn till människans frälsning, Gud gör endast sådant som tjänar detta mål”.
För de ”lärda och kloka” är det fördolt, men det uppenbaras för dem ”som är som barn”.
De högmodiga blir alltmer förblindade och förbittrade, de ödmjuka och renhjärtade dras genom Anden in i Sonens lovprisning av Fadern.
I den heliga eukaristin, som är både offer och kommunion, gör Kyrkan Sonens ord till sina egna ord: ”Jag prisar dig, Fader, himlens och jordens Herre”.
pater Ingmar Svanteson