Predikan 6 april 2022

Predikan 6 april 2022

Dan 3: 14-20, 24-25, 28; Joh 8: 31-42

Judarna som trodde på Jesus ändrade sig. Det är när Jesus ställer dem inför ett helt nytt och för dem annorlunda perspektiv som de backar bort från honom.

 När Johannes skriver att de ”trodde” på honom, menar han inte samma sak som när vi säger att vi ”tror” på honom. Judarna, i det här fallet, har förhoppningar fästa vid Jesus som en stark man som kan förändra situationen under den romerska ockupationen.

 De känner då inte igen sig i Jesu ord om ”sanningen som skall göra dem fria”. Vilken sanning talar han om och vilken frihet menar han att de ska få?

 Det fanns andra judar som inte alls trodde på honom men det är inte dem han talar till här.  Den sanning Jesus talar om är en större sanning som gäller alla. Han uppenbarar något okänt för alla troende, nämligen att Han är Faderns Son och att Han gör och säger det som Fadern vill att han gör och säger. De som då lyssnar till Jesus och låter Hans ord tränga in i dem, blir befriade och skall inte längre vara slavar under synden.

Judarna reagerar våldsamt på dessa ord och vill tillrättavisa honom. De har inte behov av någon ny frihet för de härstammar från Abraham och hör till det folk som Gud kallat till sig genom honom och profeterna. Här besannas alltså de ord som vi så många gånger lyssnat till: Messias kom till Israel som Frälsaren men hans egna tog inte emot Honom.  

Det är en sanning för alla tider: En är Frälsaren, en är Sanningen och den som inte tar emot den och följer Sonen blir kvar i synden och måste dö i sin synd.

I alla tider och i alla samhällen och kulturer finns de som säger att de inte har behov av någon sanning och inte vill ha någon frihet. De är samma människor som de judar som vägrade ta till sig Jesu budskap om Sig själv och Fadern som sänt Honom. Då måste de dö i sin synd. Amen.

                                                                                                    diakon Göran Fäldt

Diakon Göran Fäldt

diakon Göran Fäldt

 

Göran Fäldt är gift och ständig diakon i S:t Franciskus katolska församling sedan 1982. Han har i många år varit ordförande i Katolska utskottet för äktenskap och familj (KUÄF), som nu heter Familjeutskottet (FU) från nyåret 2023. Diakon Göran fortsätter nu som ledamot men inte som ordförande. 

Han gick i pension som lärare i Jönköpings kommun 2004. I församlingen inbjuder han två gånger om året  förlovade par till äktenskapsförberedande kurs inför parens vigslar. För en fördjupad förståelse av äktenskapets sakrament och för familjernas avgörande betydelse i Kyrkan och i samhället har han översatt flera verk av påvarna och andra specialister på äktenskapsteologins område.

Under 2018 kom en samlingsvolym på 12 skrifter ut från Katolska Utskottet för Äktenskap och Familj. Han ansvarade för den nordiska katolska familjekongressen i Jönköping i maj 2012 och är för närvarande engagerad i det nordiska familjerådet som utbyter erfarenheter och diskuterar utvecklingen i stiften på familjeområdet.

Som tidigare ordförande i Caritas Jönköping har han ofta haft tillfälle att stödja människor i nödsituationer och kunnat förmedla Caritasmedlemmars gåvor och engagemang för behövande. Han är inte längre aktiv i Caritas lokala arbete.

Predikningar och föredrag om till exempel encyklikan Humanae vitae (1968) är andra områden i hans liv. Han medverkar regelbundet med artiklar och bloggar i Katolskt Horisont och skriver ibland debattartiklar i Jönköpings Posten. Med sin hustru Lena har han levt i S:t Franciskus’ katolska församling sedan 1969 och varit ständig diakon sedan 1982.

Han var i flera omgångar ordförande i Jönköpings kristna samarbetsråd JKS och har suttit i styrelsen för den fristående föreningen Teologiskt Forum. I den rollen han haft glädjen att inbjuda kända katolska präster att föreläsa för teologiskt intresserade i Jönköping.