"Broderskap och vänskaplig rivalitet" vid det 17:e årliga europeiska futsalmästerskapet för katolska präster

5
min read

"Broderskap och vänskaplig rivalitet" vid det 17:e årliga europeiska futsalmästerskapet för katolska präster

tis, 02/18/2025 - 19:00
0 comments

Denna årliga sammankomst med 200 präster från hela Europa talar om hur "fotboll, precis som evangeliet, är för alla..."

Polska futsalspelare poserar för ett foto efter att ha vunnit den 17:e årliga europeiska futsaltävlingen. (foto: Courtesy photo / András Király)

 

Kisvárda, UNGERN – Den lilla, fridfulla staden Kisvárda i östra Ungern har just varit skådeplats för ett internationellt sportevenemang som dess invånare sent kommer att glömma.

Nästan 200 katolska präster från hela Europa tävlade i landslag i en stor fotbollsturnering den 10-14 februari, som lockade stora skaror av anhängare. Spelen var mer exakt futsal, en inomhusvariant av fotboll som spelades med fem spelare per sida.

Femton länder var representerade vid detta årliga EM-evenemang, som nu är inne på sitt 17:e år, och som vanns av det polska laget i en atmosfär av broderskap och vänskaplig rivalitet.

Deltagarna såg det som en priviligierad möjlighet att befästa de solidaritetsband som förenar dem i dessa svåra tider för präster på den avkristnade gamla kontinenten och att lättare beröra unga människor som törstar efter mening och förebilder.

På begäran av hjälpbiskop Kiss-Rigó László från Szeged-Csanád fick den grekisk-katolska församlingen i uppdrag att officiellt organisera denna internationella tävling. Hjälpbiskopen är också före detta målvakt i det ungerska landslaget.

– Vi såg det som en fantastisk möjlighet att göra vår församling mer känd, säger den grekisk-katolske ärkebiskopen Fülöp Kocsis till The Register. "Vi strävade efter att göra matcherna och ceremonierna så professionella som möjligt för att erbjuda präster och supportrar en oförglömlig upplevelse."

Spelen erbjuder en möjlighet till gemenskap och broderskap bland präster från hela Europa

Spelen erbjuder en möjlighet till gemenskap och broderskap bland präster från hela Europa. (Foto: Med tillstånd )

 

Kisvárda ligger i stiftet Debrecen, säte för den grekisk-katolska kyrkan i Ungern, som har cirka 200 000 troende. Den grekisk-katolska kyrkans färger och traditioner lyste igenom under tävlingarna, där flera ungerska ämbetsmän och kyrkoledare deltog, inklusive den apostoliska nuntien ärkebiskop Michael Banach.

En plattform för broderskap och solidaritet

Turneringen, som lanserades i Österrike 2003 på initiativ av en grupp kroatiska präster, var från början tänkt som en vänskaplig tävling som skulle föra samman präster från hela Europa. Under årens lopp har det vuxit till ett betydande årligt evenemang, som inte bara erbjuder en plattform för att visa upp atletiska talanger utan också en möjlighet att stärka den positiva bilden av den katolska kyrkan. Utöver matcherna innehöll programmet dagliga mässor, bönestunder och kulturella aktiviteter, vilket gav en helhetsupplevelse för alla deltagare.

I årets turnering deltog lag från Albanien, Österrike, Bosnien och Hercegovina, Vitryssland, Kroatien, Tjeckien, Italien, Kazakstan, Kosovo, Polen, Portugal, Rumänien, Slovakien och Slovenien. Bland spelarna fanns fader Bonifacio Sarte Lopez, målvakt för Vatikanens fotbollslag vid världsmästerskapet "Clericus Cup" som hålls i Rom nästan varje år.

För nionde gången sedan mästerskapet inleddes gick titeln till Polen, som slog Slovakien med 4-0 i finalen. Kroatien, som deltog som regerande mästare, kom på tredje plats, medan Ungern, som var värd för turneringen för andra gången, kom på fjärde plats. Matcherna spelades i City Sports Hall och på Szent László Catholic High School i Kisvárda.

Fansen njuter alltid av matcherna med flera familjer på plats

Fansen njuter alltid av matcherna med flera familjer på plats.

 

"Det här mästerskapet är mer än bara ett sportevenemang; Det är ett firande av vår gemensamma tro och glädjen i gemenskapen", säger den ungerske grekisk-katolske prästen Daniel Kocsis, en före detta professionell fotbollsspelare som gav upp sin karriär för att omfamna prästadömet. "Genom fotbollen hittar vi en gemensam grund, vi bygger vänskap och utbyter pastorala erfarenheter som berikar vårt andliga liv", tillade fader Kocsis.

Hans ord var ett eko av ärkebiskop Banachs som i sin predikan inför öppningsmässan den 10 februari betonade att detta evenemang inte bara handlar om kärleken till rörelse och sport, utan också om önskan hos präster från olika länder och kulturer att känna till varandras problem, utmaningar och glädjeämnen och att dela med sig av sina pastorala erfarenheter.

"De många stunder av bön och hågkomst som präglade dessa dagar tillsammans gav full mening åt spelen, vars yttersta mål är att alla ska gå därifrån stärkta i sin tro och tjänst", sa ärkebiskop Kocsis.

För detta ändamål samlades deltagarna också den 12 februari i den närliggande helgedomen Máriapócs, hemmet till en ikon av den gråtande madonnan, där den lokala grekisk-katolska biskopen Ábel Szocska firade mässan. De besökte också det nya – och världens första – grekisk-katolska museet samt Sankt Nikolaus-katedralen i Nyíregyháza.

Den apostoliska nuntien Michael Banach firar mässa med idrottarna under den 17:e årliga europeiska futsaltävlingen.

Den apostoliska nuntien Michael Banach firar mässa med idrottarna under den 17:e årliga europeiska futsaltävlingen. (Foto: Med tillstånd)

 

Genom att improvisera som fotbollsspelare under hela vistelsen kunde prästerna också njuta av några välkomna stunder av sorglöshet i en tid då deras humör ofta skakas av kallelsekrisen i Europa och de olika skandaler som riktades mot kyrkan.

För fader Michael Semmelmayer från Österrike var dessa gemensamma stunder också en möjlighet att ge de många unga präster som deltog för första gången en stark känsla av att tillhöra en gemenskap som överskrider gränser. "I fotboll, liksom i tro, lär vi oss att stödja varandra, respektera våra olikheter och arbeta som ett lag", sa han och tillade att han slogs av den allmänna upprymdheten i hela staden Kisvárda.

Bygga broar genom idrott

Faktum är att matcherna lockade stora skaror av supportrar i alla åldrar och bakgrunder, med mer än 1 500 personer som deltog i Ungerns semifinalmatch på kvällen den 13 februari, medan tusentals från hela Europa följde tävlingarna live på sociala nätverk.

Det var på denna dimension av idrottens evangeliserande kraft som den ungerske premiärministern Viktor Orbán fokuserade sitt brev till deltagarna, som lästes upp vid prisutdelningen. "Jag frågade en gång en missionär vad som var det enklaste sättet att leda barn till Kristus. Han svarade: "Kasta en boll bland dem, och du kommer att se att efter att ha spelat några matcher med dem kan du prata med dem om Gud", skrev han. För fotboll, precis som evangeliet, är till för alla. En gemensam nämnare som kan förena de mest olika folk och nationer."

Fader Semmelmayer reflekterade över den djupare innebörden av en sådan händelse och noterade den positiva inverkan som "prästmästerskapet" kan ha i världen. – Det är särskilt viktigt i dag att världen ser att präster är "vanliga" människor som spelar fotboll och har roligt.

Denna synpunkt delas av fader Kocsis, som anser att "en präst som spelar fotboll eller utövar någon form av sport är alltid 'nyfiken' nog att dra till sig uppmärksamhet och förmedla ett starkt budskap".

Kära minnen skapas på och utanför banan under den årliga tävlingen.

Kära minnen skapas på och utanför banan under den årliga tävlingen. (Foto: Med tillstånd)

 

"Närhelst en präst kommer ut från sin kyrka, från sin skola, där prästerna normalt är, för att gå ner på fältet, visar de på ett konkret sätt att de helt och fullt tillhör sin gemenskap", fortsatte han. "Dessa stunder av delad glädje var mycket starka och kommer att förbli för alltid hos alla som deltog."

Nästa års mästerskap kommer att äga rum i Polen, vid ett datum och en plats som ännu inte har bekräftats. Under tiden kommer de prästklädda fotbollsspelarna att kunna vila och hämta inspiration från kära minnen och stärkta band med andra deltagare.

– Det som hände här i Kisvárda, i den här lilla staden i Ungern, är helt unikt, avslutade ärkebiskop Kocsis. "Det är min djupa förhoppning att detta evenemang kommer att ha sått fruktbara och varaktiga frön i människors hjärtan och att det kommer att kunna påverka, om än bara på ett litet sätt, tillståndet för tron i Europa."

Solène Tadié

 

Solène Tadié

Solène Tadié är Europakorrespondent för det nationella katolska registret. Hon är fransk-schweizisk och växte upp i Paris. Efter att ha tagit examen från Roma III University med en examen i journalistik började hon rapportera om Rom och Vatikanen för Aleteia. Hon började på L'Osservatore Romano 2015, där hon successivt arbetade för den franska sektionen och den italienska dagstidningens kultursidor. Hon har också samarbetat med flera fransktalande katolska medieorganisationer. Solène har en kandidatexamen i filosofi från det påvliga universitetet i Saint Thomas Aquinas, och nyligen översatt till franska (för Editions Salvator) Defending the Free Market: The Moral Case for a Free Economy av Acton Institutes Fr. Robert Sirico.

Till svenska, februari 2025, Eva-Lotta Svensson

Inlägget kommer från sidan www.ncregister.com

Direktlänk till inlägget klicka här

Gråbröderna

De senaste artiklarna

Katolsk Horisont
18/02/2025
Katolsk Horisont
28/01/2025