Det misslyckade mordförsöket mot Adolf Hitler den 20 juli 1944
Romarbrevet 13: 12 säger, ”Den som motsätter sig överheten gör motstånd mot Guds ordning”. Därför strider det mot den kristna ordningen att göra uppror mot staten eller att motverka statens beslut. Det skulle visa sig att dessa ord av S:t Paulus delade teologerna och församlingsansvariga i Tyskland efter Hitlers maktövertagande 1933.
Varglyan idag
Det var i Führerhauptquartier (stabscentrum) ”Varglyan” i Gierloz som den tyska motståndsrörelsen med bland andra Claus Schenk von Stauffenberg lyckade detonera en bomb i det sammanträdesrum där Hitler och hans underlydande skulle ha möte den 20 juli 1944. Attentatet misslyckades och alla som kunde knytas till gärningen tillfångatogs och avrättades.
Katolska kyrkans motstånd mot Hitler och nazismen var entydigt men officiellt diplomatiskt med hänsyn till den pågående förintelsen. En som öppet trotsade Hitlers diktatur var biskopen av Münster, Clemens August von Galen. Han varnade alla tyska kristna för den hedendom Hitlers chefsideolog Alfred Rosenberg lade ut riktlinjerna för.
Påven Pius XI fördömde kommunismen, fascismen och nazismen i encyklikan på tyska ”Mit brennender Sorge” (1937) vilket utlöste Hitlers hat mot den Katolska kyrkan. Det kan tilläggas att han genom dopet en gång tillhörde Kyrkan.
Påvarnas hemliga krig mor Hitler har beskrivits i Mark Rieblings bok ”Church of Spies” (2015, Basic Books, New York). Det kan bevisas att påven hade kontakter med de allierade i väst och att han därför var utsatt för ständig övervakning från tysk säkerhetstjänst. Minsta större misstag från påvens sida kunde leda till att han under Mussolinis makt i Italien ”evakuerades” från Vatikanstaten till ett okänt öde.
Frågan om rätten att avsätta en tyrann behandlades olika i den Katolska kyrkan och i de evangeliska kyrkorna. Den tyska evangeliska kyrkan förefaller ha hållit tillbaka kritik mot den ariska rasismen och nazismen med ledning av den Heliga Skrift. Den säger ju i Romarbrevet 13: 12 ”den som motsätter sig överheten gör motstånd mot Guds ordning”.
Därför skulle det strida mot den kristna ordningen att göra uppror mot staten eller att motverka statens beslut. Huruvida ens den tyska evangeliska kyrkan skulle få finnas kvar efter kriget, är en svårare fråga. Hur länge hade Hitler något att vinna på stödet från en sådan nationell kyrka?
Det var bland tyska kristna dock inte den enda hållningen till Hitler. Martin Niemöller och Dietrich Bonhoeffer grundade under 1930-talet den evangeliska bekännelsekyrkan som var starkt kritisk mot arianismen och allt nazismen stod för. Bonhoeffer togs till fånga och avrättades genom hängning i Flossenbürgs tyska koncentrationsläger den 9 april 1945. Pastor Niemöller levde till 1984 men under Hitlers tid var han persona non grata.
Vad som förblir sant är att uppror mot en tyrann kan rättfärdigas också enligt katolsk lära. Attentatet den 20 juli 1944 var motiverat och kunde genomföras också av katoliker. De som hade modet att vilja avsätta Hitler visste att det var med det egna livet som insats som de organiserade attentatet. Vi kan nu bara be för dem och dem som överlevt dessa män i familjerna. Gud är den ende och slutgiltige domaren!
diakon Göran Fäldt