Den goda ekumeniken betraktar inte olikheter i läran som ett normaltillstånd utan som drivkraft till enhet

Den goda ekumeniken betraktar inte olikheter i läran som ett normaltillstånd utan som drivkraft till enhet

All enhet kommer från Gud och oenighet från människan. Aposteln Paulus talar om en Herre, en tro ett dop. Gud talar genom Ordet som blivit människa i Kristus Jesus. All enhet finns i Honom, all oenighet kommer utifrån.

Bioetiken är ett sådant område där ekumenisk samsyn är ovanlig. För att vara en god kraft i samhället och samtidigt närma sig enheten mellan de döpta behöver man ha samsyn i alla frågor som gäller livets helighet och äktenskapets enhet och oupplöslighet.

Ett gott ekumeniskt beslut är att försöka fastställa en gemensam kristen etik på detta allt viktigare område. Tankar är krafter. Tankar förflyttar ting och kan bli drivkrafter mot enhet i tron när människor berörs.

Mänskliga familjer kan bara vara familjer enligt Guds vilja och plan och bygga på enheten mellan mannen och kvinnan och viljan att få barn och att fostra dem. Familjer kan inte vara vilka samlevnadsformer som helst utan består av man och hustru och deras barn och deras barn. Familjer kan inte styras av hövdingar eller patriarker som bestämmer över familjer och över vilka som gifter sig. Polygami är en makt som utesluter friheten och monogami utesluter otrohet och oenigheten.

Samhällena behöver familjernas enhet. Fragmentering av familjeenheterna försvagar samhällena och leder till upplösning och förfall, både materiellt och moraliskt. Det är också en styrka för samhället att människor ska kunna avvika från vad som betraktas som ”normalt”. Alla har rätt till sina liv men inte samtidigt rätten att göra det avvikande till gemensam norm.

Den goda religionsdialogen leder till insikt om enheten som kommer från Gud. Religionerna kan inte själva skapa en enhet mellan religioner men uppfatta och uppskatta drivkrafter mot enheten.

diakon Göran Fäldt

Diakon Göran Fäldt

diakon Göran Fäldt

 

Göran Fäldt är gift och ständig diakon i S:t Franciskus katolska församling sedan 1982. Han har i många år varit ordförande i Katolska utskottet för äktenskap och familj (KUÄF), som nu heter Familjeutskottet (FU) från nyåret 2023. Diakon Göran fortsätter nu som ledamot men inte som ordförande. 

Han gick i pension som lärare i Jönköpings kommun 2004. I församlingen inbjuder han två gånger om året  förlovade par till äktenskapsförberedande kurs inför parens vigslar. För en fördjupad förståelse av äktenskapets sakrament och för familjernas avgörande betydelse i Kyrkan och i samhället har han översatt flera verk av påvarna och andra specialister på äktenskapsteologins område.

Under 2018 kom en samlingsvolym på 12 skrifter ut från Katolska Utskottet för Äktenskap och Familj. Han ansvarade för den nordiska katolska familjekongressen i Jönköping i maj 2012 och är för närvarande engagerad i det nordiska familjerådet som utbyter erfarenheter och diskuterar utvecklingen i stiften på familjeområdet.

Som tidigare ordförande i Caritas Jönköping har han ofta haft tillfälle att stödja människor i nödsituationer och kunnat förmedla Caritasmedlemmars gåvor och engagemang för behövande. Han är inte längre aktiv i Caritas lokala arbete.

Predikningar och föredrag om till exempel encyklikan Humanae vitae (1968) är andra områden i hans liv. Han medverkar regelbundet med artiklar och bloggar i Katolskt Horisont och skriver ibland debattartiklar i Jönköpings Posten. Med sin hustru Lena har han levt i S:t Franciskus’ katolska församling sedan 1969 och varit ständig diakon sedan 1982.

Han var i flera omgångar ordförande i Jönköpings kristna samarbetsråd JKS och har suttit i styrelsen för den fristående föreningen Teologiskt Forum. I den rollen han haft glädjen att inbjuda kända katolska präster att föreläsa för teologiskt intresserade i Jönköping.