Vart går du, Kyrka?

Vart går du, Kyrka?

Nu under fastetiden borde en moralteologisk generalbikt både ”rensa luften” och bringa klarhet i vad katolsk identitet betyder i inställningen till katolsk lära om familj och äktenskap. I årtionden har man både från präster och lekfolk i Kyrkan valt att ”förhålla” sig med viss frihet till undervisningen i Humanae vitae, katekesen, Familiaris consortio, Evangelium vitae, Donum vitae och förklaringar av bland andra påven Benedikt XVI.  

Man har i många fall valt att vara uttryckligen olydig mot magisterium med den moralteologiskt ohållbara tanken att olydnaden skulle tjäna ett annat, större, gott. Man har menat att olydnaden till slut kommer att driva fram förändringar i sexualmoralen och i till exempel in vitro befruktningen inom äktenskapet. Ett uttryck för envisheten i detta ställningstagande är förslagen om ny sexualmoral från den tyska Synodala vägen på senaste stormötet i Frankfurt i mars i år.

 Ett argument som tas som hjälp är att antyda  att uttalandena i sexualmoralen av påvarnas undervisning  inte är att uppfatta som ofelbara utan som rekommendationer. Det har alltför länge varit så i vårt stift, och på många andra håll, i tron att det skulle föreligga konsensus. Man har fortsatt att med diskret tystnad stödja aldrig återkallade protestskrivelser mot Humanae vitae, som den tyska ”Königsteindeklarationen” från 1968, eller oräkneliga upprop från kända teologer eller opinionsbildare som med utgångspunkt i ”majoritetsuppfattningen” i den särskilda kommission som tillsatts av S:t Johannes XXIII och leddes vidare av S:t Paulus VI för att ta rådgivande ställning i barnbegränsningsfrågan och legitimera nya former av preventivmedel.

Det skulle vara ett fastetidsställningstagande att erkänna att de subjektiva invändningarna mot läroämbetets undervisning är – och förblir – fruktlösa. Frukterna av det slaget är inte hälsosamma.

Man kommer inte att kunna driva fram en rätt lära genom ”sensum fidei” eller andra ansträngningar att kringgå katolsk lära, eller att omformulera den. Sanningen i de här moralfrågorna är inte möjlig att få fram genom omröstning. Det petrinska ämbetet är ett av Kristus grundat ämbete. Därför ska vi inte avvika från dess undervisning utan hålla oss till det. Vi har vår väg som Kyrka. Den må vara smal men den leder rätt.

diakon Göran Fäldt

Diakon Göran Fäldt

diakon Göran Fäldt

 

Göran Fäldt är gift och ständig diakon i S:t Franciskus katolska församling sedan 1982. Han har i många år varit ordförande i Katolska utskottet för äktenskap och familj (KUÄF), som nu heter Familjeutskottet (FU) från nyåret 2023. Diakon Göran fortsätter nu som ledamot men inte som ordförande. 

Han gick i pension som lärare i Jönköpings kommun 2004. I församlingen inbjuder han två gånger om året  förlovade par till äktenskapsförberedande kurs inför parens vigslar. För en fördjupad förståelse av äktenskapets sakrament och för familjernas avgörande betydelse i Kyrkan och i samhället har han översatt flera verk av påvarna och andra specialister på äktenskapsteologins område.

Under 2018 kom en samlingsvolym på 12 skrifter ut från Katolska Utskottet för Äktenskap och Familj. Han ansvarade för den nordiska katolska familjekongressen i Jönköping i maj 2012 och är för närvarande engagerad i det nordiska familjerådet som utbyter erfarenheter och diskuterar utvecklingen i stiften på familjeområdet.

Som tidigare ordförande i Caritas Jönköping har han ofta haft tillfälle att stödja människor i nödsituationer och kunnat förmedla Caritasmedlemmars gåvor och engagemang för behövande. Han är inte längre aktiv i Caritas lokala arbete.

Predikningar och föredrag om till exempel encyklikan Humanae vitae (1968) är andra områden i hans liv. Han medverkar regelbundet med artiklar och bloggar i Katolskt Horisont och skriver ibland debattartiklar i Jönköpings Posten. Med sin hustru Lena har han levt i S:t Franciskus’ katolska församling sedan 1969 och varit ständig diakon sedan 1982.

Han var i flera omgångar ordförande i Jönköpings kristna samarbetsråd JKS och har suttit i styrelsen för den fristående föreningen Teologiskt Forum. I den rollen han haft glädjen att inbjuda kända katolska präster att föreläsa för teologiskt intresserade i Jönköping.