Vad ska vi ta fasta på med hjälp av vårt nationalhelgon Birgitta på måndag den 7 oktober 2024?

Vad ska vi ta fasta på med hjälp av vårt nationalhelgon Birgitta på måndag den 7 oktober 2024?

Varför inte se på Fru Gudmarssons liv som maka och mor för en gångs skull? Hennes liv som profetisk gigant utanför landets gränser, och som pilgrim till det nu så drabbade heliga landet, är redan så väl känt och hennes uppenbarelser underbart tillgängliga för den som vill läsa om hennes ”korsfästa kärlek”.

Men när alla kurvor i det Europa Birgitta vakar över med sina medskyddspatroner Katarina och Edith går neråt, om vi tänker på barnfamiljerna och praktiserandet av det katolska livet, är det kanske hennes betydelse som maka och mor vi kunde ta fasta på?

Var det ändå inte det som uppfyllde hennes liv mer än påvens flykt från Rom till Avignon och det moraliska förfallet hos drottning Johanna i Neapel? Här blir Birgitta beundrad och än mer så när hon grundar den Helige Frälsarens orden, Ordo Sanctissimi Salvatoris. Ja, vi är tacksamma och får glädja oss åt alla de goda gärningar S:ta Birgitta utfört med hjälp av Herrens rika nåd och barmhärtighet! Vilka goda gärningar är vi idag kallade att med Guds hjälp ”utföra”?

De enda kurvorna som går uppåt är aborterna och skilsmässorna. Är inte det skäl nog att ta fasta på helgonets liv som maka och mor? Kärleken till Ulf och barnen måste ju ha varit grunden för hennes kärlek till Kristus själv och till Kyrkan som då liksom nu har sina kriser!

Familjelivet är ofta en väg till helighet, låt oss inte glömma det på måndag den 7 oktober högtidsdagen i vårt avlånga älskade Sverige!

Birgitta hade genom sin mor Ingeborg och sin far Birger sex syskon av vilka två dog unga. Med sin make Ulf Gudmarsson fick hon sedan själv föda åtta barn. En son blev hennes stora sorg men en dotter blev ett helgon, Katarina, som blev nunna i sin mors orden som påven godkände. S:ta Katarina dog i Vadstena 1381 och helgonförklarades 1481.

Birgitta själv är redan så känd i Kyrkan för sina himmelska uppenbarelser. De är andlig läsning för alla tider. Men i allt det stora Birgitta sedan blivit känd för får vi inte glömma henne som maka och mor. För henne själv var det nog det viktigaste. Och nutidens katolska kristna kanske har större möjlighet att nå heligheten genom äktenskapet än genom att grunda nya ordnar eller andliga kommuniteter!

diakon Göran Fäldt

Diakon Göran Fäldt

diakon Göran Fäldt

 

Göran Fäldt är gift och ständig diakon i S:t Franciskus katolska församling sedan 1982. Han har i många år varit ordförande i Katolska utskottet för äktenskap och familj (KUÄF), som nu heter Familjeutskottet (FU) från nyåret 2023. Diakon Göran fortsätter nu som ledamot men inte som ordförande. 

Han gick i pension som lärare i Jönköpings kommun 2004. I församlingen inbjuder han två gånger om året  förlovade par till äktenskapsförberedande kurs inför parens vigslar. För en fördjupad förståelse av äktenskapets sakrament och för familjernas avgörande betydelse i Kyrkan och i samhället har han översatt flera verk av påvarna och andra specialister på äktenskapsteologins område.

Under 2018 kom en samlingsvolym på 12 skrifter ut från Katolska Utskottet för Äktenskap och Familj. Han ansvarade för den nordiska katolska familjekongressen i Jönköping i maj 2012 och är för närvarande engagerad i det nordiska familjerådet som utbyter erfarenheter och diskuterar utvecklingen i stiften på familjeområdet.

Som tidigare ordförande i Caritas Jönköping har han ofta haft tillfälle att stödja människor i nödsituationer och kunnat förmedla Caritasmedlemmars gåvor och engagemang för behövande. Han är inte längre aktiv i Caritas lokala arbete.

Predikningar och föredrag om till exempel encyklikan Humanae vitae (1968) är andra områden i hans liv. Han medverkar regelbundet med artiklar och bloggar i Katolskt Horisont och skriver ibland debattartiklar i Jönköpings Posten. Med sin hustru Lena har han levt i S:t Franciskus’ katolska församling sedan 1969 och varit ständig diakon sedan 1982.

Han var i flera omgångar ordförande i Jönköpings kristna samarbetsråd JKS och har suttit i styrelsen för den fristående föreningen Teologiskt Forum. I den rollen han haft glädjen att inbjuda kända katolska präster att föreläsa för teologiskt intresserade i Jönköping.