Vad är skillnaden mellan ett kristet samhälle och ett hedniskt samhälle?

Vad är skillnaden mellan ett kristet samhälle och ett hedniskt samhälle?

På tredje söndagen under året läser vi också profeten Nehemja, som skriver: ”Prästen Esra bar fram lagboken inför hela församlingen av män och kvinnor och alla som var mogna att lyssna. – de läste ur den tolkade den och utlade den så att folket förstod vad som lästes” (8:2).

Ett kristet samhälle bygger alltid på ”lagboken” som Gud ingjutit i sitt folk. När den inte längre läses och utläggs för folket är de inte längre det troende folket som håller livet som heligt från dess allra första början till det naturliga slutet. Hur ser ett sådan samhälle ut som inte vilar på Guds lag? det har blivit ett icke kristet folk och samhället har då blivit hedniskt – som det en gång var!

Påve Franciskus tog upp hela frågan om aborterna i sitt nyårstal på Guds Moder Marias högtidsdag den 1 januari. Han vädjade till alla de troende att förnya sina åtaganden att försvara livets helighet och respektera rätten till liv. De hedniskt troende vill inte lyssna på den profetiska rösten utan vill skapa sin egen lag. Vart leder den?

Ett samhälle som säger att en abort kan vara ett mindre ont och tillåter det underkänner sig självt som samhälle, liksom det samhälle som godkänner samkönade äktenskap. Det samhälle som skriver in en icke existerande aborträtt i sin grundlag tvingar medborgarna att vara "granne med ondskan". Om samkönade lever tillsammans bör de få göra det på eget ansvar, men om samhället stadfäster det i lag, manifesterar samma samhälle den destruktiva oordningen och tvingar medborgarna att acceptera samma oordning. Staten tvingar samvetena vilket är ett allvarligt brott mot alla dem som samhället skall skydda och värna.

Vi kristna måste inse att vår tro inte bara kommer till uttryck i fromma betraktelser utan förpliktelser och att vår framtid kommer att handla om avfall från tron eller martyriet för tron. Det är en skillnad mellan himmel och helvete. Det finns de som vill förneka helvetets existens fastän den Heliga Skrift talar om det som en verklighet. Varför sker detta just nu? I dessa dagar? Varför förneka Bibelns sanningar?

Varför skulle inte en kristen, som tror på himmelriket och den eviga saligheten hos Gud, inte också tro på helvetet och de eviga straffen som verklighet? Det är ju lika motsägelsefullt som att tro på helvetets existens men inte himmelrikets? Det finns alltid de som menar att det inte finns ett liv efter detta, och om det finns så kan det bara vara ett helvete. Det är den mänskliga pessimismens avgrund. De som hävdar något sådant spekulerar. Idéer om vanmakt och otro är Djävulens verk, alltså lögn!

Den kristna grunden måste bevaras i samhället annars är det inte längre ett samhälle utan ett system av idéer utan räddande kraft! Att grundlagsskydda en orätt som aborterna, är i förlängningen ett slags politiskt suicid.

diakon Göran Fäldt

Diakon Göran Fäldt

diakon Göran Fäldt

 

Göran Fäldt är gift och ständig diakon i S:t Franciskus katolska församling sedan 1982. Han har i många år varit ordförande i Katolska utskottet för äktenskap och familj (KUÄF), som nu heter Familjeutskottet (FU) från nyåret 2023. Diakon Göran fortsätter nu som ledamot men inte som ordförande. 

Han gick i pension som lärare i Jönköpings kommun 2004. I församlingen inbjuder han två gånger om året  förlovade par till äktenskapsförberedande kurs inför parens vigslar. För en fördjupad förståelse av äktenskapets sakrament och för familjernas avgörande betydelse i Kyrkan och i samhället har han översatt flera verk av påvarna och andra specialister på äktenskapsteologins område.

Under 2018 kom en samlingsvolym på 12 skrifter ut från Katolska Utskottet för Äktenskap och Familj. Han ansvarade för den nordiska katolska familjekongressen i Jönköping i maj 2012 och är för närvarande engagerad i det nordiska familjerådet som utbyter erfarenheter och diskuterar utvecklingen i stiften på familjeområdet.

Som tidigare ordförande i Caritas Jönköping har han ofta haft tillfälle att stödja människor i nödsituationer och kunnat förmedla Caritasmedlemmars gåvor och engagemang för behövande. Han är inte längre aktiv i Caritas lokala arbete.

Predikningar och föredrag om till exempel encyklikan Humanae vitae (1968) är andra områden i hans liv. Han medverkar regelbundet med artiklar och bloggar i Katolskt Horisont och skriver ibland debattartiklar i Jönköpings Posten. Med sin hustru Lena har han levt i S:t Franciskus’ katolska församling sedan 1969 och varit ständig diakon sedan 1982.

Han var i flera omgångar ordförande i Jönköpings kristna samarbetsråd JKS och har suttit i styrelsen för den fristående föreningen Teologiskt Forum. I den rollen han haft glädjen att inbjuda kända katolska präster att föreläsa för teologiskt intresserade i Jönköping.