Sent erkännande bättre än inget!
Ett uttalande av författarinnan Lena Andersson, som nyligen rekryterats som ledarskribent på Svenska Dagbladet, blir en överraskande bonus för ”Tre påståenden om äktenskapet” (2011) som jag skrivit och använder i äktenskapsförberedande kurser. Man kan nämligen inte förstå den katolska moralläran – bland annat påven S:t Paulus VI:s encyklika Humanae vitae (1968) utan att förstå samvetets betydelse. Vad är samvetet och hur utvecklas det?
Andersson säger (SvD 8 dec -20) om Chicago-professorn Allan Blooms bok ”The Closing of the American Mind” (1987, ny tryck 2012, 403 sidor): ”Den är något av det märkvärdigaste jag läst, en exakt, spirituell och lärd analys av hur de eviga frågornas ämnen kom på obestånd under det 1900-tal då så många ville forma den nya människan, fri från förtöjningar, omdöme, sig själv, sin natur”
Citatet i ”Tre påståenden om äktenskapet” av Allan Bloom lyder i översättning från engelskan: ”Samvetet har blivit en för alla ändamål ogrundad grund för moralisk beslutsamhet, tillräckligt i sin minsta tankeverksamhet för att underkänna alla andra skyldigheter eller lojaliteter”.
Citatet fanns med som stöd för vad biskop Anthony Fisher, o.p., Sidney, Australien, sagt i ett tal till den Påvliga akademins för Livet Internationella kongress om kristet samvete till stöd för rätten till liv (2007): ”Under 1960-talet hade samvetet blivit en slags stark känsla, intuition eller ärliga åsikter”.
Det katolskt formade kristna samvetet kan leda de troende kristna till rätt beslut i alla handlingar som kan vara moraliskt goda eller onda. Förstår man det inte, utan tolkar det i känsla och personlig övertygelse och inte genom bindande norm, riskerar man att handla orätt och begå synd, mindre allvarlig, eller allvarlig synd som kan vara en fara för den kristnes eviga frälsning.
Äktenskapet är sakrament och lyder under gudomlig lag. Att en betydande svensk författare med integritet och fri från tidens ”åsiktskorridorer” uppmärksammar en bok av Allan Bloom är ett gott tecken på nytänkande och mod att säga sin väl grundade mening.
Alla frågor med moraliska konsekvenser – som provrörsbefruktning, aborter, läkarassisterat självmord, konstaterande av ”hjärndöd”, ”könsbyte”, pornografiberoende, drogberoende, politiska satsningar som ”befolkningskontroll”, kärnkraft, - listan är lång – kräver ett samvete som formats efter gudomlig lag, som den förklaras av Kyrkans läroämbete. Därför är ett enda uttalande som i det här fallet, av Lena Andersson, värt att beakta och respektera. Ett sent erkännande av det som är sant och rätt är aldrig för sent eftersom frågorna är ”eviga”.
Lena Andersson talar inte för eller emot Kyrkan. Hon talar för det mänskliga förnuftet som alla fått genom Skapelsen men som inte alla förenar med ljuset från tron på den Uppståndne Jesus Kristus. Det är ändå alltid något gott och hedrande!
Diakon Göran Fäldt