Kunskapsområdet ”Sexualitet, samtycke och relationer” i skolplanen måste förkastas

Kunskapsområdet ”Sexualitet, samtycke och relationer” i skolplanen måste förkastas

Varje katolsk förälder med barn i skolåldern kan nu förbereda sig på den undervisning i skolplanen som i alla ämnen och med alla lärare ska handla om sexualitet i alla aspekter, sociala´, psykologiska, relationella, hälsa och ohälsa, preventivmedel och aborter, men också ömsesidig respekt som tonåringar kan förstå den. den äldre ”Sex och samlevnadsundervisningen” har fått ett nytt namn och är nu kunskapsområdet ”Sexualitet, samtycke och relationer” och började gälla 2022.

Författarna till den här delen av den nya skolplanen vill visa sig lyhörda för vad "olika religioner" kan ha att säga i ämnet. När man som statsideologi lagt ut huvuddragen i samhällets förhållande till tonåringars naturliga intresse för kroppen och sexualiteten, kan man ”för den objektiva åsiktsfrihetens skull” också hänvisa till "andra uppfattningar" och tillåta dem en viss begränsad plats i undervisningen. Religion, judendom, kristendom, islam, hinduism, kommer att beröras som utifrån kommande ”idésystem”.

Den sexualrelativistiska undervisningen blir ett faktum, som ingen har rätt att invända mot. Det kommer att ingå i undervisningen om människan som man och kvinna, att inte gå in för mycket på skillnaderna mellan könen utan se till det antropologiskt gemensamma. Man ska tala mycket om samtyckessex - som inte finns – men som ska fungera som moraliskt godkännande av alla former av ungdomssexuellla relationer.

Sexuella handlingar kommer till mellan olika mänskliga naturer som uppfattar sexualitet och vilja till sexuella handlingar olika. I ett enda fall föreligger en rättslig situation där samtycke till handlingen är moraliskt könsneutral: prostitution. Det är alltså en falsk och mänskligt vilseledande sexualsyn som vårt skolsystem ska lära ut till våra tonåringar. Det får den vackra beteckningen ”kunskapsområde”. Tonåringarna ska lära sig att komma överens om akten innan det ska ske och de ska efteråt kunna säga att de samtyckte. Det ska man lära sig men en annan sak är vad som sker i verkligheten.

Skolan lär i själva verket ut den urgamla formen av mänsklig sexualitet som kallas prostitution. Ordet är förstås stötande för Riksdagen om godkänt skolplanen. Men i sak är det just det. Tonåringar är försörjda av sina föräldrar och därför är ersättning i form av pengar eller andra värdesaker inte påkallade. Men vem vet? I myndig ålder kanske någon känner sig tvingad att ”köpa och sälja sexuella handlingar” även om de är olagliga. Då har man i alla fall redan i skolan fått lära sig meningen med sexuellt samtycke.

Skolplanen 2022 är ett statligt övergrepp från början till slut. Föräldrar har ingenting med saken att göra utan ska finna sig i att deras roll som uppfostrare överförs till skolorna som oavsett religiös profil ska genomföra skolplanen. Gör de det inte dras deras tillstånd att bedriva skola in och eleverna måste omplaceras. Skolplanen måste därför förkastas och de pedagogiska medlen dras tillbaka.

diakon Göran Fäldt

Diakon Göran Fäldt

diakon Göran Fäldt

 

Göran Fäldt är gift och ständig diakon i S:t Franciskus katolska församling sedan 1982. Han har i många år varit ordförande i Katolska utskottet för äktenskap och familj (KUÄF), som nu heter Familjeutskottet (FU) från nyåret 2023. Diakon Göran fortsätter nu som ledamot men inte som ordförande. 

Han gick i pension som lärare i Jönköpings kommun 2004. I församlingen inbjuder han två gånger om året  förlovade par till äktenskapsförberedande kurs inför parens vigslar. För en fördjupad förståelse av äktenskapets sakrament och för familjernas avgörande betydelse i Kyrkan och i samhället har han översatt flera verk av påvarna och andra specialister på äktenskapsteologins område.

Under 2018 kom en samlingsvolym på 12 skrifter ut från Katolska Utskottet för Äktenskap och Familj. Han ansvarade för den nordiska katolska familjekongressen i Jönköping i maj 2012 och är för närvarande engagerad i det nordiska familjerådet som utbyter erfarenheter och diskuterar utvecklingen i stiften på familjeområdet.

Som tidigare ordförande i Caritas Jönköping har han ofta haft tillfälle att stödja människor i nödsituationer och kunnat förmedla Caritasmedlemmars gåvor och engagemang för behövande. Han är inte längre aktiv i Caritas lokala arbete.

Predikningar och föredrag om till exempel encyklikan Humanae vitae (1968) är andra områden i hans liv. Han medverkar regelbundet med artiklar och bloggar i Katolskt Horisont och skriver ibland debattartiklar i Jönköpings Posten. Med sin hustru Lena har han levt i S:t Franciskus’ katolska församling sedan 1969 och varit ständig diakon sedan 1982.

Han var i flera omgångar ordförande i Jönköpings kristna samarbetsråd JKS och har suttit i styrelsen för den fristående föreningen Teologiskt Forum. I den rollen han haft glädjen att inbjuda kända katolska präster att föreläsa för teologiskt intresserade i Jönköping.