Fler barn är bara av godo

Fler barn är bara av godo

Motsatsen har framförts i media som en demografiskt odiskutabel sanning. Men det är ju med sådana alarmistiska uttalanden som med alla närmast desperata förslag att globalt bromsa in klimatförändringen. De vill inte erkänna variationer i planetens händelser. Då blir ett eller det enda svaret på ökad världsbefolkning färre barn – överallt! Men var slutar det? En tvinande homo sapiens stam som går samma öde till mötes som till exempel Neandertalarna.

De 12 undertecknarna av repliken till statsministerns oro för det låga antalet födda i Sverige tycks vara arvtagare till engelsmannens Thomas Malthus (1766-1834, ekonom, demograf, anglikansk präst) som redan 1806 skrev en berömd essä om principerna för befolkningsutvecklingen. Enligt hans teori kunde aldrig livsmedelsproduktionen räcka till för en växande befolkning. Alltså skulle samhället genom sin politik påverka familjerna att ha så få barn som möjligt.

De 12 menar att det är stora fördelar att färre barn föds. Så länge den uppfattningen inte kräver befolkningskontroll, som den kända i Kina, har familjerna fortfarande friheten att bestämma antal barn själva och räkna med samhällets positiva familjepolitik. Inte alla som har åsikter om befolkningsutvecklingen är så måttfulla som Population Matters Sweden. Det finns de som anser att det är skadligt att föda barn med tanke på miljökrisen. Så långt går inte undertecknarna till ”Stora fördelar om färre barn föds” (Svenska Dagbladet, debatt 8 nov -24) utan visar prov på att inte radikaliseras.

FN räknade 2020 med en världsbefolkning på 8 miljarder. Befolkningarna måste fritt kunna både minska och öka beroenden på yttre orsaker som missväxt, krig eller epidemier. Population Matters Sweden bör inse att underskott i födelsetalen är ett faktiskt problem genom en onaturlig obalans mellan yngre och äldre i alla samhällen. Japan och Kina inser politiskt att de har en befolkningskris på grund av rädsla för att ha barn överhuvudtaget. Kina får nu kämpa politiskt för att omskola befolkningen till att ha fler än ett barn vilket varit normen. De som överskridit normen råkade mycket illa ut och tvångsaborter var lagliga. Skälen för den kinesiska tidiga befolkningspolitiken var just faran med överbefolkning. Man hade som enpartistat också alla möjligheter att bestämma antal barn i samhället.

Familjerna måste fritt kunna leva efter den kristna familjemoralen som vi har i vår västerländska kultur och ta emot våra barn med kärlek och omsorg. Flerbarnsfamiljer behövs i samhället. Framtiden får inte framstå i alltför pessimistiskt ljus för de unga. Samhället får inte bli en utilitaristisk avelsfarm där eliterna får ha fler barn och övriga får sig tilldelad ett antal barn som myndigheter reglerar med skatter och bidrag. Thomas Malthus teorier bör inte tillämpas politiskt. Statsministerns inlägg i SvD, som de 12 invänt mot, hör till de mer positiva inläggen på länge i svensk familjepolitik.

diakon Göran Fäldt

Diakon Göran Fäldt

diakon Göran Fäldt

 

Göran Fäldt är gift och ständig diakon i S:t Franciskus katolska församling sedan 1982. Han har i många år varit ordförande i Katolska utskottet för äktenskap och familj (KUÄF), som nu heter Familjeutskottet (FU) från nyåret 2023. Diakon Göran fortsätter nu som ledamot men inte som ordförande. 

Han gick i pension som lärare i Jönköpings kommun 2004. I församlingen inbjuder han två gånger om året  förlovade par till äktenskapsförberedande kurs inför parens vigslar. För en fördjupad förståelse av äktenskapets sakrament och för familjernas avgörande betydelse i Kyrkan och i samhället har han översatt flera verk av påvarna och andra specialister på äktenskapsteologins område.

Under 2018 kom en samlingsvolym på 12 skrifter ut från Katolska Utskottet för Äktenskap och Familj. Han ansvarade för den nordiska katolska familjekongressen i Jönköping i maj 2012 och är för närvarande engagerad i det nordiska familjerådet som utbyter erfarenheter och diskuterar utvecklingen i stiften på familjeområdet.

Som tidigare ordförande i Caritas Jönköping har han ofta haft tillfälle att stödja människor i nödsituationer och kunnat förmedla Caritasmedlemmars gåvor och engagemang för behövande. Han är inte längre aktiv i Caritas lokala arbete.

Predikningar och föredrag om till exempel encyklikan Humanae vitae (1968) är andra områden i hans liv. Han medverkar regelbundet med artiklar och bloggar i Katolskt Horisont och skriver ibland debattartiklar i Jönköpings Posten. Med sin hustru Lena har han levt i S:t Franciskus’ katolska församling sedan 1969 och varit ständig diakon sedan 1982.

Han var i flera omgångar ordförande i Jönköpings kristna samarbetsråd JKS och har suttit i styrelsen för den fristående föreningen Teologiskt Forum. I den rollen han haft glädjen att inbjuda kända katolska präster att föreläsa för teologiskt intresserade i Jönköping.