Aktiv dödshjälp från samhällets sida – nej tack!

Aktiv dödshjälp från samhällets sida – nej tack!

Det är mycket viktigt att vi alla som med Kyrkans stöd och undervisning "motar Olle i grind" när personer använder sin personliga status för att bereda vägen för dödshjälpslagstiftning. Uttrycket på svenska är gammalt och betyder att problem inte ska tillåtas komma in och göra skada. Man ska ha en vakt vid grinden, eller dörren där man går in.

Det är bättre att vara bestämd och avvisande från början än att släppa in problemen och försöka motverka dem när de hunnit slå rot. Det gäller i högsta grad kraven på  dödshjälp från samhällets sida. I de länder där man lagstiftat om dödshjälp har man tänkt sig att det handlar om få, mycket ömmande fall. Men nu ser man hur praxis har spridit sig långt över vad man tänkt från början. Man har inte ”motat Olle i grind”, eller satt stopp på annat sätt. Problemet blir evasivt och outrotligt. Det är en tragedi för vad vi menar är civilisation.

Har vissa grupper lyckats med att mer eller mindre "normalisera" preventivmedel, "safe sex", abort och provrörsbefruktning, kan samma grupper få dödshjälpslagar att framstå som humanitära. Man kommer att använda sig av några särskilt svåra fall av lidande för att gälla alla som vill avsluta livet. Man kommer inte att visa de många fall där svårt sjuka accepterat döden som den naturliga döden utan att ha begärt eutanasi.

Läkarnas kallelse och stora uppgift är att lindra lidande, bota sjukdomar där det är möjligt och tjäna livet inte avsluta det. De kan inte med gott samvete aktivt avsluta någons liv. Samhället har inte rätt att kräva det av dem.

Historien visar, bland annat nazityskland, att goda människors samveten kan manipuleras till att godkänna onda ting och handlingar i "samhällets intresse". Vi måste hålla vakt vid samvetets dörr, dag och natt! Laglig dödshjälp från samhällets sida – nej tack!

diakon Göran Fäldt

Diakon Göran Fäldt

diakon Göran Fäldt

 

Göran Fäldt är gift och ständig diakon i S:t Franciskus katolska församling sedan 1982. Han har i många år varit ordförande i Katolska utskottet för äktenskap och familj (KUÄF), som nu heter Familjeutskottet (FU) från nyåret 2023. Diakon Göran fortsätter nu som ledamot men inte som ordförande. 

Han gick i pension som lärare i Jönköpings kommun 2004. I församlingen inbjuder han två gånger om året  förlovade par till äktenskapsförberedande kurs inför parens vigslar. För en fördjupad förståelse av äktenskapets sakrament och för familjernas avgörande betydelse i Kyrkan och i samhället har han översatt flera verk av påvarna och andra specialister på äktenskapsteologins område.

Under 2018 kom en samlingsvolym på 12 skrifter ut från Katolska Utskottet för Äktenskap och Familj. Han ansvarade för den nordiska katolska familjekongressen i Jönköping i maj 2012 och är för närvarande engagerad i det nordiska familjerådet som utbyter erfarenheter och diskuterar utvecklingen i stiften på familjeområdet.

Som tidigare ordförande i Caritas Jönköping har han ofta haft tillfälle att stödja människor i nödsituationer och kunnat förmedla Caritasmedlemmars gåvor och engagemang för behövande. Han är inte längre aktiv i Caritas lokala arbete.

Predikningar och föredrag om till exempel encyklikan Humanae vitae (1968) är andra områden i hans liv. Han medverkar regelbundet med artiklar och bloggar i Katolskt Horisont och skriver ibland debattartiklar i Jönköpings Posten. Med sin hustru Lena har han levt i S:t Franciskus’ katolska församling sedan 1969 och varit ständig diakon sedan 1982.

Han var i flera omgångar ordförande i Jönköpings kristna samarbetsråd JKS och har suttit i styrelsen för den fristående föreningen Teologiskt Forum. I den rollen han haft glädjen att inbjuda kända katolska präster att föreläsa för teologiskt intresserade i Jönköping.