februari 2024

SUK´s Ledarläger | 16-18 februari

Mellan den 16-18 feb 2024 höll SUK (Sveriges Unga Katoliker) sitt första ledarläger för ungdomar, på Långserums fritidsgård. Denna filmen visar stunder från hela helgen, bland annat aktiviteter, föreläsningar, mässor, bön och intervjuer med deltagare och föreläsare. Följ med och se hur ett SUK läger kan se ut, kanske blir du själv intresserad och vill åka på nästa? Bli medlem på SUKs hemsida och följ Sveriges Unga Katoliker på sociala medier för att inte missa några aktiviteter.

Kortpredikan 29 februari 2024

Kan man lita på människor? Det tycks rimligt och låter ”kristligt” att lita på sin nästa, men både teori och praktik, både Skrift, Tra­di­tion och Kyr­kans er­farenhe­t varnar för att lita på vem som helst. Det finns en lockelse i att anförtro sig åt den som ger intryck av att stå för det goda. När betet är lockande sänker människan vaksamheten. Visheten säger: an­för­tro dig inte åt någon utan att först ha prövat ve­der­böran­de! Vi le­ver i en fallen värld, inte i paradiset.

Karmels hage | Andre smertens mysterier | Jesus piskes

I denne episoden av Karmels hage skal vi meditere over det andre smertens mysterium, Jesus blir pisket. Om å dele Jesu lidelse skriver Den katolske kirkes katekisme følgende:KKK 428. Den som er kalt til å "undervise i Kristus", må altså først søke "den overveldende vinning det er å kjenne Kristus Jesus"; han eller hun må finne seg i "å tape alt (...) for å kunne vinne Kristus og bli å finne i ham", og å "kjenne ham, erfare kraften i hans oppstandelse, dele hans lidelser og likedannes med ham i hans død, i det håp at jeg også skal nå frem til oppstandelsen fra de døde" (Fil 3, 8-11).

Kortpredikan 28 februari 2024

Jeremia har bett och vädjat för sitt folk. Deras avfall, avguderi och so­ciala orättvisor hotar att dra över sig Guds vrede. Jeremia är unik, också bland profeterna. Ingen har som han klagat över sitt öde. Han är helt ensam. Folket och ”de visa”, inklusive präster och andra profeter, vill inte höra. ”Vi behö­ver inte bry oss om vad han säger.”

Om hemmet inte ska vara familjens vardagliga bas, bjuds djävulen in

Det är ju ett påstående som kräver viss utläggning. För det första: det måste inte stämma att djävulen själv står för planering och inverkan i samhället. Det gör kanske inte situationen mindre ond, eftersom det hör till djävulens list att få oss att skylla på honom. Då tar vi inte vårt ansvar. Djävulen tar sig alltid över ett försvagad samvetes försvarsmur och tar över kontrollen. Men låt oss se på vårt eget ansvar. Låt oss alltså för ögonblicket lämna djävulen åt sitt eget öde.