Predikan 33 söndagen ”under året” 2016

Predikan 33 söndagen ”under året” 2016

Mal 4:1-2a; 2 Thess 3: 7-12; Luk 21:5-19

Kära kristna, kära unga, kära barn!

Ibland klarar man sig undan en liten olycka och säger: ”Det var nära ögat!” Ögat vill man alltid skydda, att få ont i ögat är lite skrämmande. Man kan ju bli blind!

Om det var ”nära ögat” är man tacksam och glad att det värsta inte hände: Jag blev inte överkörd, jag ramlade inte från hästen och bröt nacken! Jag halkade inte omkull och bröt foten! Det började inte brinna i sovrummet! Men det var ”nära ögat”!

Ibland säger man ”det var på håret!” och menar samma sak: det kunde ha gått illa, en sekund senare eller ett steg åt fel håll, och olyckan skulle vara ett faktum. Det var på håret att jag körde omkull på isen under Allhelgonalovet!

Ögat är väl viktigare än håret för de flesta. Men i evangeliet i dag handlar det om håret. Jesus talar om den sista tiden, om allt som ska hända när slutet närmar sig. Jesus varnar människorna. Det ena efter det andra ska hända (Luk 21:5-19). Alla blev nog lite rädda. ”Förfärliga ting ska ske och väldiga tecken visa sig på himlen”, säger Jesus.

Det är lika bra att erkänna det! Jag blir faktiskt rädd. Vad ska hända med mig personligen när världen går mot sitt slut? Kommer jag verkligen att tänka på Gud i mitt sista ögonblick på jorden?

Men det är nu det där med håret kommer in. Ta ena handen och känn lite på ditt hår. Det är väl skönt att känna. Det är mjukt och fint. När du vill vara fin börjar du med håret, du tvättar håret, du klipper håret, du kammar dig och kollar dig i spegeln. Om du är munk och rakar huvudet, litar du inte alls på din kropp, bara på Gud. För dig som är munk är den en styrka att inte ha håret kvar!

Fint, bra, tänker du! Var glad för ditt hår – om du har det kvar. Men Jesus säger nu till alla som tror på Honom, ”om det blir krig, om det blir jordbävning, om det blir förföljelse” för att du är kristen, så var inte rädd, du kommer alltid att klara dig – för Gud ”skall inte låta ett hår på ditt huvud gå förlorat”.

Gud ser alltid till dig och beskyddar dig, ingen ska kunna göra dig illa, ingen ska kunna skrämma dig, därför att du är Guds, du hör till Gud. Till och med hårstråna på ditt huvud.

När vi hör Jesus tala varningens ord till oss som tror på Honom, måste vi bara förstå vad varningen är bra för. Vi ska vara beredda i varje stund att möta Gud och få en rättvis dom. Att vara människa är att ha ansvar för sitt liv och andras liv. Jesus är vår förebild. Han har döpt oss, han har konfirmerat oss, i honom och i Anden får vi viga oss till tjänande. Vi får bilda familj, vi får bejaka livet!

Att höra Kristus till är att hålla ut i tro, att växa i kärleken, att leva i hoppet. ”Genom att hålla ut skall ni vinna ert liv”, säger Jesus. Kära barn och unga, i familjen med pappa och mamma, med era syskon, är ni en ”hemmets kyrka”. I hemmets kyrka är Jesus alltid med er. Det ni bygger upp tillsammans i kärlek beskyddar er från allt ont. Men ni måste också leva som kristna ute i samhället. När folk ser er, kan man hoppas att de tänker: jag vill också bli ett Guds barn. De ska se att det är något gott!

Var inte oroliga, Gud ser till alla era behov. Gud välsignar er och bevarar er alltid i sin stora kärlek. Känn er alltid trygga i er tro. Amen.

Diakon Göran Fäldt

Diakon Göran Fäldt

diakon Göran FäldtGöran Fäldt är gift och ständig diakon i S:t Franciskus katolska församling sedan 1982. Han är mångårig ordförande i katolska stiftets Utskott för  Äktenskap och familj. Han gick i pension som lärare i Jönköpings kommun 2004. I församlingen inbjuder han två gånger om året förlovade par till äktenskapsförberedande kurs inför parens vigslar. För en fördjupad förståelse av äktenskapets sakrament och för familjernas avgörande betydelse i Kyrkan och i samhället har han översatt flera verk av påvarna och andra specialister på äktenskapsteologins område. Under 2018 kom en samlingsvolym på 12 skrifter ut från Katolska Utskottet för Äktenskap och Familj. Han ansvarade för den nordiska katolska familjekongressen i Jönköping i maj 2010 och är för närvarande engagerad i förberedelserna till de nordiska familjedagarna i Norge i maj 2020. Som tidigare ordförande i Caritas Jönköping har han ofta tillfälle att vara en hjälpande hand i människors nödsituationer och kan förmedla Caritasmedlemmars gåvor och engagemang för behövande. Predikningar och föredrag om till exempel encyklikan Humanae vitae (1968) är andra områden i hans liv. Han medverkar regelbundet med debattartiklar i Katolskt Magasin och skriver betraktelser inför helgen i Jönköpings Posten. Med sin hustru Lena har han levt i S:t Franciskus katolska församling sedan 1969 och varit ständig diakon sedan 1982. Han var i flera omgångar ordförande i Jönköpings kristna samarbetsråd JKS och suttit i styrelsen för den fristående föreningen Teologiskt Forum. I den rollen han haft glädjen att inbjuda kända katolska präster att föreläsa för teologiskt intresserade i Jönköping.