Bordskulturen i hemmet då och nu

Bordskulturen i hemmet då och nu

Så här långt i efterhand (80 år senare) förstår jag hur klokt min mor fostrade mig från början. Tänk vad man fick lära sig. Vilken nytta man hade av det senare i livet, hur man uppträdde mot sina lärare, sina chefer, mot prästerna, och ännu lite senare om man själv fick ledarställning!

Alla mammor hade samma metod i kvarteret där vi bodde. Som barn ville vi inte alltid äta vad mor gjort i ordning och ville slippa.

Det kunde låta så här:

  • Mamma, får jag gå från bordet nu?
  • Har du ätit upp allt då?
  • Nej, jag orkar inte mer.
  • Sitt en stund då och vänta ska du se att du får lite mer aptit.
  • Jag tycker inte om maten.
  • Sitt en stund till så ska du se att det går bra.

 -      Mamma, får jag gå från bordet nu då? Jag tog en tugga till.

    -Ska du inte äta upp det som ligger på tallriken, då?

- Nej, jag vill inte, får jag inte gå från bordet ändå, snälla mamma?

-Sitt nu kvar lite grann, så går det nog.

-Mamma, nu har jag ätit allt. Får jag gå från bordet?

-Hur var det med tackbönen, har du bett den?

-Nej.

- Hur låter den?

- Tack gode Gud för maten, amen!

- Ser du så bra det gick! Du måste ju äta ordentligt för att bli stor och stark. Som pappa. Och glöm inte att tacka!

- Får jag gå från bordet nu, mamma?

- Visst får du det, min skatt! Spring ut på gården och lek nu så kan du komma in sen och sova en stund!

diakon Göran Fäldt

Diakon Göran Fäldt

diakon Göran Fäldt

 

Göran Fäldt är gift och ständig diakon i S:t Franciskus katolska församling sedan 1982. Han har i många år varit ordförande i Katolska utskottet för äktenskap och familj (KUÄF), som nu heter Familjeutskottet (FU) från nyåret 2023. Diakon Göran fortsätter nu som ledamot men inte som ordförande. 

Han gick i pension som lärare i Jönköpings kommun 2004. I församlingen inbjuder han två gånger om året  förlovade par till äktenskapsförberedande kurs inför parens vigslar. För en fördjupad förståelse av äktenskapets sakrament och för familjernas avgörande betydelse i Kyrkan och i samhället har han översatt flera verk av påvarna och andra specialister på äktenskapsteologins område.

Under 2018 kom en samlingsvolym på 12 skrifter ut från Katolska Utskottet för Äktenskap och Familj. Han ansvarade för den nordiska katolska familjekongressen i Jönköping i maj 2012 och är för närvarande engagerad i det nordiska familjerådet som utbyter erfarenheter och diskuterar utvecklingen i stiften på familjeområdet.

Som tidigare ordförande i Caritas Jönköping har han ofta haft tillfälle att stödja människor i nödsituationer och kunnat förmedla Caritasmedlemmars gåvor och engagemang för behövande. Han är inte längre aktiv i Caritas lokala arbete.

Predikningar och föredrag om till exempel encyklikan Humanae vitae (1968) är andra områden i hans liv. Han medverkar regelbundet med artiklar och bloggar i Katolskt Horisont och skriver ibland debattartiklar i Jönköpings Posten. Med sin hustru Lena har han levt i S:t Franciskus’ katolska församling sedan 1969 och varit ständig diakon sedan 1982.

Han var i flera omgångar ordförande i Jönköpings kristna samarbetsråd JKS och har suttit i styrelsen för den fristående föreningen Teologiskt Forum. I den rollen han haft glädjen att inbjuda kända katolska präster att föreläsa för teologiskt intresserade i Jönköping.