Medan hungerkrisen breder ut sig i Etiopien samarbetar Mary's Meals med katolska nunnor för att ge barnen mat

5
min read

Medan hungerkrisen breder ut sig i Etiopien samarbetar Mary's Meals med katolska nunnor för att ge barnen mat

lör, 04/20/2024 - 20:24
0 comments

Daughters of Charity har stöttat utsatta människor i Tigray sedan början av 1970-talet.

Syster Medhin med skolbarn i Tigray i Etiopien i mars 2024. Den skotska organisationen Mary's Meals, som ger mat till nästan 2,5 miljoner barn i några av världens fattigaste länder, har samarbetat med Daughters of Charity i Tigray sedan 2017 för att förse tusentals barn med måltider. (foto: Armstrong Studios/2024)

 

När grundaren och vd:n för den globala välgörenhetsorganisationen Mary's Meals besökte norra Etiopien förra månaden bekräftade han rapporter om en utbredd hungerkris som utvecklas snabbt i Tigray i efterdyningarna av inbördeskrig och pågående torka.

– Det är mer extremt än något jag någonsin har bevittnat när det gäller det nuvarande lidandet och risken för ytterligare försämring om det inte sker ett betydande ingripande, säger Magnus MacFarlane-Barrow.

Den skotska organisationen Mary's Meals, som ger mat till nästan 2,5 miljoner barn i några av världens fattigaste länder, har samarbetat med Daughters of Charity i Tigray sedan 2017 för att förse tusentals barn med måltider.

Mary's Meals grundare Magnus MacFarlane Barrow är här avbildad med dottern till välgörenhetssyster Medhin Tesfay under sitt besök i Tigray i mars 2024

Mary's Meals grundare Magnus MacFarlane Barrow är här avbildad med dottern till välgörenhetssyster Medhin Tesfay under sitt besök i Tigray i mars 2024. De två katolska organisationerna har samarbetat i många år i regionen för att ge barn mat i skolorna. Upphovsman: Armstrong Studios//2024

 

Till och med när gränserna till regionen stängdes under ett brutalt tvåårigt krig mellan styrkor allierade med den etiopiska federala regeringen och Eritrea och Tigreanska folkets befrielsefront (TPLF), stannade Daughters of Charity, som leddes av syster Medhin Tesfay, kvar i regionen. Den religiösa orden tros ha varit den enda som opererade där under konflikten.

"Tack och lov hade systrarna tillgång till förnödenheter tack vare vårt pågående arbete med skolmat/mathjälp och var fast beslutna att göra vad de kunde för att nå de mest behövande", säger MacFarlane-Barrow till CNA. "Det fanns många utmaningar på grund av den pågående konflikten, de regelbundna kommunikationsavbrotten, störningarna i banktjänster och stängningen av leveransvägar, men våra partnerkollegor är inte bara otroligt engagerade utan också mycket påhittiga, och den uppsökande verksamhet vi uppnådde tillsammans under konflikten var verkligen anmärkningsvärd."

Daughters of Charity har stöttat utsatta människor i Tigray sedan början av 1970-talet. Ordens första hus där, där syster Medhin bor och tjänar, grundades 1973. Det finns 65 Daughters of Charity i Etiopien och 15 är baserade i Tigray.

En växande kris som till stor del inte rapporteras

Kriget, som började i november 2020 och rasade i två år, tvingade miljontals människor på flykt, förstörde viktig infrastruktur och hälso- och sjukvård, lämnade ett oräkneligt antal skadade och traumatiserade och krävde uppskattningsvis 600 000 liv. Efter att kriget officiellt tog slut har avbrott i biståndsleveranserna under år 2023, förvärrade av uteblivna regnperioder, resulterat i svår torka, vilket påskyndat regionens humanitära kris. Journalister kämpar fortfarande för att få tillträde till området, så situationen är till stor del underrapporterad.

En kvinna och en flicka i Tigray går med förnödenheter.

En kvinna och en flicka i Tigray går med förnödenheter. Magnus MacFarlane-Barrow, grundare och vd för den globala välgörenhetsorganisationen Mary's Meals, besökte norra Etiopien i mars 2024 och bekräftade rapporter om en utbredd hungerkris som snabbt utvecklas i Tigray i efterdyningarna av ett tvåårigt inbördeskrig och pågående torka. Upphovsman: Armstrong Studios // 2024

 

Prognoserna från Integrated Food Security Phase Classification (IPC) indikerar att majoriteten av Tigray för närvarande upplever akuta nivåer av hunger, och vissa hushåll kommer sannolikt att befinna sig i "katastrof/svält i juli".

På det största sjukhuset i regionens huvudstad Mekelle berättade doktor Abraha Gebreegziabher, en lokal barnläkare, för Mary's Meals att fler och fler barn dör av undernäring på sjukhuset.

– Vi ser tre gånger så många fall av undernäring som normalt, och dödligheten är fem gånger högre. Antalet barn som dör av undernäring har varit ganska stabilt de senaste 13 åren, men sedan kriget har det fördubblats, säger han. "Tidigare dödsfall var i allmänhet kopplade till andra hälsotillstånd, men nu är undernäring en enskild orsak i sig."

Över 7 miljoner människor bor i Tigray och över 4,5 miljoner människor är nu i behov av hjälp. Enligt MacFarlane-Barrow är över en miljon på flykt och bor i läger, 75 procent av de ammande mödrarna är undernärda och mer än hälften av barnen går inte i skolan, och många fler fortsätter att hoppa av skolan på grund av hunger.

Nedstängningar på grund av pandemin och krig

År 2020, när skolorna till en början stängdes på grund av pandemin, hjälpte Mary's Meals Daughters of Charity att ge hem ransoner till familjer med barn som tidigare hade fått måltider i skolan.

En pojke på väg att serveras en måltid på Tsehafe Werdi Primary School i Tigray, Etiopien, i mars 2024.

En pojke på väg att serveras en måltid på Tsehafe Werdi Primary School i Tigray, Etiopien, i mars 2024. Daughters of Charity, som stöds av Mary's Meals, har tillhandahållit måltider till tusentals barn genom ett skolmåltidsprogram sedan 2017. Upphovsman: Armstrong Studios // 2024

 

När skolorna förberedde sig för att öppna igen senare samma år bröt inbördeskriget ut och miljontals människor i Tigray flydde för att söka säkerhet. Över hela Mekelle blev skolor tillfälliga tillflyktsorter för internflyktingar.

Trots kommunikationsavbrott, begränsad tillgång till mat och kontanter och pågående våld, fortsatte Mary's Meals att hjälpa Daughters of Charity så att de kunde ge måltider och annat viktigt stöd till mer än 30 000 människor under konflikten.

Efter vapenvilan, när en del människor återvände till sina byar, fortsatte Daughters of Charity, med stöd av Mary's Meals, att leverera mathjälp. Så snart skolorna kunde öppna igen 2023 återupptog systrarna sin skolmåltid så snabbt som möjligt och koncentrerade sig på områden med stora behov i östra Tigray. Skolmåltidsprogrammet återinfördes helt i slutet av 2023.

Men i vissa delar av regionen har skolorna förblivit stängda och människor har inte kunnat återvända till sina byar. Regional statistik tyder på att mer än hälften av alla barn i grundskoleåldern i Tigray (53 %) för närvarande inte är inskrivna i skolan, och situationen förvärras av allvarlig personalbrist och skador på skolbyggnader som åsamkats under kriget. Omkring 15 000 lärare saknas fortfarande, och 95 procent av klassrummen i den centrala delen av Tigray, ett område där en stor del av skolmåltiderna äger rum, är skadade på grund av kriget.

En vädjan om att hjälpa bröder och systrar i nöd

"Det är svårt att överdriva hur många olika saker som gör livet så svårt här", sa MacFarlane-Barrow i en video som gjordes under hans besök i Tigray förra månaden. "Denna hungersnöd kan bli som i början av 80-talet när en miljon människor dog. I det här skedet av mänsklighetens historia kan det inte hända igen i denna värld av överflöd. Vi måste agera. Vi måste utöka vårt skolmåltidsprogram. Alla frågar om de har en framtid ... Låt oss fortsätta med all vår kraft, snarast."

Syster med skolbarn i Tigray i Etiopien

Till och med när gränserna till regionen stängdes under ett brutalt tvåårigt krig mellan styrkor allierade med den etiopiska federala regeringen och Eritrea och Tigreanska folkets befrielsefront (TPLF), stannade Daughters of Charity, som leddes av syster Medhin (avbildad här) kvar i regionen. Den religiösa orden tros ha varit den enda som opererade där under konflikten. Upphovsman: Armstrong Studios // 2024

 

Mary's Meals håller för närvarande en vädjan för att samla in pengar för att kunna utöka sitt program för att nå tusentals fler barn med måltider.

I en video nyligen diskuterade syster Medhin systrarnas utmaningar i Tigray och uppmanade alla att agera.

"Våra röster, vårt lidande, vår smärta, bör höras. Och därför förväntar vi oss ett konkret svar från de människor som har makten i sina händer, och från dem som kan dela med sig kanske av det lilla de har och av den tillgång de har, säger hon.

"Jag vill verkligen att de ska göra något väldigt, väldigt snart, för vi vill inte att fler människor ska dö", fortsatte hon. – Vi talar om människor som dör av hunger på 2000-talet. Det borde få många att skämmas. Det är skamligt när du vet att din bror och din syster i någon del av världen är hungriga. Jag vill bara att folk ska göra det som ligger i deras händer ... Allt du behöver är ett hjärta som är kärleksfullt och ett sinne som kan bestämma sig för att göra det."

Zoe Romanowsky

Till svenska, april 2024, Eva-Lotta Svensson

Inlägget kommer från sidan www.ncregister.com

Direktlänk till inlägget klicka här

Läs också: Tanzania Testing Day: Ett barns chans att fly från fattigdom och fara

Tanzania Testing Day: Ett barns chans att fly från fattigdom och fara

 

Gråbröderna

De senaste artiklarna

Katolsk Horisont
2/05/2024
Katolsk Horisont
1/05/2024
Katolsk Horisont
1/05/2024
Katolsk Horisont
25/04/2024
Katolsk Horisont
22/04/2024
Katolsk Horisont
20/04/2024