Tidigare anglikansk kyrkoherde blir Storbritanniens förste biskop i Ordinariate of Our Lady of Walsingham

Tidigare anglikansk kyrkoherde blir Storbritanniens förste biskop i Ordinariate of Our Lady of Walsingham

tis, 04/30/2024 - 20:00
0 comments

Msgr Newton sade i ett uttalande att han var "förtjust" över fader Wallers utnämning och tillade att han har varit "orubbligt lojal" mot ordinariatet och ett "stort stöd" för honom som generalvikarie.

Msgr Newton sade att datum och plats för fader Wallers biskopsvigning ännu inte har bekräftats. (foto: Courtesy photo / Bishop's Conference of England and Wales)

 

Vatikanen har tillkännagivit en ny ledare för ordinariatet i Storbritannien. Fader David Waller, 62 år, församlingspräst och generalvikarie i Ordinariate of Our Lady of Walsingham, kommer att ersätta Msgr. Keith Newton, 72, som går i pension efter att ha tjänstgjort i över 13 år som ordinarie i den kyrkliga strukturen för tidigare anglikaner.

I ett uttalande kallade Msgr Newton Vatikanens tillkännagivande den 29 april för "betydelsefullt" med tanke på att fader Waller, som lever i celibat, kommer att bli den förste ordinarie biskopen i ordinariatet.

Som någon som redan var gift som anglikansk präst innan han gick in i kyrkan genom ordinariatet, tillät inte Msgr Newton biskopsvigning.

Ordinariatet, som inrättades av Benedictus XVI år 2011 genom hans apostoliska konstitution Anglicanorum Coetibus från år 2009, är en kyrklig struktur för anglikaner som vill ingå i full gemenskap med den katolska kyrkan samtidigt som de behåller sitt distinkta anglikanska arv.

I och med dagens tillkännagivande blir Ordinariate of Our Lady of Walsingham den första av tre i världen – de andra i USA/Kanada och Australien – som har haft inflytande i valet av sin ledare.

I enlighet med den anglikanska betoningen på konsultation och i enlighet med Anglicanorum coetibus, kunde medlemmar av ordinariatets styrande råd, som bestod av ordinariatpräster, välja fader Waller som ett av tre namn som de rekommenderade till Heliga Stolen.

Msgr. Keith Newton

Msgr. Keith Newton, ordinariemedlem i ordinariatet Our Lady of Walsingham.  (Foto: Edward Pentin)

 

Msgr Newton sade att han trodde att tillåtandet av denna fakultet, en som vanligtvis lämnas till den apostoliska nuntien, "visade Heliga Stolens förtroende för ordinariatet i Storbritannien".

Fader Waller, en före detta anglikansk kyrkoherde som tjänstgjorde som pastor, sjukhuspräst på deltid och medlem av det styrande organet för Church of England, var bland de första anglikanska prästerna som togs emot i kyrkan efter inrättandet av ordinariatet Our Lady of Walsingham 2011.

Han vigdes sedan till diakon och präst, har tjänstgjort i två församlingar och valdes till ordförande i ordinariatets styrande råd. Under de senaste fyra åren har han arbetat tillsammans med Msgr Newton som generalvikarie.

I ett uttalande sa fader Waller att det var "både ödmjukt och en stor ära" att ha blivit utnämnd till ordinarie. "De senaste 13 åren har varit en tid av nåd och välsignelse när små och sårbara gemenskaper har vuxit i självförtroende och glatts åt att vara en fullständig men ändå distinkt del av den katolska kyrkan", tillade han.

Han är redan välkänd bland ordinariatets medlemmar och sa att han såg fram emot att tjäna dem i sin nya roll och tillade att erfarenheten under de senaste åren har lärt honom "att det inte finns något att frukta när det gäller att svara Herren och att Jesus gör stora ting med oss trots våra otillräckligheter".

Msgr Newton sade i ett uttalande att han var "förtjust" över fader Wallers utnämning och tillade att han har varit "orubbligt lojal" mot ordinariatet och ett "stort stöd" för honom som generalvikarie.

Fader Waller har varit "helt involverad i ordinariatets liv, och förstår allt, och är en bra administratör", sade Msgr Newton till The Register.

Inget tvång att avgå

Msgr Newton betonade att han hade valt att gå i pension medan han fortfarande är aktiv.         ”Jag har inte tvingats bort på något sätt, och ingen har sagt åt mig att gå i pension, det är helt och hållet mitt eget beslut”, säger han. "Det är dags att lämna över det till nya händer", fortsatte han och tillade att han och hans fru Gill "vill njuta av lite pension tillsammans".

Andra prominenta präster i ordinariatet välkomnade också nyheten om fader Wallers utnämning. Fader Ed Tomlinson, präst med ansvar för St. Anselm's Ordinariate församlingskyrka i Pembury, Tunbridge Wells, berättade för The Register att han var "glad över att ordinariatet kommer att ha en biskop" och att han önskade "fader David det bästa".

Msgr Keith Newton firar en palmsöndagsprocession

Msgr Keith Newton firar en palmsöndagsprocession. (Foto: Anglican Ordinariate)

 

Fader Benedict Kiely, en ordinariatpräst i samma församling som också driver välgörenhetsorganisationen Nasarean.org för förföljda kristna, sade: "Jag kommer alltid att vara tacksam mot Msgr Keith för att han gjorde försvaret av förföljda kristna till en viktig del av ordinariatet, och jag är säker på att biskop David kommer att fortsätta det stödet."

Msgr Newton sade att datum och plats för fader Wallers biskopsvigning ännu inte har bekräftats, men att han förväntade sig att den skulle äga rum "mot slutet av juni".

Edward Pentin

 

Pentin Edward

Edward Pentin är The Registers Senior Contributor och analytiker i Vatikanen för EWTN News. Han började rapportera om påven och Vatikanen med Vatikanradion innan han gick vidare till att bli Romkorrespondent för EWTN:s National Catholic Register. Han har också rapporterat om Heliga Stolen och den katolska kyrkan för ett antal andra publikationer, bland annat NewsweekNewsmax, ZenitThe Catholic Herald och The Holy Land Review, en franciskansk publikation som specialiserat sig på kyrkan och Mellanöstern.

Edward är författare till The Next Pope: The Leading Cardinal Candidates (Sophia Institute Press, 2020) och The Rigging of a Vatican Synod? En utredning om påstådd manipulation vid den extrainsatta synoden om familjen (Ignatius Press, 2015). Följ honom på Twitter på @edwardpentin.

Till svenska, april 2024, Eva-Lotta Svensson

Inlägget kommer från sidan www.ncregister.com

Direktlänk till inlägget klicka här

Läs också: Westminster Cathedral tvingas avvisa människor på grund av ett aldrig tidigare skådat antal som deltar i påsktriduum

Westminster Cathedral tvingas avvisa människor på grund av ett aldrig tidigare skådat antal som deltar i påsktriduum

 

Läs också: Walsingham: Kärnan till Englands omvändelse?

Walsingham

 

Gråbröderna

De senaste artiklarna

Katolsk Horisont
14/05/2024
Katolsk Horisont
2/05/2024
Katolsk Horisont
1/05/2024
Katolsk Horisont
1/05/2024