Till Kardinal Anders Arborelius’ 25-årsjubileum som Biskop i Stockholms katolska stift 29 december 2023

2
min read

Till Kardinal Anders Arborelius’ 25-årsjubileum som Biskop i Stockholms katolska stift 29 december 2023

tors, 12/28/2023 - 15:00
0 comments

När påve Franciskus i samband med Angelusbönen på Petersplatsen den 21 maj 2017 tillkännagav att biskopen i Stockholms katolska stift, karmelitfader Lars Anders Arborelius, utnämnts till kardinal, var det första gången en nordisk biskop förärats denna titel. Det hade då redan skrivits svensk kyrkohistoria 1998, när Anders Arborelius som förste svensk sedan den katolska tiden i Sverige, blivit vigd till biskop. Han kom då att efterträda framlidne Biskopen Hubertus Brandenburg, med William Kenney cp, som hjälpbiskop.

 Lars Anders föddes 24 september 1949, som son till Lars Arborelius och Britta Unander i Sorengo i Schweiz. Föräldrarna skilde sig och Lars Anders växte upp med sin mor i Lund där han senare studerade moderna språk och tog filosofie magisterexamen. Han konverterade till Katolska kyrkan 1969 och inträdde i karmelitklostret i Norraby i Skåne 1971, där han också diakonvigdes. Hans mor Britta upptogs senare i livet i Katolska kyrkan.

Brödernas kloster ligger inte långt från karmelitsystrarnas kloster i Glumslöv, strax söder om Helsingborg. Båda klosterstiftelserna kom till efter religionsfrihetslagen 1951 i Sverige. Biskop Anders har under sitt liv skrivit ett flertal böcker om karmelitordens andliga författare, bland annat om filosofen Edith Stein som inträtt i Karmel i Köln efter de antisemitiska lagarnas införande i Tyskland 1933. Hon skrev där sitt stora verk om Johannes av Korset som också Biskop Anders skrivit om. Bland Biskopens många böcker märks också dialogboken med nu bortgångne pingstpastor Sten-Gunnar Hedin, ”Gud är kärlek, Fader Son och Ande”, från 2021.

Lars Anders prästvigdes av biskop Brandenburg i Malmö på festdagen Marie Födelse 1979, efter studier i filosofi och teologi i Brügge, och i Rom vid karmeliternas universitet, Teresianum. S:t Johannes Paulus II utnämnde Anders Arborelius till biskop den 17 november 1998 och han vigdes samma år den 29 december till katolsk biskop i S:t Eriks domkyrka i Stockholm. Som valspråk har biskopen valt ”Laudem Gloriae”, efter en bön av den heliga Elizabeth av Treenigheten, karmelit.

Som kardinal tilldelades han basilikan Sancta Maria degli Angeli e dei Martiri som titelkyrka i Rom. Han är medlem av dikasteriet för klerus vid den Heliga Stolen och i Dikasteriet för främjandet av de kristnas enhet. Han är också medlem av Dikasteriet för biskopar. År 2022 tilldelades kardinal Arborelius H.M Konungens medalj, 12 storleken i Serafimerordens band, för "betydande insatser inom svenskt och internationellt kyrkoliv".

Kardinalen och biskopen Anders Arborelius har varit ordföranande i den Nordiska Biskopskonferensen och ingår som medlem för Katolska kyrkan i Sveriges kristna råd. Han bor i katolska biskopshuset vid Götgatan i Stockholm. S:t Eriks domkyrka vid Folkungagatan är hans biskopssäte.

Katolsk Horisont gratulerar varmt Biskop Anders Arborelius till 25-årsjubileet den 29 december 2023 och önskar god hälsa, Guds rika nåd och välsignelser för ett Gott Nytt år 2024.

Fredagen den 29 december är det 25 år sedan kardinal Anders Arborelius vigdes till biskop i Stockholms katolska stift.

25-årsjubiléet firas med en mässa i katolska domkyrkan den 29 december kl. 11:00. Efter mässan är alla välkomna på en mottagning i domkyrkosalen.

Istället för eventuella gåvor kan man skänka ett bidrag till den planerade kaldeisk-katolska kyrkan i Eskilstuna:

  • Bankgiro 900-4680
  • Swish 900 46 80
Till Kardinal Anders Arborelius’ 25-årsjubileum som Biskop i Stockholms katolska stift

 

Gråbröderna

De senaste artiklarna

Katolsk Horisont
25/04/2024
Katolsk Horisont
22/04/2024
Katolsk Horisont
20/04/2024